Vzpomínky na Česko? Krásné, říká Hovi. Kometě fandil v cestě za titulem

Foto: Stanislav Souček

Z českých stadionů si ho pamatuje spousta fanoušků, na druhou stranu i on sám na Česko rád vzpomíná. Sasu Hovi chytal v extralize rok za Vsetín, tři za brněnskou Kometu a pak jednu sezonu i mezinárodní EBEL ve Znojmě. Aktivní kariéru ukončil už ve 31 letech, u sportu ale zůstal jako podnikatel. Vedle toho trénuje finskou reprezentaci na mistrovství světa v inline hokeji.

Současný hokej upřednostňuje vysoké brankáře, Sasu Hovi je pravým opakem. Ani 175 centimetrů mu ale nezabránilo v úspěšné kariéře. Škoda jen, že byla tak krátká. Doma ve Finsku vystřídal šest klubů, pak se s hokejem vydal na jih: Sezonu 2005/06 odchytal v tehdy ještě extraligovém Vsetíně, další tři roky zářil ve Slovanu Bratislava, s nímž vyhrál dva slovenské tituly.

Skvělé výkony ho vzápětí vynesly zpět do nejvyšší české soutěže. Hovi vydatně pomohl k tomu, že se Kometa po odkupu licence vyškrábala z úplného dna. První dva roky to stačilo jen na „výhru“ v play out, na třetí pokus ale Brňané z osmého místa překvapili skoro všechny – až ve finále je zastavily Pardubice!

„V Česku to bylo krásné. Už když jsem šel do Brna, věděl jsem, že tam bude skvělé publikum. A já jsem právě potřeboval pomoc od diváků. Vždycky jsem chytal s emocemi, s adrenalinem,“ vypráví finský sympaťák. „Přesně jsem věděl, že tohle v Brně dostanu. Rád na to vzpomínám,“ přiznává lámanou češtinou.

V Kometě se Hovi stal miláčkem tribun

V Kometě se Hovi stal miláčkem tribun | Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Proto není divu, že si nenechal ujít letošní cestu Komety až za titulem, na který město čekalo dlouhých 51 let. „No jasně! Byl jsem se v Brně podívat i na zápasy a doufal jsem, že se jim to konečně povede. My jsme skončili druzí. Celé město žije hokejem, jsem hodně rád, že titul vyhráli,“ ujišťuje Hovi.

Když mu na jihu Moravy v roce 2012 neprodloužili smlouvu, vypadalo to, že s hokejem skončí. Po roční pauze ho ale oslovilo Znojmo. Sezona v rakouské EBEL už však pro rodáka z Tampere byla definitivně tou poslední.

Paradoxně i nepříjemné zkušenosti, kdy mohl jen čekat na zájemce o jeho služby, mu v dalším životě pomohly. Teď je z něj podnikatel – znovu ctižádostivý a úspěšný. „Mám tři firmy okolo sportu. Začínal jsem se sportovním oblečením, dresy a podobně,“ říká. Později stál u zrodu portálu ProSportJob.com, který pomáhá sportovcům hledat práci. „Kluby můžou hledat hráče, které potřebují, a hráči zase kluby, kde by si mohli zahrát. Pořád se motám kolem sportu a hokeje,“ uznává Sasu Hovi, že tohle prostředí by zkrátka a dobře nezvládl opustit.

Znojmo – poslední hokejové angažmá Sasu Hoviho

Znojmo – poslední hokejové angažmá Sasu Hoviho | Foto: Rostislav Pfeffer, hcorli.cz

Další kapitolou, která se táhne jeho životem, je inline hokej. V roce 2014 vychytal Finům titul mistrů světa na šampionátu IIHF v Pardubicích (na úvodním snímku), o rok později doufal v obhajobu doma v Tampere, ale po finálové porážce se musel sklonit před Kanaďany. Na další mistrovství, které právě teď probíhá v Bratislavě – tedy dalším z jeho osudových měst – se už vydal coby asistent hlavního trenéra Tima Nurmberga.

„Okolo inline hokeje se pohybuju dlouho. Každé léto jsem trénoval, hrával jsem na mistrovstvích světa. Letos jsem trénoval jeden tým ve finské lize a vyhráli jsme titul, tak zkusím vyhrát druhý i tady,“ culí se Hovi. „Už jsem celkem dlouho nechytal, tak jsem zvolil něco jiného. Trénování mě taky baví, je příjemné stát na střídačce,“ vysvětluje bývalý brankář, jemuž se ze zjevných důvodů říkalo „malý velký muž“.

Finové znovu patří mezi favority šampionátu, z prvních dvou zápasů vytěžili dvě výhry. Nezaváhali proti Němcům, pak zdolali v nájezdech český tým. Večer je čeká poslední skupinový duel se Švédskem, který rozhodně nevypustí – další vítězství by jim přisoudilo do čtvrtfinále papírově nejslabšího soupeře, nováčka z Chorvatska. A to je přece jen hodně lákavá představa.

Odjet bez medaile by se totiž pro hokejisty Suomi rovnalo jasnému neúspěchu. „Máme i individuálně kvalitní hráče, ale naší předností je rychlé bruslení a dobrý systém. Myslím, že inline hokej už je na takové úrovni, že když chcete vyhrát, potřebujete mít propracovaný systém,“ dodává Sasu Hovi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz