Zacha, Zbořil, Stránský a další. O MS dvacítek bude bojovat 34 juniorů!

Foto: Karel Málek

2. prosince 2015, 9:30

Václav Jáchim

Konec čekání, jména pro finiš přípravy reprezentační dvacítky před mistrovstvím světa ve Finsku jsou na světě. Jak naznačili hlavní trenér Jakub Petr a manažer týmu Milan Hnilička, pozvánku obdrží větší počet hokejistů, než bývalo běžné, všichni si to rozdají o letenku do Helsinek. "Chceme, aby byl výběr objektivní a spravedlivý, proto jsme zařadili šest pětek a čtyři gólmany," informuje Petr. První kemp vypukne v neděli 13. prosince večer na stadionu ve Velkých Popovicích, směr Finsko vyrazí výprava v pátek 18. prosince.

Ve výběru se objevují vesměs známá jména, všichni hokejisté postupně dostali šanci na některé z akcí v průběhu sezony. Nyní trenéři ukázali celkem na třináct krajánků ze zámořských soutěží, útočník Vopelka přijede ze druhé švédské ligy. Obránce Pýcha hrál za rakouský Salcburk, ale nedávno uskutečnil návrat do Českých Budějovic.

Nezapojí se naopak Jakub Vrána, který mohl vyrovnat rekord Michaela Frolíka a zahrát si na čtvrtém MS dvacítek. "Je to pro nás ztráta, Kuba je vynikající střelec. Ale bohužel se zranil a nemůžeme s ním počítat," lituje manažer Milan Hnilička. Zůstává velkým otazníkem, jestli se podaří vyřídit příjezd Davida Pastrňáka. Pravděpodobnost je hodně nízká. "Buďme realisté - Pasta je zraněný, navíc hraje NHL. Klub oslovíme, ale moc nadějí tomu nedávám," dodává Hnilička.

Trenér Petr už po listopadovém turnaji ve Finsku naznačil, že při výběru hráčů má určité představy směrem k šampionátu, ovšem ty je třeba potvrdit v konkurenci dalších hokejistů. "Kluci z evropských klubu to v dobrém slova smyslu zamotali. někteří zahráli velmi dobře a chceme jim dát šanci. Zároveň máme letos hodně hráčů v Kanadě, jsme s nimi v kontaktu, některé viděl během inspekce Milan Hnilička. Všichni dostanou prostor, aby si místo vybojovali," slibuje hlavní kouč.

Kromě Pastrňáka a Vrány zatím nejsou hlášeny jiné výpadky. V nominaci se neobjevil Pavel Jenyš, ostatní předpokládaní adepti ano. "Když jsem s kluky v zámoří mluvil, ať už osobně či telefonicky, bylo znát, jak se těší. Šampionát mají delší dobu v hlavě," připomíná Hnilička. Ve výčtu čtyř gólmanů, dvanácti obránců a 18 útočníků najdeme 21 vicemistrů světa v kategorii do 18 let 2014, v tehdejším kádru byli už jen Vrána a Pastrňák. Na své třetí MS dvacítek se chystá Pavel Zacha, loni v Torontu a Montrealu se zúčastnili turnaje také Vítek Vaněček, Daniel Vladař, Jan Ščotka, Dominik Mašín, David Kaše, Michael Špaček a Daniel Voženílek.

Někteří z mladíků zaklepali na dveře klubů NHL. Pavel Zacha do posledních chvil usiloval o uplatnění v kempu New Jersey, ve Winnipegu dobře vědí o kvalitách Michaela Špačka. Výbornou sezonu v zámoří má Šimon Stránský, zatím nejlépe hodnocený český hráč pro draft NHL 2016. Kvalitní formu si za Atlantikem drží Tomáš Šoustal, Filip Chlapík, Jiří Smejkal nebo Václav Karabáček, jemuž dvacítky loni utekly na poslední chvíli. Mezi obránci platí v CHL za jistoty Jakub Zbořil, Dominik Mašín nebo Filip Pyrochta. Jsou tu samozřejmě i zástupci tuzemských klubů - nejvyšší soutěž hrají pravidelně Jan Ščotka, Davis Sklenička, Alex Rašner, Daniel Voženílek, David Tomášek, David Kaše, Dominik Lakatoš, hodně extraligových startů nasbírali Tomáš Havlín, Filip Hronek, Jiří Černoch, Radek Veselý či Lukáš Jašek.

Reprezentační dvacítka se sejde v neděli 13. prosince, záhy po skončení posledního kola Tipsport extraligy před reprezentační přestávkou. Druhý den začnou junioři s tréninkem a modelovými zápasy. Širší výběr by měl být zúžen ve čtvrtek 17. prosince, další den tým odletí do finského Vierumäki, kde proběhne závěrečný kemp. V jeho rámci hokejisté sehrají přípravu proti Kanadě (20. prosince v Imatře) a generálku s Dánskem (22. prosince v Lahti). Do šampionátu junioři vstoupí 26. prosince utkáním proti Rusku.

Nominace hráčů na závěrečný kemp reprezentační dvacítky před MS:

Brankáři:
Vítek Vaněček (South Carolina, ECHL), Karel Vejmelka (Kometa Brno/Třebíč), Daniel Vladař (Chicago, USHL), Aleš Stezka (Sioux Falls, USHL). 

Obránci:
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Filip Pyrochta (Victoriaville, QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough, OHL), Jan Ščotka (Pardubice), Tomáš Havlín (Liberec), David Sklenička (Plzeň), Filip Hronek (Mountfield HK), Alex Rašner (Olomouc), Ondřej Mikliš (Sparta Praha/Litoměřice), Dominik Rudl (Vítkovice/Prostějov), Pavel Pýcha (Č. Budějovice), Luboš Adam (Slavia Praha).

Útočníci:
Pavel Zacha (Sarnia, OHL), Michael Špaček (Red Deer, WHL), Šimon Stránský (Prince Albert, WHL), Václav Karabáček (Baie-Comeau, QMJHL), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Jiří Smejkal (Moose Jaw, WHL), David Kaše, Radek Veselý (oba Chomutov), Daniel Voženílek, David Tomášek (oba Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Filip Kuťák (Vítkovice/Benátky), Lukáš Jašek (Třinec), Lukáš Vopelka (Vita Hasten, Švédsko), Tomáš Andres (Slavia/Ústí), Jan Ordoš, Dominik Lakatoš (oba Liberec).

Náhradníci:
Jan Walter (Plzeň), David Bahounek (Havířov), Tomáš Gřeš (Vítkovice), Vít Christov (Třinec). 

Realizační tým:

Generální manažer: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Kondiční trenér: Igor Horyl.
Videokouč: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Hospodáři: Oldřich Kopecký. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz