Výborný start čtvrtfinále CHL. Sparta v Bernu vydřela bod, doma zaútočí na postup!

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

(BERN, od našeho zpravodaje) V Lize mistrů se překonávají, hokejisté pražské Sparty to potvrdili i v prvním čtvrtfinále. Na ledě švýcarského Bernu svedli dramatickou bitvu, hosty poslal do vedení Hlinka, vzápětí srovnal Untersander. Vzrušující duel víc branek nenabídl, ačkoli se bojovníci domácího SC hodně snažili. Ovšem sparťané v čele s výborným Pöpperlem sehráli povedenou partii. Před pražskou odvetou, která se hraje 13. prosince od 18:30 hodin, je tedy všechno otevřené. Výhodu ale budou mít hokejisté Sparty, kteří ve svém prostředí zaútočí na semifinále!

Bern je nejen hlavním městem Švýcarska, ale také klubem s nejlepšími domácími návštěvami na našem kontinentu. Úvodní duel čtvrtfinále CHL se Spartou sice nesledovaly vyprodané tribuny, nicméně do hlediště dorazilo přes 14 tisíc příznivců a atmosféru měl duel parádní. Jako za starých časů. Od úst se v mrazivé PostFinance aréně linula pára, fanoušci v huňatých bundách a čepicích hnali miláčky na zteč mohutnými chorály a neustálým skandováním.

Sparťané očekávali, že domácí nastoupí hodně aktivně, nápor Bernu otupili a v první třetině sehráli vyrovnanou partii. Po faulu na Kumstáta putoval v šesté minutě na hanbu německý reprezentant Krueger, z dorážky zkoušel gólmana Genoniho překonat Černoch. Na opačné straně naštěstí nesedla střela v nadějné pozici Blumovi. Hostům později trošku zatrnulo ve chvíli, kdy Arcobello střílel ze strany, ale odkrytou klec minul.

Ve 13. minutě doplnil Gernáta na trestné lavici Piskáček a svěřenci trenéra Jalonena hráli 24 vteřin přesilovku pět na tři. Nicméně Pražané odolali, mimo jiné proto, že Pöpperle výborně pokryl nebezpečnou pumelici z hokejky Noreaua. Před koncem úvodního dějství ještě dobře zapracoval na brankovišti Martin Procházka, leč branka z toho nebyla. Po přestávce nastoupili aktivně hosté. Záhy po startu druhé třetiny to zkoušel Mikuš, příležitost měl domácí Berger. V čase 24:25 ovšem hala ztichla, střelou z prostoru mezi kruhy se prosadil Jaroslav Hlinka – 0:1.

Vítkovice dostaly lekci, Červenka je ve čtvrtfinále zničil čtyřmi body »

Pražany akce kapitána uklidnila a povzbudila, bohužel soupeř dokázal brzy odpovědět. Možnost Müllera ještě Pöpperle kryl, proti zakončení obránce Ramona Untersandera to měl těžké, krásně ho totiž na zadní tyči našel Arcobello – 1:1. Pro Spartu to byla první inkasovaná branka v play off letošní CHL, ovšem nijak ji nerozhodila. Ve 32. minutě chytil tutovku Mosera skvělý Pöpperle, nepřekonal ho ani následně Plüss. V závěru třetiny úřadovali rozhodčí: nejprve sebrali Spartě signalizovanou početní výhodu, když poněkud netradičně ohodnotili potyčku Kumstáta s Noreauem, pak domácí nelibě nesli trest pro Bergera.

Hokejisté SC Bern jsou na svém ledě výborní, v letošní domácí soutěži tam ztratili jen dvě utkání. Tým plný švýcarských reprezentantů včetně čtyř vicemistrů světa 2013 Bluma, Mosera, Bondenmanna, Plüsse nebo několika zámořských krajánků vyvinul ve třetí dvacetiminutovce velkou snahu, aby duel zlomil. jenže Sparta se držela, Liga mistrů jí letos sedí. Dva postupy vydolovala na hřiští soupeřů, čtvrtfinále zahájila kvalitním výkonem proti švýcarskému sokovi.

Tým trenérů Kalouse, Motáka a Vebra ve třetí třetině držel na uzdě dravé domácí bojovníky a kráčel za cenným výsledkem. Rozhodnout mohl Forman, jeho průnik v 52. minutě ale gólem neskončil, Bodenmann zase ve výhodné pozici nahrával. Hala každou chvíli pořádně zahučela, skóre už se však nezměnilo. Sparta vydřela v Bernu bod, což je před odvetou důležitá zpráva. Extraligový vicemistr si vytvořil velmi dobrou pozici a doma zaútočí na semifinále. Další bitva Sparty s Bernem se hraje v úterý 13. prosince od 18:30 hodin v pražské O2 aréně.

Jiří Kalous (trenér Sparty Praha): "Měli jsme šance na víc branek, ale to samé soupeř. Podržel nás Tomáš Pöpperle. Když jsme vedli, byla škoda, že jsme rychle dostali góla. To nás mrzelo, tím spíš, že jsme upozorňovali na jejich signál po bully. Připravovali jsme se na to a možná situaci trošinku podcenili. Jinak tým musím pochválit za to, jak utkání odehrál. Výsledek pro nás znamená dobrou výchozí pozici pro odvetu."

Výsledek osmifinále CHL:

SC BERN – HC SPARTA PRAHA 1:1 (0:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Hlinka (Mikuš) – 27. Untersander (Arcobello, Rüfenacht).
Rozhodčí: Boman, Kaukokari (oba Finsko) – Kaderli, Obwegeser (oba Švýcarsko).
Vyloučení: 6:5, navíc M. Procházka (Sparta) na 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku:
26:27.
Diváci: 14.567.
SC Bern: Genoni – Blum, Untersander, B. Gerber, Noreau, Krueger, Jobin, Kamerzin, Andersson – Moser, Arcobelloo, Rüfenacht – Scherwey, M. Plüss, Hischoer – Bodenmann, Ebbett, Lasch – Müller, Reichert, Berger. Trenéři: Jalonen a Peltonen.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Švrček, Kalina, Nedomlel, Gernát, Barinka, Eminger – Hlinka, Vrána, Klimek – Kumstát, Pech, Forman – Kudrna, CIngel, Uher – Černoch, Ihnačák, M. Procházka. Trenéři: Kalous, Moták a Veber. 

Další program čtvrtfinále Ligy mistrů

Úterý 13. prosince – 2. zápasy:
18:30 HC Sparta Praha – SC Bern
19:00 Växjö Lakers – ZSC Lions Curych
19:45 Fribourg-Gottéron – HC VÍTKOVICE RIDERA
20:00 HC Linköping – Frölunda Indians

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz