Bitva s Rusy? Pro všechny je speciální. Musíme vyhrát, hecuje Kovář

Foto: iihf.com

22. února 2018, 14:33

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Už pátou sezonu válí v ruském Magnitogorsku, patří k největším postavám KHL a hráče českého semifinálového soupeře zná jako málokdo. Ofenzivní eso české reprezentace Jan Kovář touží v bitvě o finále uspět. „Od začátku turnaje se vědělo, že Rusko je velký favorit. Papírově mají asi nejsilnější kádr. My je ale musíme porazit,“ burcuje elitní centr, který zatím na olympiádě bodoval v každém utkání.

„Znám se s 95 procenty ruských kluků. Potkáváme se dlouho, hráli jsme proti sobě těžké zápasy. Teď to bude další z nich,“ hlásí na úvod. „Potkáváme se ve vesnici, ale hecování nebylo a ani nebude. Oba týmy budou chtít vyhrát,“ dodává.

Kovář si zahraje také proti svému parťákovi z Magnitogorsku Sergeji Mozjakinovi. „I když jsme velcí kamarádi, půjde to stranou. Kamarádi můžeme být zase až po zápase,“ povídá český útočník. Druhým zástupcem Metallurgu v ruském výběru je brankář Vasilij Košečkin.

Hráči národního týmu představují soupeře: Rusko

„Je to výborný gólman a když má svůj den, hrozně těžko se mu dávají góly. Musíme jen doufat, že si vybere slabší chvilku. Košečkin je strašně vysoký. I když stojíte před brankou, dá se říct, že přes vás vidí,“ pokračuje Jan Kovář.

Hlavní výhoda ruského mužstva? Jednoznačně sehranost. Vždyť tým sborné je složen z hráčů tří mužstev. „Prakticky jen ze dvou. Mozjakin navíc hraje třináctého útočníka, takže se jen protáčí. Sehranost je vždycky něco navíc. Kluci jsou spolu hrozně dlouho. V tom mají výhodu, ale my jsme už spolu taky odehráli nějaká utkání. Nejsme špatní a můžeme vyhrát,“ uvědomuje si sedmadvacetiletý borec.

Na olympijském turnaji v Pchjongčchangu platí za lídra českého celku. V každém utkání bodoval, vstřelil dva góly a na další dva přihrál. Teď znovu požene národní tým do boje. „Pro všechny je to speciální. Od začátku se vědělo, že Rusko je velký favorit a papírově mají asi nejsilnější kádr. My je ale musíme porazit,“ velí Kovář.

Foto: iihf.com

Češi neporazili Rusko už šestkrát v řadě. „Jednou to přijde, musíme doufat. V play off bychom s nimi na čtyři vítězné zápasy asi nevyhráli, ale jedno utkání vyhrát jde a doufám, že to bude to páteční,“ usmívá se.

Důležité bude vstřelit úvodní gól, který může sebevědomím ruských hokejistů otřást. „Už se to ale trošku mění. Pod trenérem Znarokem hrají trochu něco jiného než dřív,“ tvrdí Jan Kovář.

Tlak stoupá, v pátek 23. února od 8:40 středoevropského času vypukne souboj o postup do olympijského finále. „Po vyhraném zápase jsme odpočívali a teď se soustředíme na zítřek. Napětí asi přijde až později,“ dodává.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz