Zemřel Antonín Španinger

5. ledna 2010, 17:54

Pavel Bárta

Ve věku nedožitých čtyřiaosmdesáti let zemřel v pondělí 4. ledna někdejší skvělý obránce Antonín Španinger. V dresu Českých Budějovic a ATK Praha sehrál 13 sezon v nejvyšší soutěži. V roce 1950 se měl zúčastnit mistrovství světa v Londýně, místo toho však byl s dalšími reprezentanty zatčen a později ve vykonstruovaném procesu odsouzen.

Antonín Španinger se narodil 26. května 1926 v Přísečné u Českého Krumlova. Byl klasickým sportovním obojživelníkem, kromě ledního hokeje hrával slušně i fotbal. Proslul jako velký bojovník, kondičně byl skvěle připravený. Jako hokejista působil převážně v Českých Budějovicích. V letech 1948-50 byl na vojně v ATK Praha. S ním v roce 1950 získal mistrovský titul poté, co mužstvo pokořilo proslulý a dlouho neporazitelný LTC Praha.
 
Úspěšná sezona posunula Španingera do nominace na světový šampionát v Londýně v roce 1950. Jenže místo mistrovství světa čekala tehdy čtyřiadvacetiletého zadáka nejtěžší léta života. Spolu s dalšími reprezentanty byl zatčen a ve vykonstuovaném procesu odsouzen k osmi měsícům vězení.

Po propuštění se vrátil do Českých Budějovic. Bylo to po sezoně, v níž klub slavil dosud jediný ligový titul. V roce 1953 skončil s tehdejším Stadionem na celkové třetí příčce. V nejvyšší soutěži strávil celkem 13 sezon, sehrál 192 utkání a dal 45 branek.

Za reprezentaci nastoupil dvakrát. Jako jediný z odsouzených hráčů dostal pozvánku ještě po propuštění z komunistického vězení. Bylo to v roce 1956 před olympiádou v Cortině. V konečné nominaci však chyběl. Trenér Vladimír Bouzek o něj hodně stál, z nařízení vedení československého hokeje však zůstal spolu s Hajšmanem a Ševčíkem doma. Na zimní hry místo nich jeli Kluc, Cimrman a Bünter.
 
Jako aktivní hráč končil Antonín Španinger v 60. letech v nižší soutěži. Hrál za Písek, Český Krumlov a Včelnou. Po skončení aktivní kariéry u hokeje nezůstal, nabídky na trenérskou práci odmítal. Pravidelně však navštěvoval hokejové zápasy v Českých Budějovicích. Do tamní Budvar Arény chodil ještě krátce před svou hospitalizací v prosinci 2009.

Pohřeb Antonína Španingera se koná v úterý 12. ledna ve 12:30 v českobudějovickém krematoriu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz