Vyprodaní Švýcaři sahali po další senzaci! O zlato Finové s Američany

Foto: Michal Slavík

25. dubna 2015, 21:55

Jan Šimek

(ZUG, od našeho zpravodaje) Světový šampionát hokejistů do osmnácti let zná své finalisty! V souboji o zlatou medaili si to rozdají přemožitelé českého výběru Američané s Finy. Spojené státy americké prochází turnajem bez zaváhání a v semifinálovém zámořském derby přejely Kanadu stejně jako českou osmnáctku rozdílem pěti branek. V parádní druhé bitvě Finsko přetlačilo domácí Švýcary. Ty tak čeká "pouze" zápas o bronz s Kanadou. Utkání sledovala vyprodaná Bossard Aréna, do které se vměstnalo 7015 diváků.

Švýcaři srovnali, Finové se ale v pekle neusmažili

Před vyprodanou Bossard Arénou se utkalo domácí Švýcarsko s Finy a ti začali velmi dobře. Už po 75 vteřinách hry Puljujärvi hledal přihrávkou do ohně své spoluhráče, ale švýcarský brankář van Pottelberghe si puk betonem srazil za brankovou čáru. Švýcarům se povedlo vzápětí snížit po pohotové dorážce Riata a necelé tři minuty před koncem dokonce poslal hostitele mistrovství do vedení Suleski, ale pak se náramně trefil finský šikula Laine bylo podruhé srovnáno.

Ve druhé třetině gól nepadl, o rozruch se tak postaral místní hlasatel. Ten oznámil návštěvu utkání činící 7015 diváků s tím, že jde o evropský rekord v návštěvnosti na utkání MS osmnáctiletých. Ale chyba lávky, finále šampionátu v roce 2010 sledovalo v Minsku 12 820 fanoušků. Zpět k hokeji. Seveřané ve třetí části dvakrát udeřili, ale necelé dvě minuty před koncem snížil Hischier na rozdíl jediné branky a 40 sekund před koncem hala explodovala po zásahu Riata na 4:4. V prodloužení ale stadion ztichl po zásahu Fina Saarely, jenž poslal do finále výběr Suomi!

FINSKO - ŠVÝCARSKO 5:4 po prodl. (2:2, 0:0, 2:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Puljujärvi (Valimäki), 20. Laine (Saarela), 43. Saarela (Niemela), 49. Laine (Puljujärvi), 67. Saarela (Mattila) – 5. Riat (Siegenthaler, Impose), 17. Suleski (Malgin), 59. Hischier (Siegenthaler, Thurkauf), 60. Riat (Impose, Malgin).
Finsko: Vehvilainen – Leskinen, Saarijärvi, Niemeläinen, Vainio, Mattila, Valimäki, Salo – Palmu, Tammela, Nattinen – Saarela, Puljujärvi, Laine – Björkqvist, Niemelä, Mattila – Ruotsalainen, Tavernier, Piipponen. Trenér: Marttila.
Švýcarsko: van Pottelberghe – Stadler, Siegenthaler, Suleski, Pinana, Bircher, Weber – Riat, Impose, Malgin – Holdener, Hischier, Marchon – Volejnicek, Thurkauf, Forrer – Miranda, Fuchs, Prassl. Trenér: Celio.

Američané smetli Kanadu, udeřili ve třetí třetině

Spojené státy americké do finále proklouzly po stejně jednoznačné výhře jako ve čtvrtfinále nad mladými Čechy. Úvodní třetina zámořského derby branku nenabídla, hned na startu druhé části se však do vedení dostali Američané po trefě Kellera. Pak sice v početní výhodě srovnal Sideroff, ale ještě do konce druhého dějství vrátil americkému týmu Matthews - 1:2.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se v rozmezí 32 sekund trefil Matthews s Whitem a výběr USA šel do tříbrankového vedení. Na rozdíl dvou gólů sice snížil Stephens, ale pak Američané přidali další tři zásahy v řadě, White zkompletoval hattrick, a zatím zcela suverénní Spojené státy se tak mohou těšit na finále!

KANADA - USA 2:7 (0:0, 1:2, 1:5)

Branky a nahrávky: 32. Sideroff (Wotherspoon, N. Roy), 45. Stephens – 23. Keller (McAvoy, Krys), 38. Matthews (Floodstrand), 43. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 43. White (Jones), 45. Greenway (Fischer), 48. White (Keller, Bracco), 50. White (Keller, Bracco).
Kanada: Sawchenko (43. Cormier) – Brisebois, J. Roy, Bear, Wotherspoon, Chabot, Spencer, Capobianco – Knott, Barzal, Stephens – Dubois, N. Roy, Sideroff – Noel, Harkins, Benson – Beauvillier, Gadwin, Soy – Howden. Trenér: Hunter.
USA: Sarthou – Krys, McAvoy, Jones, Boka, Masonius, Fitzgerald, Ruggiero – Tkachuk, Matthews, Roslovic – Bracco, Keller, White – Kunin, Greenway, Fischer – Warren, Floodstrand, Thompson – Terry. Trenér: Granato.

Další program MS osmnáctiletých 2015

Finále:

USA - Finsko (neděle 26. dubna, 19:00)

Zápas o bronz: 

Kanada - Švýcarsko (neděle 26. dubna, 15:00)

Oba zápasy se odehrají v Zugu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz