<

Všichni odehráli perfektní zápas, chválí Zuziak. O páté místo zase s Finskem

Foto: Martin Voltr

(DMITROV, od našeho zpravodaje) 0:11. Víte, co to je? Výsledek poslední bitvy Česka s Kanadou v dívčí kategorii do osmnácti let. O dva roky a dva dny později 1:3! Porážka ve čtvrtfinále MS byla zasloužená, ale juniorky vložené naděje určitě nezklamaly. „Poděkovali jsme jim za obětavý výkon, který tam předvedly,“ hlásí kouč Pavel Zuziak.

Poslední debakl z mistrovství v kanadském St. Catharines v lednu 2016 byl až přiliš krutý, o tom není pochyb. Nemá smysl srovnávat český tým tehdy a letos, protože jedním dechem bychom museli dodat, že ten letošní kanadský je minimálně o třídu slabší než předloni na domácí půdě. Ale je zkrátka potřeba, abychom si nynějšího výsledku vážili.

„Byl to celkově velice náročný zápas, fyzicky i psychicky. Kanaďanky nás moc do ničeho nepouštěly, hrály dobře, bruslily, vyhrávaly osobní souboje. Ale myslím, že jsme obstáli,“ shrnuje hlavní trenér Pavel Zuziak, který stejně jako všichni musí litovat jedině druhé třetiny. „Vstoupili jsme do ní trochu zakřiknutě. A to nás stálo zápas. Kdybychom ty góly nedostali, nebo třeba jenom jeden, mohlo se to vyvíjet jinak. Na druhou stranu musím říct, že Kanaďanky hrály výborný hokej a bylo těžké se proti nim prosadit.“

Lerchová: Kanaďanky byly hratelné. Není se za co stydět, ví Škrdlová »

Prvních čtyřicet minut dostaly české hokejistky zabrat v obraně. Ale pak jako by ten klíč na prosazení našly. Že by snad Kanaďanky byly spokojené s vedením 3:0, respektive 3:1? Jestli ano, jejich chyba. Ale spíš to jenom trochu podcenily a národní tým je ve třetí třetině snad i přehrál!

„Bylo to tak, přehrávali jsme je, zároveň jsme je v poslední třetině i přestříleli. Sice jenom o jednu střelu, ale přestříleli,“ usmívá se Zuziak. Že jeho svěřenkyně v závěru fyzicky neodpadly, to je skvělá vizitka. „Trochu nám už síly docházely, ale myslím, že celý zápas jsme zvládali perfektně. Nebyly tam vyloženě nějaké herní výpadky, spíš jsme dělali chyby,“ míní.

Chyby plynoucí z nátlaku vyspělejších a individuálně zdatnějších Kanaďanek. „Párkrát nám ujely, ale Bláža to vyřešila výborně,“ chválí kouč brankářku Kristýnu Bláhovou, hlavní českou hrdinku zápasu.

Jsou to sice jenom kdyby, ale... Kdyby schovanou střelu Anny Kotounové čtyři minuty před koncem nezastavila tyč, ale zaplula by do branky, finiš by přinesl nevídané drama. „Když jsme se dostali do těch šancí, chybělo nám víc důrazu. To taky rozhodlo. Kanaďanky ten důraz mají i před vlastní bránou, tam se těžko prosazuje,“ uznává Zuziak.

Jedním dechem potvrzuje, že s týmem šel do zápasu s jediným cílem – vyhrát a postoupit do semifinále. „Nepřipravovali jsme se na to, že bychom hráli nějakého zanďoura, ale chtěli jsme hrát ofenzivní hokej. Takový, jaký holky umí,“ navazuje trenér i na svá slova před turnajem. „A myslím, že se nám to vedlo. I když těch příležitostí jsme až tolik neměli.“

Foto: Martin Voltr

Také čtvrtý duel na mistrovství odehrály reprezentantky na tři formace, ovšem ve hře se netočila pořád jen ta samá jména. Hlavním důvodem byla zdravotní indispozice Martiny Exnerové, která nakonec fandila spoluhráčkám jen z tribuny.

„Měla problém s krkem, takže nemohla nastoupit,“ vysvětluje Zuziak. Do hry se tak dostala Karolína Hornická, později i Veronika Lorencová a ve finiši poprvé také Patricie Škorpíková. „Protočili jsme všechny útočníky a myslím, že všichni odehráli perfektní zápas,“ doplňuje lodivod českého týmu.

Foto: Martin Voltr

Teprve závěrečná siréna zhasla veškeré zbytky nadějí a rozhodla o tom, že osud z posledních dvou ročníků se bude opakovat. Tedy boj o páté místo. A za čtyři hodiny už vzešlo z druhého čtvrtfinálového utkání i jméno soupeře. Finsko proti domácím Ruskám nevyužilo počáteční drtivou převahu a prohrálo 0:2.

Takže ten osud se bude opakovat se vším všudy. Předloni Češky vyhrály 3:1, loni naopak 0:2 padly. „Zápas o páté místo chceme vyhrát. Myslím, že i kdybychom se cítili unavení, tak to na sobě nenecháme znát a půjdeme do toho po hlavě, abychom ten zápas vyhráli,“ uzavírá Pavel Zuziak.

Dneska si juniorky vyčistí hlavu výletem do Moskvy a v pátek večer půjdou na věc.

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz