Vykoukal otevřeně o rozhodčích a systému: Nutí brát cizince

Foto: levé foto Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Jiří Vykoukal, sportovní manažer Prostějova, je krom obětavé práce u Jestřábů známý snahou změnit podmínky v českém hokeji. Povídání o uplynulém ročníku se tak dotklo i ožehavých témat – přestupního řádu nebo rozhodčích. „Co jsem s nimi zažil během sezony, na to musí mít člověk pevné nervy."

Co se vám vybaví jako první, když se řekne sezona 2015/2016?
Že jsme v Prostějově ukončili třináctiletý půst bez prvoligového play off. Po loňském, dá se říci zahřívacím kole, se nám navíc podařilo navázat lepší spolupráci s fanoušky a s městem. Dále pak stabilizovat kádr. 

Co vás v loňském ročníku potěšilo?
Potěšilo mě, že se lidé začali vracet na stadion. Přestože je velký konkurent v Olomouci, přestávali jezdit na extraligu a začali se vracet na hokej do Prostějova. Postupem sezony jsme od nich získávali stále větší a větší důvěru, která se pak projevila i v lepší spolupráci s městem. A co se týče WSM Ligy, tak mě potěšila její medializace, která soutěži pomohla.

„Některá jednání o hráčích jsou pod úroveň a připadají mi naprosto stupidní. Poohlížím se tak i po cizincích, protože jsou v porovnání s českými hráči výhodnější."

Je něco, co byste nyní jako manažer udělal jinak?
Už loni jsem se snažil hledat hokejisty, kteří nikomu nepatří, a dělám to i letos. Některá jednání o hráčích jsou pod úroveň a připadají mi naprosto stupidní. Poohlížím se tak i po cizincích, protože jsou pro nás v porovnání s českými hráči výhodnější. Nemusíte se s nikým dohadovat a nikoho přemlouvat. Sice jsem pořád zastáncem, aby tady hráli čeští hokejisté, ale postupem času docházím k tomu, že vás ten systém stejně donutí, abyste do zahraničí sáhl.

Není to tak dávno, co jste se ujal pozice sportovního manažera. Učíte se tedy každým dnem a každou sezonou?
V prostředí českého hokeje se učíte pořád. Pokud byste se mě zeptal za deset let, odpověděl bych podobně. Stále se setkáváte s věcmi, s nimiž jste se v civilním nebo hráčském životě nepotkal. Každý den je pro mě školou a novou zkušeností.

Co vás naučil loňský ročník?
Ověřil jsem si, že v týmu musí být kluci, kteří mají výborný charakter a kterým můžu stoprocentně věřit. Dále musí mít chuť a potenciál zlepšovat se. Takové hráče hledám.

„Hokej se dělá pro fanoušky, spolupráce s nimi je pro mě strašně důležitá. Pro mě jsou a vždy byli číslo jedna."

Pro prostějovský hokej toho děláte hodně. Rád bych se zastavil u vaší komunikace s fanoušky, například prostřednictvím sekce ptejte se. V takové podobě to není zvykem.
Víte, když jsem do Prostějova před třemi lety přišel a dál tady zůstávám, tak je to především kvůli fanouškům. Hokej se dělá pro ně. Pro mě jsou a vždy byli, už když jsem hrál v jiných klubech nebo za reprezentaci, číslo jedna. Fanoušek je základ každého fungujícího klubu.  Spolupráce s nimi je pro mě strašně důležitá. U nás se podílí prakticky na všem. Mají možnost se na cokoliv zeptat, na vše také dostanou odpověď. Každá akce, kterou děláme, je s podporou města a fanoušků. Letos jich bylo hodně – vítaní prvňáčků, sbírka pro dětský domov a nemocnici, snad jako první jsme udělali otevřený trénink pro fanoušky a zabruslili si s nimi na náměstí. Jakákoliv akce, která v Prostějově byla a bude, probíhá v trojúhelníku klub–fanoušci–město.

Fanoušci vám to vrací tím, že dělají klubu výbornou reklamu.
Co se týče choreí a podpory klubu, tak je to na vysoké úrovni. Když vidím chorea v extralize, tak si odvážím říct, že naši fanoušci jsou v jejich vytváření mezi třemi nejlepšími, možná nejlepší, v celé republice.

„Další věc, která by se měla změnit, je práce s rozhodčími. Je to jedním slovem katastrofa."

Jste známý snahou změnit podmínky v českém hokeji. To by bylo na dlouhé povídání. Já se zeptám na to, co by bylo podle vás dobré změnit v rámci WSM Ligy.
Začal bych odzadu, od těch dobrých věcí. Každý tým WSM Ligy dostal od svazu určitou finanční částku, což je jedině dobře. Já doufám, že se ta částka časem ještě zvýší, protože finance jsou ve sportu hodně důležité.

Co se týče samotné soutěže, tak jsem zastáncem, aby byla rozšířena a přibyly nové týmy. Tak, aby se v ní objevilo více mladších hráčů a ti, kteří jsou v juniorce na výjimku, nemuseli hrát za juniory, ale byli zařazeni do dospělé soutěže. Dále je nesmysl, aby měla WSM Liga, která má mimo jiné sloužit k výchově hráčů, přímý sestup. Soutěže by měly být v herním systému sjednocené. Byl bych pro, aby se soutěž rozšířila a přibraly se především týmy, na které chodí fanoušci, jako je Vsetín nebo na západě Tábor. Přece jen je pro hráče důležité, aby hráli alespoň před nějakou fanouškovskou základnou a ne před sto dvě stě lidmi. To nikomu neprospěje.

Další věc, která by se měla změnit, a to nejen ve WSM Lize, ale i v nejvyšší soutěži, je práce s rozhodčími. Je to jedním slovem katastrofa. Co jsem s nimi zažil během této sezony, na to musí mít člověk pevné nervy. Teď jsem byl shodou okolností na zápase Jihlavy se Slavií. Došlo k vyhození kotouče do sítě za bránou, žádný ze čtyř rozhodčích to ale neviděl a z protiútoku dala Slavia gól na 1:2. Pokud by to trenér Jihlavy nevydržel a pustil se do rozhodčího, dostane pokutu, rozhodčímu se ale prakticky nic nestane. Když se můžou dávat desetitisícové pokuty hráčům a trenérům za to, že se vyjádří k výkonu rozhodčích, tak by měla adekvátní výška pokuty následovat i pro ně, když zápas odvedou tak, jak ho odvedou.

Spolupráce nefunguje. Můžeme si říkat, že se rozhodčí zlepšují, já ale v Prostějově za tři roky neviděl jediného, který by před zápasem přišel a dal nějaké pokyny. Před sezonou i během sezony je komunikace naprosto nulová, ze strany rozhodčích je cítit akorát arogance. To ale myslím není jen ve WSM Lize.

„Když se můžou dávat desetitisícové pokuty hráčům a trenérům za to, že se vyjádří k výkonu rozhodčích, tak by měla adekvátní výška pokuty následovat i pro ně."

Mohou s tím kluby něco udělat, nebo je to otázka pouze pro svaz?
V rámci první ligy si o tom asi popovídáme a budeme chtít, aby už k podobným excesům nedocházelo. Hlavně budeme apelovat na to, aby byli rozhodčí komunikativní. Aby před a během sezony dojeli do klubů a konkrétně ukázali, co budou pískat a co ne. Aby udělali osvětu a třeba i navázali vztah s hráči, aby je poznali i v normálním životě a nejen jako ty, kteří na sobě mají pruhovaný dres. Kolikrát, když se s nimi člověk seznámí, pochopí, že se sem tam nějaká chyba může stát. Ale když hráči a trenéři vidí, že ze strany rozhodčích je to pouze o aroganci a nekomunikaci, je těžké se udržet v klidu.

Takže byste byl pro, aby všechna utkání ve WSM Lize řídili čtyři rozhodčí, nebo to není jenom o tom?
Samozřejmě to není jenom o tom, ale byl bych pro. I když v Jihlavě jsem se zase přesvědčil, že i když jsou dva hlavní a dva čároví, tak si toho stejně nevšimnou. Za to dávám velký otazník a přidávám k tomu vykřičník. Soutěži a hráčům by to každopádně prospělo. Otázkou jsou ovšem finance, někdo to musí zaplatit. Nemyslím si, že kluby první ligy budou mít prostředky na to, aby mohly financovat dalšího rozhodčího. Je to spíše otázka na svaz, který by tomu měl být otevřený a měl by udělat vše pro to, aby byli nasazováni čtyři sudí i ve WSM Lize.

„Když hráči vidí, že ze strany rozhodčích je to pouze o aroganci a nekomunikaci, je těžké se udržet v klidu."

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Zpátky k Prostějovu. Jaké máte vyhlídky pro příští sezonu?
Musíme udržet laťku, kterou máme nastavenou ve spolupráci s fanoušky a městem. To je pro nás strašně důležité. S tím souvisí i budování kádru – vždy se s fanouškem a městem spolupracuje lépe, když má tým kvalitu a dosáhne na úspěch. Chtěli bychom navázat na to, kde jsme skončili. Určitě bychom se chtěli dostat do play off a v něm něco uhrát.  

V letošním play off bodovala pouze první lajna. Čím si to vysvětlujete?
Tím, že to pro spoustu kluků bylo první play off, v němž to na nich mělo stát. Pevně věřím, že v sérii se Slavií nasbírali zkušenosti, a když se nám podaří tyto hráče udržet, tak by to příští sezonu mohlo být lepší.

Smlouvu pro příští sezonu nemá brankář Luboš Horčička. Jak to?
Luboš je hráč, který si potřeboval vzít trochu oddych a vzal si dovolenou. Každopádně jsme s ním ve spojení a uvidíme, jak jednání dopadnou.

Na soupisce zatím chybí i Jakub Šlahař.
S kostrou týmu jsme předběžně dohodnutí. Kuba je jeden z hráčů, který by u nás měl pokračovat i v příští sezoně.

„Nechceme mít hráče, kteří by jednou hráli za nás, jednou v extralize a pořád dokola. Kádr chceme mít pohromadě celou sezonu."

Klub naopak opouští Marek Drtina. Jak těžké ho bude nahradit?
Marek měl slušnou sezonu. Má výbornou střelu a je platný při přesilových hrách. Hrál velice dobře a i díky tomu se mu podařilo najít lukrativnější angažmá. Můžu říct, že jsme Markovi nabídli velice solidní podmínky, smlouvu na tři roky, ale rozhodl se pro Slavii. Hledáme za něj náhradu, aby obrana nebyla oslabená, ale jestli se ho opravdu podaří nahradit, to ukáže až sezona.

Sestoupil Šumperk, s nímž spolupracovaly Pardubice. Ty mají s Prostějovem dobrý vztah, poohlížíte se tedy i po posilách z Dynama?
Ano, s Pardubicemi jednáme. Máme zájem především o hráče, kteří by u nás působili celou sezonu. Tak, aby u nás udělali určitý posun a za rok se třeba vrátili zpátky do extraligy. To se nám loni vyplatilo u Kuby Illéše a myslím si, že se to vyplatilo i Vítkovicím. Určitě ale nechceme mít hráče, kteří by jednou hráli za nás, jednou v extralize a pořád dokola. Kádr chceme mít pohromadě celou sezonu a s tím jsou kluby srozuměné. V tomto duchu jednáme i s Pardubicemi a určitě s nimi nějakou domluvu najdeme.

Foto: lhkjestrabi.cz, Lubomír Tesař

Dále čtěte:

MOST: » Liga v Mostě zůstane, říká Slavíček. Chce zapracovat na návštěvnosti
HAVÍŘOV: » Rimmel: Jednáme se Semanem. Laco zůstává, Meidl s otazníkem
MOTOR: » O Straku máme zájem, říká Bednařík. Na návrat Kutláka to nevypadá
TŘEBÍČ: » Horší časy nepřicházejí, říká Čapek. Třebíč propojí herní systém s Brnem
PŘEROV: » Je důležité, aby zůstal Klimeš, ví Svoboda. Jedná s Pláškem

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz