Zastavili kolotoč a skolili šampiona! Klimenta: Nestává se to každý den

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

Dva roky marně čekali na první vítězství v obnovené Lize mistrů. Až teď se konečně dočkali, a rovnou proti soupeři jako hrom! Pardubičtí hokejisté v domácí premiéře přetlačili Frölundu, úřadujícího mistra švédské ligy i Champions Hockey League. A to i přesto, že je soupeř dvojnásobně přestřílel. „Porazit takového soupeře, to už něco znamená,“ uvědomuje si Tomáš Klimenta po výhře 3:2 v samostatných nájezdech.

Jako jedna z letošních posil neměl Klimenta v nohách dosud neúspěšné působení Pardubic v Lize mistrů. Za předchozí dva ročníky se Dynamo nedočkalo ani jednoho vítězství, i když těsných – a klidně můžeme říct i smolných – porážek bylo nepočítaně. Ale teď už je konec! „Ani nevím, jestli to okolo mě někdo věděl. Vůbec jsme se o tom nebavili. Chtěli jsme ze zápasu něco vydolovat, i když jsme věděli, že to bude hrozně těžké. A to se povedlo,“ libuje si zkušený útočník.

„Myslím, že byli většinu zápasu lepší. Jak roztočí ten svůj kolotoč, je hrozně těžké je chytit.“

„Oni hráli opravdu výborně, myslím, že byli většinu zápasu lepší. Ale máme dva body, což bude v tabulce hodně cenné,“ říká Klimenta. Už na začátku zápasu musely Pardubice přežít vytrvalou převahu soupeře, Frölunda prokazovala svoji kvalitu. „Výborně bruslí, mají super pohyb a jak roztočí ten svůj kolotoč, je hrozně těžké je chytit. Tyhle švédské týmy jsou top týmy v Evropě,“ pokračuje.

Jenže efektivita byla na straně domácích, poměr střel 17:32 hovoří jasně. Dynamo v prvních dvou třetinách vždy dokázalo zaskočit favorita vedoucím gólem v nejméně očekávanou chvíli. Nejdřív se trefil Ladislav Havlík, pak právě Tomáš Klimenta. „To je pozitivní, ale samozřejmě to není obrázek, jak bychom chtěli hrát. Bylo to ještě neurovnané, neučesané. Asi všichni víme, že nás čeká hodně práce. Než si to sedne, nebude to týden nebo dva, ale tři čtyři měsíce. Doufám, že se budeme zlepšovat zápas od zápasu.“

První souboj v Lize mistrů prokázal i to, co pro Pardubice loni platilo častěji, než by si přály. Musely se spolehnout na stoprocentní výkon Brandona Maxwella. „My jsme se na něj spolíhat nechtěli, bohužel to takhle vyplynulo ze hry. Ale samozřejmě chytal výborně. Byl to hodně důležitý článek,“ děkuje Klimenta svému gólmanovi.

Ten byl viditelně jistější než jeho studený protějšek Dan Bakala, který do Frölundy přišel ze druhé švédské ligy. Možná škoda, že ho Dynamo neprověřilo víc... „Hlavně jsme si říkali, abychom se u nich ve třetině víc usadili. Ale naše lajny spolu hrajou první zápas a je to neurovnané, moc o sobě nevíme,“ pokračuje Klimenta v upřímném tónu.

Ale ať už si hráči rozuměli víc nebo míň, pardubická defenzíva předvedla mnohem lepší výkon než v minulých týdnech. Za poslední tři zápasy s Ufou, Hradcem Králové a Mannheimem inkasovala dohromady 19 gólů!

S chvilkovými výpadky, které k tomu vedly, by Východočeši moc daleko nedošli. „No, řekněme, že jsme to zlepšili. Ale pořád je tam spousta chyb, které dělat nechceme. Je tady spoustu nových kluků a teprve zažíváme systém, který chceme hrát.“ To se týká i samotného Klimenty. „Trenér říká, že máme naučené trochu jiné věci, že furt někam lítáme. Asi to je pravda, pokusíme se to odstranit,“ hlásí sebekriticky hokejista, který zamířil do města perníku z Mladé Boleslavi.

„Máme dobrý tým, ale musí si sednout. V Boleslavi se to taky neudělalo hned.“

A že nebyl jediný. Po téhle ose putovalo v létě celkem už šest borců! „Každopádně je to výhoda. I teď hraju s Bártičem (Michalem Bártou) v lajně, takže máme nějaké automatismy a víme, co bychom od sebe mohli čekat.“ Kdyby i díky tomu dotáhli Dynamo stejně vysoko jako svůj loňský mančaft, nikdo z nich by se ani trochu nezlobil. „Myslím, že tady máme dobrý tým, kvalitní hráče. Ale musí si to sednout. V Boleslavi se to taky neudělalo hned, muselo se na tom pracovat. Doufám, že se nám to povede taky,“ reaguje Klimenta.

Jedno je jisté – těžko si můžou v Pardubicích představit náročnější přípravu. Jestli je na extraligu nenachystají tak silní soupeři, jaké v kalendáři mají, pak už nikdo! „Je to určitě plus. Ať už vezmeme Mannheim nebo Ufu, to jsou top týmy v Evropě. Porazit je, to už něco znamená.“ Zatímco proti dvěma jmenovaným se to Draisaitlovým svěřencům nepovedlo, už dokázali přetlačit Omsk a teď i aktuálního evropského šampiona. „I když to od nás nebyl optimální výkon, tak si toho musíme vážit, protože to se nestává každý den,“ dodává pokorně Tomáš Klimenta.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz