Z nominace Finska vypadl Markus Granlund, Švýcaři čekají na Josiho

Foto: Petr Kotala, cslh.cz

2. května 2016, 9:17

Adam Bagar

Ve finské nominaci na květnový světový šampionát v Rusku překvapivě chybí útočník Markus Granlund, který společně s dalšími dvanácti hráči zůstal v našlapaném finském kádru kousek za branami blížícího se turnaje. Na něm budou mít Seveřané k dispozici deset hokejistů, kteří v letošním ročníku nakoukli do zámořské NHL. Celkem pět posil ze slavné soutěže pak představili Švýcaři, kteří navrch ještě čekají na obránce Romana Josiho. V jejich nominaci nechybí ani havířovský rodák Robert Mayer.

Finský soubor posílili útočníci Mikko Koivu s Mikaelem Granlundem z Minnesoty a Aleksander Barkov s Jussim Jokinenem z Floridy, nově jsou v nominaci zkušeného kouče Kariho Jalonena také gólman Juuse Saros z nashvillské farmy a obránce Esa Lindell z Texasu. Už v přípravě se do kádru Suomi zapojili Leo Komarov z Toronta, Teemu Pulkkinen z Detroitu, Mikko Rantanen z Colorada, brankář Niklas Bäckström z Calgary nebo Ville Pokka z Rockfordu.

Bývalý kouč pražského Lva nominoval také dva útočníky mistrovské Tappary, Janiho Lajunena a teprve osmnáctiletého Patrika Laineho, který prožije premiéru na MS. O rok mladší talent Jesse Puljujärvi, který v sezoně slavil už dvě finská zlata na mládežnické scéně, se pozvánky nedočkal. Jalonen sází celkem na devět hráčů, kteří před pěti lety triumfovali na šampionátu v Bratislavě. Mezi nimi také produktivní útočníci Mika Pyörälä a Antti Pihlström.

Nominace hokejistů Finska na MS v Rusku (6. – 22. května, Moskva a Petrohrad):

Brankáři:
Niklas Bäckström (Calgary, NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad, KHL), Juuse Saros (Milwaukee, AHL).

Obránci:
Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (oba Jokerit Helsinky, KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva, KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg, KHL), Esa Lindell (Texas, AHL), Ville Pokka (Rockford, AHL), Anssi Salmela (Brynäs, Švédsko).

Útočníci:
Sebastian Aho, Mika Pyörälä (oba Kärpät Oulu), Patrik Laine, Jani Lajunen (oba Tappara Tampere), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida, NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (oba Minnesota, NHL), Leo Komarov (Toronto, NHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad, KHL), Antti Pihlström (CSKA Moskva, KHL), Teemu Pulkkinen (Detroit, NHL), Mikko Rantanen (San Antonio, AHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden, Švédsko).

Švýcaři mají v nominaci pět hráčů z NHL, nechybí ani brankář Mayer

Švýcaři představili v nominaci na MS celkem pět posil ze zámořské NHL. Trenér Patrick Fischer ukázal na brankáře Reta Berru z Colorada, beky Raphaela Diaze z New York Rangers, Yannicka Webera z Vancouveru nebo útočníky Svena Andrighetta z Montrealu a Nina Niederreitera z Minnesoty. A to ještě má ve hře zkušeného obránce Romana Josiho, jenž je v NHL dva zápasy od vyřazení z play off. Pokud by jeho Nashville vypadl, pak by do Ruska přijel.

Ve švýcarském týmu najdeme také beka Christiana Martiho, jenž působil ve farmářské AHL a dva duely sehrál v nižší ECHL. Zbývajících devatenáct nominovaných hráčů působí ve švýcarské lize, mezi nimi i brankář Robert Mayer. Havířovský rodák ve službách Ženevy se představil už na MS v Minsku. Z nominace překvapivě vypadl mimo jiné útočník Christoph Bertschy, který působil na farmě v Iowě a tři zápasy letos sehrál také v NHL za Minnesotu.

Nominace hokejistů Švýcarska na MS v Rusku (6. – 22. května, Moskva a Petrohrad):

Brankáři:
Robert Mayer (Ženeva), Sandro Zurkirchen (Ambri-Piotta), Reto Berra (Colorado Avalanche, NHL).

Obránci:
Félicien Du Bois, Noah Schneeberger (oba Davos), Eric Blum (Bern), Patrick Geering (Curych), Robin Grossmann (Zug), Raphael Diaz (New York Rangers, NHL), Christian Marti (Lehigh Valley, AHL), Yannick Weber (Vancouver, NHL).

Útočníci:
Andres Ambühl, Samuel Walser, Dino Wieser, Marc Wieser (všichni Davos), Grégory Hofmann, Julian Walker (oba Lugano), Reto Schäppi, Morris Trachsler (oba Curych), Denis Hollenstein (Kloten), Simon Moser (Bern), Gaëtan Haas (Biel), Lino Martschini (Zug), Sven Andrighetto (Montreal, NHL), Nino Niederreiter (Minnesota, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz