Změny v řádech: děti do 9 let bez odstupného, platí další nová omezení

Foto: Karel Švec, cslh.cz

18. června 2016, 16:31

Václav Jáchim

Konference hokejového svazu schválila některé zásadní změny v přestupním řádu. Týká se odstupného za děti v případě přestupu bez souhlasu oddílu, byla zavedena rozlišení v kategoriích dorostu a juniorů. Nově do všech soutěží je rozšířen institut hostování hokejistů, kteří jsou bez platné smlouvy.

Řády se mění především u těch nejmenších. "Ve výkonném výboru jsme vnímali, že chceme přistoupit k určité revizi. Šlo o kauzy, které nebyly příjemné, jednalo se především o hodiny a hodiny diskusí o odstupném za děti. A také o systému tabulkového odstupného," uvedl na konferenci Petr Bříza, jenž měl v minulém výkonném výboru na starost mezinárodní vztahy a legislativu.

"Vznikla speciální komise, oslovili jsme kluby se žádostí o podněty, snažili jsme se vytýčit směry, jež bychom zapracovali do řádů. Připravili jsme si návrhy a v prosinci 2015 jsme s nimi seznámili extraligové kluby, v únoru 2016 pak kluby WSM Ligy. Vždy jsme dali prostor k připomínkám. V dubnu proběhl v Síni slávy speciální seminář, výkonný výbor poté 2. května schválil všechny změny - a ty byly následně zapracovány do materiálů pro konferenci," řekl český zástupce v Radě Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Podle Břízy proběhla k tématu dlouhá diskuse. Především o tom, jakou věkovou hranici nastavit. Jestli kupříkladu do 15 let hráče, nebo jen k žákům první třídy. "Průsečíkem názorů je, že to bude ohraničeno čtvrtou třídou," uvedl. Další téma se týkalo hostování hokejistů, jež nemají podepsanou smlouvu. "Snahou bylo stanovit systém částek za hostování. Nově to bude uplatněno ve všech soutěžích, nejen v Tipsport extralize. Chceme hráčům umožnit, aby mohli zdarma odejít do klubů jiných soutěží. Aby nedocházelo k osobním neshodám a neochotě hráče uvolnit. Stane se tak s velmi dostupnou částkou, která není likvidační," doplnil Bříza.

Konference ČSLH schválila, že u dětí do 9 let se při přestupech bez souhlasu mateřského klubu zcela ruší povinnost platit odstupné. V okresních nebo krajských soutěžích platí omezení u žáků do 13 let. Menší kluby budou nadále chráněny tím, že přestupy na základě uvedeného ustanovení budou možné výhradně před sezonou ve stanoveném přestupním období. A každý klub bude moci získat tímto způsobem nejvýš tři hráče stejného ročníku v sezoně. V dalších žákovských kategoriích bylo odstupné sníženo v průměru o 36 procent.

V dorosteneckých a juniorských kategoriích bylo odstupné rozlišeno podle ročníků a období, kdy se hráč v klubu připravoval. Zatímco ve vyšších ročnících mladšího dorostu, staršího dorostu a juniorů zůstává základní odstupné beze změny, v nižších ročnících se v průměru o 30 procent snižuje. Zcela zrušeno bylo v okresních soutěžích dorostu. Na všechny soutěže dospělých byl rozšířen institut hostování bez souhlasu mateřského klubu do konce probíhající sezony, uplatňovaný v rámci extraligy a vztahující se na hráče bez platné smlouvy.

Při hostování v rámci stejné soutěže se odstupné pohybuje v rozmezí 2 000 – 60 000 Kč, při hostování do vyšší soutěže v rozmezí 2 000 – 40 000 Kč, při hostování do nižší soutěže v rozmezí 10 000 – 60 000 Kč. Výjimkou je hostování z WSM Ligy do Tipsport extraligy, kde může dosáhnout až 100 000 Kč. Mimo profesionální soutěže se odstupné při hostování bez souhlasu mateřského klubu pohybuje v rozmezí 5 000 – 25 000 Kč. Zcela zrušeno bylo při hostování z 2. ligy do nižší soutěže nebo ze soutěže nižší než 2. liga do soutěže nižší.

Další novinkou je elektronické zpracování přestupů a registrací. Průkazy vydávají krajská pracoviště ČSLH v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Ostravě, Plzni, Praze, Ústí nad Labem a ve Zlíně, zatímco dosud se doručovaly poštou nebo vyzvedávaly osobně na sekretariátu ČSLH v Praze.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz