Žolík Brízgala ničil Kanaďany: Chytalo se mi výborně, až na to vedro!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Ne, o dobré brankáře se český hokej strachovat nemusí. Na Memoriálu Ivana Hlinky se v podstatě každým rokem ukáže minimálně jeden talentovaný mladík, o němž je později hodně slyšet. Pavelec, Neuvirth nebo Mrázek už jsou v NHL, Vaněček s Vladařem tam mají slibně nakročeno. Teď se hlásí o slovo Adam Brízgala, a pozor, výtečnou formu má i jeho kumpán Josef Kořenář. Tahle dvojice zatím drží osmnáctku na jedničku. V přípravě proti Spojeným státům pomohli gólmani k vítězství, v duelu s Kanadou byl Brízgala znovu pořádně vidět!

Jméno talentovaného sparťana dosud znali asi jen zasvěcení, teď se tenhle šikula předvedl v plné kráse. Proti Kanadě sice dostal nešťastnou třetí branku, jenže předtím možná pět nebo šest jiných zneškodnil. Tohle byl z velké části jeho zápas! "Myslím si, že byl velice povedený," hodnotí duel z pohledu celého týmu. "Dali jsme do toho všechno, co jsme mohli. Poslední dva góly, co mi dal soupeř, byly určitě smolné, ale také padly po našich chybách," konstatuje.

Osmnáctka dosud proti Kanadě nikdy nenastoupila, teď měli junioři poprvé tu čest. "Od soupeře tam bylo hodně střel z místa před brankovištěm. Z prostoru mezi kruhy. K tomu stínění hráčů a dorážení," rozebírá největší zbraně favorita turnaje. Kanaďané také do českého gólmana hodně šli, v tomto ohledu od nich nic nového ani pod rozpáleným břeclavským sluncem. "Už jsem zvyklý," usměje se sympatický mladík.

Skvělou měl zejména prostřední třetinu. Javorové listy přitlačily na pilu, hrálo se hodně v českém obranném pásmu. Jenomže Brízgala zamkl branku na sedm západů. Chytil i trestné střílení, které rozhodčí pískali poté, co mladý gólman senzačně lapil tutovku Patrickovi. Ten se pak rozjel, leč znovu neuspěl. "Byla to nešťastná náhoda. Měl jsem promočené rukavice, hůl mi vyklouzla. Myslím, že tomu Kanaďanovi zakončení úplně nevyšlo. Mohl to udělat mnohem lépe," popisuje snad až příliš skromně.

Na Brízgalovi bylo vidět, že má sebevědomí. V kleci neustále pracoval, bruslil, spodní část branky měl v podstatě pořád zavřenou. Je neskutečné, jaké puky také pokryl. "Chytalo se mi výborně. Skvělá atmosféra," kvituje. "Až na to vedro... Byl jsem hodně provařenej," utírá pot z čela. "Velké teplo je hodně znát, ale na druhou stranu - za těch pár dní, co jsme tady, jsme si už na podmínky docela zvykli," mávne rukou. Českým juniorům přišla vhod velká energie z publika, na utkání s Kanadou přišlo 1846 fanoušků. "Atmosféra byla perfektní. Úžasná! Opravdu musím poděkovat všem divákům, co na zápas dorazili," vzkazuje.

Vstup do turnaje se domácím nepovedl, ovšem smutek stranou. Už dnes od 19:10 vybruslí Češi na břeclavský led znovu, tentokrát změří síly se Švýcary. "Určitě se musíme poučit z blbých chyb, ale jinak potřebujeme utkání s Kanadou hodit za hlavu. Jdeme rychle dál, nemůžeme se tím trápit do konce turnaje." Je možné, že trenéři Reichel s Augustou dají tentokrát přednost Josefu Kořenářovi, také on je schopen velkých věcí. Brízgala potvrzuje, že má na Memoriálu Ivana Hlinky velkou motivaci. "Turnaj je velice prestižní. A důležitý. Nechceme zklamat. Rádi bychom navázali na minulý rok našich starších spoluhráčů a udělali úspěch."

Šikovný brankář tuší, že společný výsledek může každého člena osmnáctky naladit do sezony. Adam je nadějí Sparty, zatím na sobě pracuje v juniorce, brzy může dostat větší prostor. "Už jsem měl možnost zatrénovat si s prvním týmem, poznal jsem se s Tomášem Pöpperlem. Je fajn, je s ním velká sranda. Takový pohodář, s ničím si nedělá hlavu," hlásí. Sám má velké sny, nicméně další budoucnost teď neřeší. "Uvidíme, jak dopadne tenhle rok. Jestli budu někam draftovaný, nebo zda zůstanu na Spartě. To je ale ještě za dlouho." Jde svou cestou, při pilování brankářského řemesla prý ani neměl vyložené vzory. "To ne, na každém gólmanovi se mi líbí něco jiného. Teďka na mistrovství světa v Praze to byl třeba Mike Smith. Jeho hokejka je super," uzavírá 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz