Ženský šampionát by se měl rozšířit, jak to bude se sestupem?

Foto: Martin Voltr

(PLYMOUTH, od našeho zpravodaje) Z českého pohledu velmi podstatnou informaci dnes přinesla Mezinárodní hokejová federace. Elitní divize mistrovství světa žen by se měla v následujících dvou letech rozšířit z osmi na deset účastníků, poslední tým probíhajícího šampionátu ve Spojených státech by se tak vyhnul sestupu. Ovšem má to jeden háček – návrh teprve musí schválit květnový Kongres IIHF.

Návrh na úpravu hracího formátu vychází z velkého boomu, kterým ženský hokej v posledních letech prochází. Letos se na světových šampionátech pod hlavičkou IIHF představí 37 zemí, celosvětová úroveň sportu jde neustále nahoru. Výbor IIHF pro ženský hokej proto vytvořil plán na rozšíření elitní skupiny mistrovství světa.

Už od prvního turnaje v roce 1990 se šampionátu účastní osm zemí, nyní by měl jejich počet stoupnout na deset. Jak toho docílit? Poslední týmy mistrovství všech divizí by v následujících dvou letech nesestoupily, zatímco vítězové by postoupili o divizi výše. V příštím olympijském roce by se po vzoru roku 2014 odehrály pouze šampionáty nižších divizí, v roce 2019 už by se znovu hrálo ve všech divizích a elitní skupina by čítala deset účastníků. Stejný počet by mohl výhledově zamířit i na olympijské hry 2022 do čínského Pekingu.

Informace je zcela zásadní i pro českou reprezentaci. Na právě probíhajícím šampionátu v Plymouthu ji v případě nepostupu do čtvrtfinále čeká série o udržení, která se hraje na dva vítězné zápasy; takto by se i v případě porážky nemusela obávat sestupu.

A další, vedlejší důsledek návrhu? Česko a Německo – účastníci elitní skupiny, kteří v kvalifikačním sítu nepostoupili na olympiádu – by jako jediné dva týmy na světě postrádaly vrchol příští sezony.

Kompletní návrh však teprve musí schválit Kongres IIHF, který se každoročně koná během květnového mistrovství světa mužů. Mezinárodní hokejová federace v oficiálním prohlášení ještě upřesnila, že do té doby budou poslední týmy všech šampionátů považovány za sestupující.

Mistrovství světa v americkém Plymouthu tak bude mít pro jednoho z účastníků konec opředený velkou nejistotou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz