Z Pardubic až k polárnímu kruhu. Voženílek se těší na sobí spřežení

Foto: Lenka Rybaříková, hcpce.cz

1. července 2016, 8:35

Adam Bagar

Poprvé v kariéře opouští tuzemská kluziště a vyzkouší si zahraniční angažmá. Útočník Daniel Voženílek odchází z Pardubic a v následujícím ročníku bude působit ve druhé finské nejvyšší soutěži v dresu RoKi, které sídlí v malebném prostřední severské divočiny! „Finsko je krásná země, obzvláště Rovaniemi. Už se moc těším na zimu, až si vyzkouším psí a sobí spřežení. A nejvíce samozřejmě na hokej,“ prozrazuje Voženílek v rozhovoru pro hokej.cz.

„V Pardubicích mi už přes rok slibovali novou smlouvu, ale stále jsem čekal na nějaký návrh. Po šampionátu dvacítek jsem měl schůzku s generálním a sportovním manažerem, a byl jsem stále ujišťován, že se mnou počítají. Žádný návrh smlouvy ale nepřicházel, jednání se protáhla až do začátku května, kdy mi generální manažer řekl, že mám špatné wingate testy a dál už se mnou nepočítají,“ vysvětluje dvacetiletý bojovník.

"V Pardubicích mi přes rok slibovali novou smlouvu a v květnu řekli, že se mnou dál nepočítají."

Společně s agentem si Voženílek začal hledat nové angažmá. „Brzy se ozvali z Rovaniemi, že by měli zájem. Chtěli mě ještě vidět, tak jsem ani chvíli neváhal a dorazil na sever Finska, kde jsme se nakonec dohodli na roční spolupráci,“ popisuje pardubický odchovanec, který v týmu druhé nejvyšší finské soutěže úspěšně absolvoval zkoušku, během níž si svoje nové působiště dostatečně osahal a po návratu domů zářil radostí.

„Myslím, že by mi styl tamního hokeje mohl vyhovovat. Hlavní trenér nám už hned první den říkal, že vyznává dost agresivní styl. Všichni hráči napadají, jezdí v pěti nahoru a dolů, pracují ve velké rychlosti po celém hřišti. To se nakonec ukázalo jak v trénincích, tak při modelových utkáních. U nás se spíše čeká ve středním pásmu a hraje chytře. Myslím, že když nějaké prvky chytrosti ve Finsku zapojím, tak to bude fungovat.“

Chci se trošku osamostatnit, naučit jazyk, poznat nové lidi i jiný hokej

Voženílek dosud působil pouze na českých kluzištích a mezi tuzemskou elitou sehrál 67 utkání. Teď ho ale čeká zcela jiná štace, na kterou se už těší. „Chci konečně hrát hokej se vším všudy. Tím myslím být hodně využívaný na ledě v důležitých momentech, což do takové pozice tam se mnou počítají. Snad to potvrdím,“ věří bývalý útočník Hradce Králové, Třebíče, Šumperka a Prostějova s tím, že se chce nadále zlepšovat.

„Finské soutěže jsou hodně o bruslení a v tom mám obrovské rezervy, takže se chci zlepšit. A v neposlední řadě se chci trošku osamostatnit, vyzkoušet něco nového, naučit se jazyk, poznat nové lidi a hokej i jinde než v Pardubicích,“ potvrzuje Voženílek, který slyšel na své angažmá jen pozitivní komentáře. „Kamarádi či známí vědí, na jaké úrovni je finský hokej, takže mi to vesměs doporučovali,“ hlásí posila finského RoKi.

Temná finská zima? Popravdě si to zatím moc nedovedu představit

To leží v malebném městečku Rovaniemi, které je oficiálním domovem Santa Clause. To vše navrch jen pár kilometrů od polárního kruhu. „Je to obrovské lákadlo pro turisty, kterých tam v zimě údajně jezdí spousta. Je tam opravdu nádherná příroda, už se těším na zimu, až si budu moct vyzkoušet psí nebo sobí spřežení, což je tam velice populární,“ prozrazuje Voženílek. A jak bude v zimě snášet typické období bez slunce?

„Popravdě si to zatím moc nedovedu představit. Když jsem tam byl, tak slunce naopak vůbec nezapadalo, což bylo docela nepříjemné. Dozvěděl jsem se, že minulou sezonu strávili kolem třiceti nocí v jiných městech při výjezdech na venkovní utkání, takže snad občas uvidím také světlo,“ směje se Voženílek, který zpočátku bude ve Finsku sám. „Zařídím vše potřebné a pak za mnou třeba na čas přiletí přítelkyně,“ přiznává.

V hotelovém komplexu mám krásnou posilovnu s výhledem na moře

Voženílek si v těchto dnech užívá zaslouženého volna, vyrazil na jih Itálie do Kalábrie. „Když někde jsem, tak se snažím také něco dozvědět o jiné kultuře. Rád se podívám do nějakých městeček, plánujeme i výlet na Sicílii. Ale část dne samozřejmě trávím na pláži nebo u bazénu a zároveň mám štěstí, že v hotelovém komplexu mám krásnou posilovnu s výhledem na moře. V ní jsem denně přes hodinu, abych se i zde udržoval,“ líčí.

Do ostré přípravy se zapojí zase až po návratu z dovolené. „Nejspíše budu trénovat v A Sports Hemský, kde jsem se už částečně připravoval předtím. A doufám, že bude možnost jet také do Telče za panem Pytlíkem, tam je to opravdu perfektní a ten týden vám tam dá strašně moc,“ hlásí Voženílek, jenž se na konci července musí hlásit ve Finsku. „Už 4. srpna hrajeme s Jokeritem, takže dobrá zkouška na začátek,“ uzavírá s úsměvem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz