Zlatá pohádka švédských dvojčat. Splnili jsme si sen, září Lundqvist

Foto: iihf.com

22. května 2017, 8:05

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Ve sbírce měl několik cenných triumfů, ale na zlato z MS stále čekal. Brankář Henrik Lundqvist se dočkal až letos, ve 35 letech a po boku svého bratra, kapitána Joela! "Byl to náš sen," přiznala hokejová dvojčata po vydřeném triumfu 2:1 v samostatných nájezdech nad Kanadou.

Už když přijel do dějiště světového šampionátu, rozplýval se nad tím, že si po několika letech zahraje se svým bráchou a že moc touží pomoct švédské partě ke zlatu. Jeho premiérovému z mistrovství světa. Povedlo se! Brankář Henrik Lundqvist patřil k ústředním postavám parádně poskládaného výběru trenéra Rikarda Grönborga.

Hlavně třaskavé finále vyšlo pětatřicetiletému brankáři na jedničku s hvězdičkou. Zlikvidoval spoustu kanadských šancí, pochytal 42 střel a navrch všechny nájezdy. Úchvatnou podívanou musela rozseknout právě až dovednostní disciplína, v ní si gólman Rangers postupně poradil s pokusy MacKinnona, Pointa, O'Reillyho i Marnera.

A jelikož za hokejisty ve žlutých dresech udeřili Bäckström s Ekmanem-Larssonem, emotivní příběh byl na světě. Bráchové se mohli poprvé v kariéře společně pomazlit s trofejí pro mistry světa. "Je to paráda, obrovská paráda! Ale už musím jít. Strašně moc mě bolí nohy a záda," řekl spokojený Henrik Lundqvist, který byl na roztrhání.

"Je to sen," dodal po neskutečném finále švédský gólman. "Zlato bylo naším hlavním cílem. A splnit si ho s bráchou v jednom týmu, to je něco fantastického," zářil kapitán Joel Lundqvist. O něj byl stejně jako o Henrika největší zájem. Ještě hodinu po utkání se oba trousili arénou a dávali jeden rozhovor za druhým. Hlavně ve švédštině.

"Vůbec nevím, co se to děje. Je to fakt velký sen, neuvěřitelné," pokračoval švédský útočník po cenném vítězství 2:1 nad Kanaďany. "Před nájezdy jsem si byl jistý, že uspějeme právě díky Henrikovi. Tolik si nevěřil, protože se mu při nich v sezoně tolik nedařilo, o to teď můžeme mít větší radost," pokyvovalo brankářovo dvojče.

Švédové ukončili kanadskou nadvládu. Zámořský tým třetí titul v řadě nepřidal, Švédové tak navázali na domácí zlato z roku 2013 a radovali se po čtyřech letech. I díky Henriku Lundqvistovi, který si stejně jako Calvin Pickard vysloužil slova chvály. "Oba brankáři byli neuvěřitelní, doslova se stavěli na hlavu. Fakt skvělí," řekl Victor Hedman.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz