Zámoří uniká, Evropa by se měla spojit, říká Jandač. Pomohla by i užší kluziště

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Světový pohár vrcholí finálovými boji, čeští hokejisté už ale vystoupení ukončili a trenér Josef Jandač má prostor k ohlédnutí za megaakcí. Národní tým nezklamal, i s přípravou sehrál šest klání, přičemž tři z nich vyhrál. "Před turnajem jsem několikrát zopakoval, že nebudeme mít černé ani růžové brýle. Teď to vidím stejně. Výsledek mohl být lepší, ale ostudu jsme neudělali," říká reprezentační kouč. V nejbližších dnech dokončí analýzu českého vystoupení. "Nic nebudeme dávat do šuplíku, zkušenosti chceme předat českému hokeji," dodává.

Před turnajem českému výběru věřil málokdo, výsledky ale nevypadaly nikterak špatně. "Docela se nám líbil i herní projev. Kluci se snažili hrát, co jsme si představovali. Bohužel na úvod turnaje jsme narazili na silného protivníka, s Kanadou jsme se drželi jen prvních deset minut. Nehráli jsme dobře a trošku ztratili určité sebevědomí, což se promítlo do utkání proti Týmu Evropy. V prodloužení jsme nezískali bod navíc, to byla velká škoda. Nemohli jsme postoupit, ale závěrečný zápas s Amerikou jsme odehráli velmi důstojně. Bylo to pro nás hrozně důležité vítězství, znamenalo malinko lepší loučení," vrací se proti času Jandač.

Do šuplíku nic nedáme. Chceme předat zkušenosti a pomoci hokeji

Reprezentanti skolili silný tým USA a nakonec zaostali jediný bodík za postupem. "Věděli jsme o prognózách, jak nás laická i nelaická veřejnost dopředu odhadovala. Myslím, že jsme ostudu neudělali, i když výsledek mohl být lepší. Turnaj se nám totiž neskutečně otevřel, když Evropa porazila Ameriku. Kdybychom druhý zápas zvládli, postupovali bychom - a navíc na Švédy, kteří mě hokejově trošku zklamali. Možná tam byla určitá možnost jít ještě dál, ale to jsou pouze spekulace," přemítá hlavní trenér.

Nejen Jandače akce naplnila novými poznatky. "Pro nás všechny to byla nesmírně cenná zkušenost. Budu se snažit připravit výstup pro naše trenéry, abychom pomohli českému hokeji a posunuli ho dál. Půjde o materiál od začátku tvorby realizačního týmu, přes první a druhou nominaci. Zaměříme se na to, jak jsme chystali herní systém, na hodnocení jednotlivých utkání, doplním závěrečné shrnutí. V žádném případě nechci dávat nic do šuplíku. Poté bychom asi udělali společný seminář pro trenéry, kteří by měli zájem," naznačuje Jandač.

Jaké jsou hlavní dojmy po návratu do vlasti? Jandač o nich mluvil už v Torontu, teď jednotlivé body rozvíjí: "Kanadsko-americký svět Evropě trošku uniká. Myslím, že bychom i na našem kontinentu měli víc spolupracovat, abychom se zámoří víc přiblížili," reaguje. "Hokej se poslední dobou vyvíjí jednoznačně do rychlosti, což vychází i z užších hřišť. Kanada je stále napřed - třeba i v tom, že přijde s posunutím modrých čar, prodloužením tři na tři a jinými úpravami pravidel. My bychom možná mohli být pružnější. Ale hlavně bych doporučoval, abychom vzhledem k rychlosti současného hokeje sjednotili rozměry kluzišť. Někde máme širší, jinde užší. Hokej je pak úplně jiný," upozorňuje.

Při výběru hráčů zpětně ničeho nelituju, za nominací si stojím

Národní tým zaznamenal důležitou novinku také v širším složení realizačního týmu. Štáb připomínal armádu trenérů a dalších lidí, kterými na turnajích disponují Kanaďané či Američané. "Rozdělili jsme si úkoly, šlo se do podrobností a detailů, které dneska rozhodují. Byl jsem spokojený, jak realizační tým pracoval. Pro takhle velký turnaj byl širší okruh členů jednoznačně nutný. Nebavím se o Euro Hockey Tour, ale pro akce typu Světový pohár, mistrovství světa nebo olympiáda - tam jde o věc nezbytně nutnou. Práce totiž bývá opravdu spousta: příprava na soupeře, rozbor jednotlivých hráčů, stejně tak přesilovky, oslabení, trenér brankářů dělá s gólmany... Jelikož je pak málo času mezi zápasy, musíte to rozdělit," přibližuje Jandač.

Když kouč na tiskové konferenci slyší dotaz, jestli by s odstupem času dal ruku do ohně za vybranou sestavu, okamžitě souhlasí: "Určitě! Z našeho pohledu jsme vzali nejlepší možná hráče, snažili jsme se jim dát role. Jirku Hudlera jsme oslovili poté, co se uvolnil prostor do prvních dvou pětek. On to nevzal, měl na to právo. Já zpětně ničeho nelituji, postupoval bych stejně. Samozřejmě mě mrzí zranění klíčových hráčů Krejčího, Gudase, Hertla. Měli být v prvních dvou pětkách, což nás oslabilo. Za nominací si celkově stojím," potvrzuje.

Ručinský, Fischer, Prospal? Jestli to aspoň trošku půjde, chci je!

Jandač bude nyní jednat s vedením svazu o tom, zda by realizační tým mohl ve stejné podobě zůstat pro další velké akce. "Platí, že se mnou budou celou dobu pracovat Jirka Kalous, Jarda Špaček, trenér brankářů Petr Jaroš a videokouč Denis Havel." Další jména jsou zatím s otazníkem. "Jirka Fischer je smluvně vázán v Detroitu, Venca Prospal trénuje v Tampě juniory. Pro turnaje, jako je mistrovství světa a případně olympiáda, budu požadovat, aby byl realizační tým širší. A aby tam byli tihle lidé, pokud to jenom trošku půjde," dodává Jandač.

Jak dopadne další budoucnost Martina Ručinského u reprezentace? Jandač potvrdil, že by byl rád, kdyby také on pokračoval. "Já byl vybrán jako hlavní kouč a měl jsem si zvolit realizační tým včetně generálního manažera. Myslím, že brzy přijde doba, kdy to bude naopak. Kdy kouče vybere generální manažer. Martina jsem oslovil a on nejprve dost váhal. Řekli jsme si, že se rozhodneme po Světovém poháru. Teď je ještě v Americe, stejně jako generální sekretář svazu Martin Urban. Až se oba vrátí, musíme si sednout a vyřešit to. Z mé strany není důvod nic měnit. Ale důležité bude, abychom měli požehnání svazu. Já jako trenér si nemohu diktovat, musím jet v určitých kolejích," uzavírá Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz