Z Opavy skočil do KHL. Je to jiný svět, hlásí Černý. Hvězdy znal jen z televize

Foto: Facebook HC Slovan Bratislava

10. září 2017, 12:23

Jan Šimek

V uplynulé sezoně objížděl s opavským týmem zapadlé stadiony ve druhé lize. V létě soupeře typu Kopřivnice, Šumperk nebo Nový Jičín vyměnil za mnohem prestižnější hokejové adresy. Mladý obránce Tomáš Černý totiž uspěl na zkoušce ve Slovanu Bratislava a rozjíždí svou pohádku. Se slovenským klubem absolvoval první trip. Zblízka sledoval, co s pukem dokáže Ilja Kovalčuk. Okukoval umění Pavla Dacjuka. Pak na ledě Jaroslavle prožil ostrou premiéru v KHL.

Přestup z české třetí nejvyšší soutěže rovnou do KHL? To doteď někteří fanoušci nepobírají. „Sám nevím,“ směje se Tomáš Černý. „Přijde mi to jako štěstí a náhoda. Zničehonic to zkrátka přišlo, ale jsem za to rád,“ dodává.

Zní to jako dokonalá pohádka. Ano, český mladík pravidelně hrával druhou ligu za opavský Slezan. Učil se vedle veterána Davida Galvas, ale takový skok? Podobné příklady lze ve světě najít jen těžko. „Nic takového neregistruji,“ potvrzuje dvacetiletý borec.

Haas opouští Opavu, vrací se do KHL: Už nebudu tolik vykulený »

V jeho příchodu na Slovensko měl prsty uznávaný kouč brankářů Rostislav Haas. Ten v Opavě působil jako šéftrenér, ale po uplynulé sezoně zamířil právě do Bratislavy, kde se o šikovném a spolehlivém obránci zmínil. „Sehrál poměrně velkou roli. Zkusil se zeptat a vzali mě tady. Pak už to bylo na mně a vyšlo to,“ pochvaluje si Černý.

Ten najednou z poloprofesionální soutěže naskočil mezi opečovávané profesionály. „Je to jiný svět. Nečekal jsem, že zázemí bude až na takové úrovni. Byl jsem z toho překvapený, ale zvykám si hodně rychle,“ usmívá se. V bratislavské kabině pro něj byli zprvu všichni neznámí. „Osobně jsem nikoho neznal, maximálně z televize. Měl jsem respekt. Moc jsem nevěděl, jak se chovat, ale poznal jsem, že to jsou normální, pohodoví a přátelští lidé,“ popisuje.

„Nebylo podle mých představ, protože jsem byl hned vyloučený. Moc mi to nepřidalo, ale chlapi mi hodně pomohli.“

Ve Slovanu působí početná česká kolonie. Kromě Tomáše Černého oblékají dres bratislavského klubu gólmani Marek Mazanec s Jakubem Štěpánkem, obránce Tomáš Voráček a útočníci Jan Buchtele, Michal Řepík, Radek Smoleňák nebo Lukáš Kašpar. Brankáře má na starost zkušený český trenér Rostislav Haas. Je to výhoda? „Takhle to neberu. Všichni mi pomáhají. V kabině nejsou žádné rozdíly,“ tvrdí.

S týmem hned na začátku sezony odletěl na první trip do Ruska. První zastávka? Petrohrad s ruskými superhvězdami Pavlem Dacjukem a Iljou Kovalčukem. „Byl to neskutečný pohled, jak se tam proháněli. Nikdy jsem je takhle živě neviděl, takže jsem si to nedokázal představit. V první řadě jsem byl rád, že mě tým vzal s sebou,“ vzpomíná.

Ze druhé ligy do KHL! Opavský obránce Černý se upsal Slovanu »

V Jaroslavli a na ledě Dynama Moskva si připsal první starty v KHL. Celkem zatím absolvoval 23 střídání. Jaké bylo to premiérové? „Nebylo podle mých představ, protože jsem byl hned vyloučený. (směje se) Moc mi to nepřidalo, ale chlapi mi hodně pomohli. Povzbudili mě, a pak jsem se zlepšil. Hlavně jsem byl rád, že jsem dostal šanci,“ přiznává.

S druhou ligou se rychlost evropské soutěže nedá srovnávat. „Bylo to o dost rychlejší, ale myslím, že jsem to zvládal v klidu. Důležité je, abych na sobě pracoval. Beru to spíš z týmového hlediska. Když dostanu šanci, chci být co nejvíc užitečný. Pořád se musím hodně zlepšovat. Rád bych byl přínosem pro tým,“ uzavírá Tomáš Černý.

První náročný krok zvládl. Teď by měl přidat druhý a pohádka opavského mladíka může pokračovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz