Výborná příprava, ale nejistá budoucnost. Co čekat od Slavie?

Foto: Petr Vančura, hc-slavia.cz

Není to tak dávno, co Slavia získávala extraligové medaile na počkání. Jenže – sláva pominula, klub sestoupil a na veřejnost se dostaly spekulace o nejasné budoucnosti A-týmu.

„Věříme, že hrát budeme, ale je to hrozná situace,“ netají se Michal Dragoun, předsezonní posila z Prostějova.

O co vlastně jde?

Podle zprávy představenstva HC Slavia Praha, která se objevila na serveru iSport.cz, hrozí v případě, že nedojde k poskytnutí akcionářských zápůjček, úpadek společnosti. Pokud by k němu došlo, muselo by představenstvo v zastoupení společnosti podat insolvenční návrh.

Zkrátka – na začátku srpna, kdy výše zmíněná zpráva vznikala, to se slávistickým áčkem nevypadalo dobře a hrozila insolvence. 

Jaká je situace teď, není známo. Objevily se ale informace, že Slavia závazky ve stanoveném termínu splnila a startu v soutěži nic nebrání. 

O dalším postupu by se každopádně mělo jednat 7. září, tedy v den úvodního kola WSM Ligy.

„Pochybnosti tam samozřejmě jsou, ale pevně věřím, že nám vedení sedmého září přijde říct, že je všechno vyřešené, my porazíme České Budějovice a bude to za námi,“ doufá Dragoun.

„V kabině se o tom bavíme snad každý den. Týká se to nás všech. Není tady hráč, který by měl vyděláno a mohl si říct, že si dá půl roku klid od hokeje a v prosinci začne hrát někde jinde. My nemáme, jak si asi někteří lidé myslí, vyděláno do konce života. Taky žijeme od výplaty k výplatě.“

„Pochybnosti tam samozřejmě jsou, ale pevně věřím, že nám vedení sedmého září přijde říct, že je všechno vyřešené, my porazíme České Budějovice a bude to za námi." 

Vzhledem k tomu, jak dobře se Slavia prezentuje v přípravě, nepanují mezi fanoušky obavy o kvalitu mužstva, ale o holou budoucnost A-týmu.

„Někteří z nás jsou hlavou rodiny, musíme živit děti a manželku. Tohle je pro nás fakt strašné. Když jdete na trénink, tak si to nepřipouštíte, ale pak to v hlavě prostě máte. Musíte z něčeho zaplatit hypotéky, leasingy. Je to pro nás složitá situace,“ přiznává Dragoun.

Zároveň dodává, že tým nic nevypustí. Ostatně v přípravě se o tom všichni mohli přesvědčit. „Možná to bude znít divně, ale kdyby to nevyšlo, tak si nějakými výkony musíme říct o další angažmá. Všichni kluci bojují, kvůli tomu by utkání neodevzdali.“

Jak je vidět – není to legrace.

Osobnost týmu – Alexandr Hylák

Hylák, loňská posila z Košic, se kterými vyhrál slovenský titul, nastoupil v základní části ke 45 utkáním. Chytal tak dobře, že Dominika Frodla a Tomáše Krále do branky prostě nepustil. Ještě o třídu lepší výkony předvedl v play off, kterým Slavia prošla bez porážky. Hylák ve vyřazovacích bojích pochytal takřka 97 procent střel a průměr gólů na zápas stlačil pod jeden. Co předvede letos?

Foto: Michal Káva, hc-slavia.cz

Analýza

Brankáři: Po sestupu vsadila Slavia na Alexandra Hyláka. A tenhle tah se povedl – 32letý gólman měl zásadní podíl na postupu do baráže. Málokdy si vybral špatný den. Naopak – když měli špatný den jeho spoluhráči, mnohdy dokázal vývoj zápasu zachránit a obrátit. Přesně to z něj dělá špičkového brankáře. Na šanci čekají talentovaní Dominik Frodl a David Pírs.

Obránci: Hylák má potenciál být nejlepším gólmanem soutěže a to samé platí, akorát pro post obránce, o Ronaldu Knotovi. Ve druhé polovině soutěže, při absenci Milana Hrušky, jeho výkony rostly. Dovolil si drzé kličky a vymýšlel šance spoluhráčům. Zkrátka – WSM Ligu už dvaadvacetiletý bek přerostl. Jistě je tedy v hledáčku klubů z nejvyšší soutěže. Slavia defenzivní řady oproti loňsku výrazně obměnila. Zlákala 2., 4. a 22. nejproduktivnějšího obránce minulé sezony – tedy Marka Drtinu, Jana Pohla a Mihu Štebiha. Letní změny přečkali Peter Hraško, Antonín Růžička i Tomáš Andrlík. Nastupující generaci reprezentuje Dominik Valík, věkem stále junior.

Útočníci: Obměna nastala také v útoku. Oproti loňsku vsadila Slavia jen na dva cizince: Henriho Tuominena a Jaroslava Markoviče. Hned tři hráči přišli z Kadaně – a to Roman Chlouba, Jaromír Kverka a Martin Kadlec. Výraznými posilami jsou také Michal Dragoun a Antonín Dušek. Kapitánem byl zvolen Milan Mikulík, který hrál v play off a v baráži ve vynikající formě. Stejně jako Tomáš Jiránek. Příjemně překvapil také David Šafránek. Další sezonu ve Slavii přidá Martin Ondráček a na zkoušce je Zdeněk Kubica. Několik startů by měl ve WSM Lize přidat Jan Kern, vítěz letošního ročníku Memoriálu Ivana Hlinky.

Klub: Do médií se dostala zpráva o špatné finanční situaci v klubu. Nejistota tedy mezi hráči panuje. U týmu, který má za cíl postup do extraligy, to není nic radostného. 

Soupiska

Brankáři: Alexandr Hylák, Dominik Frodl, David Pírs

Obránci: Ronald Knot, Peter Hraško, Marek Drtina, Jan Pohl, Miha Štebih, Antonín Růžička, Tomáš Andrlík, Dominik Valík

Útočníci: Roman Chlouba, Michal Dragoun, Antonín Dušek, Tomáš Jiránek, Martin Kadlec, Jaromír Kverka, Jaroslav Markovič, Milan Mikulík, Martin Ondráček, Jiří Rys, David Šafránek, Henri Tuominen, Václav Jankovský, Denis Heldák, Jan Kern, Petr Tejral, Zdeněk Kubica

Přestupy

příchody: Jiří Rys (Benátky n/J), Michal Dragoun (Prostějov), Roman Chlouba (Kadaň), Miha Štebih (Jihlava), Jan Pohl (Ústí n/L), Marek Drtina (Prostějov), Antonín Dušek (Chomutov), Martin Kadlec (Kadaň), Jaromír Kverka (Kadaň), Václav Jankovský (Kolín), David Pírs (jun. Sparta), Zdeněk Kubica (Ml. Boleslav, zkouška)

odchody: Miloslav Čermák (Č. Budějovice), Milan Hruška (Nitra), Pavel Kašpařík, Zdeněk Bahenský, Tomáš Král (Chomutov), Petr Přindiš (Ústí n/L), David Hruška (Zvolen), Nathan Robinson, János Vas (Székesfehérvár), Angel Krstev (Martin), Pavel Kolařík (Kobra), Tomáš Micka (konec kariéry), Tomáš Andres (KeuPa, FIN2), Žiga Pavlin (Č. Budějovice), Karel Drahorád, Jiří Patera (Č. Budějovice), Viktor Nestrašil (Tappara)

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Roman Chlouba
V posledních dvou sezonách byl rozdílovým hráčem Kadaně. Pokud dostane ve Slavii prostor v prvních dvou lajnách, může se odvděčit až pětadvaceti brankami.

Roman Chlouba.

Roman Chlouba. | Foto: Petr Horčička, hc-slavia.cz

Koho sledovat? Jan Pohl
Loni vylétl ze druhé ligy mezi nejlepší zadáky druhé nejvyšší soutěže – v Ústí nad Labem zapsal ve 46 utkáních skvělých 39 bodů. Po sezoně zamířil do Slavie. Dokáže na životní ročník navázat?

Citelný odchod – Nathan Robinson
Bavil fanoušky. Právě na jeho kouzla s pukem se chodili tak rádi dívat. Teď je kanadský útočník bez angažmá. Chybět rozhodně bude, přestože v baráži jako lídr mužstva selhal a nechal se vyloučit na několik zápasů.

Trenéři – Milan Razým, Jan Srdínko a Roman Málek
Slavia má na střídačce muže, který jako hlavní kouč dovedl k titulu Plzeň – Milana Razýma. Zajímavý pohled může do realizačního týmu vnést asistent Jan Srdínko, mimochodem sedminásobný extraligový šampion. Známé osobnosti se věnují také slávistické mládeži – ať už je to Petr Novák, Milan Antoš, Miloš Pecka, Ladislav Benýšek, Tomáš Kucharčík nebo Ladislav Slížek.

Milan Razým.

Milan Razým. | Foto: hcskoda.cz

Přípravné zápasy
Kobra 1:8 Slavia
Slavia 5:2 Karlovy Vary
Mladá Boleslav 5:1 Slavia
Slavia 2:1 Kladno
Slavia 2:0 Anyang Halla (KOR)
Litvínov 1:2sn. Slavia
Kladno 1:9 Slavia
Slavia 2:0 Martigny (ŠVÝ2)
Slavia 2:3sn. Sparta
Karlovy Vary – Slavia (2. září)

Chronologická umístění
2009/2010 – ELH (3. místo)
2010/2011 – ELH (4. místo)
2011/2012 – ELH (12. místo)
2012/2013 – ELH (3. místo)
2013/2014 – ELH (10. místo)
2014/2015 – ELH (sestup)
2015/2016 – 2. místo

Předcházející prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek
» HC Most
» HC Benátky nad Jizerou
» SK Horácká Slavia Třebíč
» HC Stadion Litoměřice
» SK Kadaň
» AZ Havířov
» HC ZUBR Přerov
» LHK Jestřábi Prostějov
» Rytíři Kladno
» HC Slovan Ústí nad Labem
» ČEZ Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz