Kubíček šel za Tomanem do WHL. Vysoký bek už v přípravě sází góly

Foto: Brian Liesse, seattlethunderbirds.com

Z Českých Budějovic odešel do zámoří po Matěji Tomanovi ještě jeden mistr extraligy staršího dorostu – 16letý obránce Šimon Kubíček. Teprve na startu září podepsal smlouvu s týmem Seattle Thunderbirds a bude hrát Western Hockey League.

Klub ze západního pobřeží Spojených států si Kubíčka vybral z 89. pozice letošního draftu CHL, před ním získal ještě produktivního útočníka Andreje Kukuču. Právě česko-slovenská dvojka tak vyplní povolenou kvótu cizinců, které může mít každý tým na soupisce.

„Kubíček je skutečný talent. Byli jsme překvapeni, že jsme ho ve druhém kole získali, a jsme za to velice rádi,“ prohlásil po draftu Russ Farwell, viceprezident klubu pro hokejové operace. „Šimon je kvalitní mladý obránce, který umí bránit i podporovat útok. Má všechny parametry pro to, aby byl ve WHL velmi efektivním hráčem,“ řekl pro klubové stránky trenér Matt O’Dette.

Teprve šestnáctiletý zadák hrál loni převážně ve starším dorostu Českých Budějovic, kde včetně play off nasbíral 27 bodů (11+16) ve 36 utkáních. Týmu výrazně pomohl k zisku mistrovského titulu v české extralize, Motor ve finále porazil akademii Salcburku. Kubíček čtyřikrát naskočil i za juniorku, letošní přípravu odstartoval stejně jako další mladí hráči s A-týmem.

Foto: Brian Liesse, seattlethunderbirds.com

Ofenzivní schopnosti ukazuje i v reprezentaci – za národní tým do 17 let loni odehrál 26 zápasů s bilancí pěti gólů a osmi nahrávek. Letos v srpnu nechyběl na Hlinka Gretzky Cupu, v Kanadě ovšem nebodoval.

Teď se vytáhlý obránce do zámoří vrátil a hned od začátku ukazuje svůj potenciál: Od podpisu smlouvy odehrál o víkendu dvě střetnutí, a v každém dal gól! Prosadil se jak v utkání s Everettem (5:4p), tak Vancouverem (2:4), navrch přidal i jednu asistenci.

Šimon Kubíček se ve Western Hockey League potká s dalšími čtyřmi českými hokejisty, kteří letos do soutěže odešli. Dvojzápas proti dosavadnímu spoluhráči Matěji Tomanovi ho čeká v listopadu, hned v prvním kole (22. září) se ale postaví Portlandu, jehož barvy hájí Michal Kvasnica.

Seattle v předminulém ročníku soutěž vyhrál, ale v Memorial Cupu následně neuspěl. Loni vypadl v prvním kole play off.

Letošní odchody do kanadských juniorek

Martin Lang (Ú, 2001): Plzeň → Kamloops Blazers (WHL)
Michal Kvasnica (Ú, 2000): Třinec → Portland Winterhawks (WHL)
Matěj Toman (Ú, 2001): České Budějovice → Prince George Cougars (WHL)
Šimon Kubíček (O, 2001): České Budějovice → Seattle Thunderbirds (WHL)
Kryštof Hrabík (Ú, 1999): Liberec → Tri-City Americans (WHL)
Marcel Barinka (Ú, 2001): Salcburk → Halifax Mooseheads (QMJHL)
Erik Čermák (Ú, 2001): Salcburk → Peterborough Petes (OHL)
Roman Půček (Ú, 2000): Vsetín → Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL)

Foto: Brian Liesse, seattlethunderbirds.com

Foto: Brian Liesse, seattlethunderbirds.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz