Zaostáváme za špičkou, ví Čaloun. Chybí individuality a tvořiví beci

Foto: Stanislav Souček

21. září 2016, 15:33

Adam Bagar

Český národní tým na Světovém poháru skončí už v základní skupině, když po vysoké prohře s domácí Kanadou nestačil ani na nadšeně hrající Tým Evropy. Reprezentantům přitom nejde upřít snaha, bojovnost či nasazení, jenže chybí jim hráčská kvalita, tvořiví zadáci nebo hvězdy typu Jaromíra Jágra, Roberta Reichla i dalších členů zlaté generace. "Takový je obraz našeho hokeje, momentálně do světové špičky nepatříme," hlásí Jan Čaloun v rozhovoru pro hokej.cz.

Výsledky v přípravě přitom naznačovaly, že by čeští hokejisté na Světovém poháru nemuseli být úplně bez šance, jenže už první třetina s Kanadou ukázala, že ostré bitvy s těmi nejlepšími na světě budou pro Jandačův výběr velkou překážkou. „Kanaďané nás přehráli úplně ve všech činnostech, byli rychlejší, výborně kontrolovali puk a byli zdravě agresivní. Škoda toho gólu v poslední sekundě první části, ten nám úplně podrazil nohy,“ má jasno Jan Čaloun.

"Chybí nám nějaký tvořivý bek. Třeba Švédové mají obránce v podstatě jako útočníky."

Při oné brance vyrobil obrovskou hrubku obránce Michal Kempný, který zatím prožívá velice nepovedený turnaj. „Stačilo přidržet puk za bránou nebo ho jen poslat za modrou, nic nemusel tvořit. Jel navíc osou hřiště, byla to školácká chyba, takové věci učíme žáky, dorostence,“ líčí mistr světa z roku 1999 a olympijský vítěz z Nagana. Na něm se v obranných řadách představila taková esa jako Jaroslav Špaček, Jiří Šlégr, Roman Hamrlík, Libor Procházka a další.

Právě takoví beci ale dnes národnímu týmu chybějí. „Naši obránci jsou sice obětaví, padají do ran. Tohle jim opravdu nejde upřít, jenže nám chybí nějaký tvořivý bek. Koukal jsem na duel Švédů s Finy a Švédové mají obránce v podstatě jako útočníky. Jsou výborní na puku, vůbec se ho nezbavují, dávají přesné nahrávky a dokážou zaútočit. Samostatnou kapitolou jsou pak přesilovky. Dřív je tvořili útočníci, ale Švédům je tvoří obránci. Tohle nám schází.“

Bohužel nemáme individuality jako byli ve své době Jágr, Reichel a další

Bojovnost a nasazení, to Čechům na Světovém poháru rozhodně nechybí, ale hokejová kvalita už ano. „Je to tak. Většina těch hráčů působí v NHL a z ní jsou naučeni ke všemu přistupovat na sto procent, takže nasazení, bruslení, pohyb, bojovnost, to se jim opravdu nedá upřít. Jenže bohužel nemáme individuality jako byli ve své době Jarda Jágr, Robert Reichel a další kluci z té zlaté generace, nebo jako má Kanada třeba Sidneyho Crosbyho,“ hlásí Čaloun.

Čekalo se, jestli Češi zaberou proti Týmu Evropy, ale dvě třetiny tahali za kratší konec onoho pomyslného provazu a nakonec padli v prodloužení, čímž si zavřeli semifinálové brány. „Tým Evropy na mě působí velice uvolněně, jelikož jeho hráči nereprezentují svůj stát,“ pokračuje Čaloun, který chválí oba české gólmany. „Chytali opravdu výborně! Michal Neuvirth sice dostal šest gólů, ale byl pod obrovským tlakem a pochytal řadu gólových šancí,“ pokyvuje.

Kdysi jsme byli schopni postavit dva tři nároďáky, teď není z čeho vybírat

Zato štvát ho musely zbytečné fauly. Ty dostávaly soupeře na koně. Jak Kanaďany, tak o dva dny později evropský výběr. „To je dlouhodobý problém celého našeho hokeje. Než abychom někoho dobruslili, tak si ho raději přitáhneme. Je to o důslednosti, nemůžeme hokejku užívat k tomu, abychom hákovali, sekali, podráželi. Někdy ty fauly samozřejmě vyplynou ze hry, ale zde je důvod spíš ten, že kluci nestíhají,“ přiznává třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Ten by nejspíš nechtěl být v kůži hlavního kouče Josefa Jandače a jeho asistentů. „Máme tam to nejlepší, co český hokej momentálně má, a je vidět, že zaostáváme za špičkou. Je to realita našeho hokeje a nároďáku. Momentálně fakt není z čeho vybírat, jako to bylo v časech zlaté generace, kdy jsme byli schopni postavit dva tři reprezentační výběry. Konkurenceschopné a vítězné,“ pokračuje Jan Čaloun, který v současné době působí v Ústí nad Labem.

Trenéři mládeže musejí být důslední, je potřeba odbourat české ulevování

„Pět let jsem v pozici trenéra, objíždíme semináře, začaly se dělat nábory, svaz posílá peníze do mládeže. Takže zřejmě si je vědom toho, že problémy máme. Je dobře, že se o tom hovoří. Nechci být nějakým kritikem, ale tím, kdo bude podporovat to, že se budeme starat o nábory, malé děti a vychovávat mládež, abychom se vrátili tam, kam patříme. Naši trenéři musejí být důslední a je potřeba odbourat takové to české ulevování,“ uvědomuje si Čaloun.

„Já jsem pořád přesvědčen o tom, že český hokej do světové špičky patří, ale v současné době do ní bohužel nepatříme. Dokud nám nedoroste nová generace hráčů, tak se do špičky jen tak nevrátíme,“ myslí si bývalý hráč finské, ruské soutěže či NHL. A kdo podle něj Světový pohár ovládne? „Všechno spěje k tomu, že Kanada. Ale samozřejmě může klopýtnout, semifinále je pouze o jednom zápase a stát se může úplně cokoli,“ zakončuje bývalý útočník.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz