Žolíka Ruttu loví NHL. Získá ho Edmonton, Columbus, nebo někdo jiný?

Foto: Michal Eger

19. května 2017, 17:13

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Patřil k příjemným překvapením české reprezentace na mistrovství světa, Jan Rutta hrál jako starý mazák. Nechyboval, byl aktivní směrem dopředu, stíhal obranné povinnosti. Odchovanec píseckého hokeje a někdejší zadák Plzně potvrdil životní sezonu a brzy zřejmě sklidí nejsladší odměnu. O Ruttu se totiž velmi intenzivně zajímá několik klubů NHL, podle dostupných indicií by měl být uzavřený kontrakt otázkou času. Možná nejbližších dní.

Směr slavná liga se brzy vydají jiní beci národního týmu Radim Šimek (zatím neoficiálně San Jose) a Jakub Jeřábek (Montreal), Rutta by je mohl napodobit. Už během mistrovství světa napsal uznávaný agent Allan Walsh na svůj Twitter toto: "Sledujte Jana Ruttu. Jeden z nejlepších českých ofenzivních obránců dostává nabídky z NHL." Walsh má o dění na trhu přehled, co nevidět se zřejmě narodí další odchod našince za Atlantik.

Zatím však není jasné, kdo lov na oporu chomutovských Pirátů vyhraje. V první polovině šampionátu byla možná nejblíž Carolina, alespoň tak zněly některé spekulace. Rutta se v Paříži setkal se skautem klubu Robertem Kronem, bývalý vynikající útočník hledá talenty právě pro Hurricanes. Ovšem to samo o sobě nic neznamenalo, jiné kluby měli zástupce v Paříži také. Některé zápasy viděli i generální manažeři určitých týmů.

Poslední zvěsti hovoří pro změnu o Edmontonu. "Rutta je skutečně žádaný, Oilers jsou jedním z kanadských klubů, kteří se o hráče zajímají. Ale nemyslím si, že by mu dali konkrétní nabídku," napsal na Twitteru uznávaný žurnalista Darren Dreger ze stanice TSN. Oním druhým týmem z kolébky hokeje by mohlo být podle jiných informací Calgary.

Ovšem to není všechno. Na Ruttu se byl prý ve Francii podívat vysoce postavený činovník Chicaga, s Blackhawks už dřív uzavřel kontrakt jiný chomutovský hráč David Kämpf. Hodně žhavý má být interes z Columbusu, ovšem Blue Jackets mapují rovněž jiné evropské beky. Včetně těch, kteří startovali na světovém šampionátu.

Před turnajem se v ruských médiích objevila krátká spekulace pro změnu ve smyslu, že by se Rutta hodil předním týmům Kontinentální ligy. Co takhle Omsk nebo CSKA Moskva? Lukrativní adresy, s výborným finančním zázemím. Pokud si konstruktivní bek a výtečný bruslař vybere NHL, může coby brzy sedmadvacetiletý hokejista podepsat smlouvu jen za určitých podmínek. Šlo by zřejmě o roční kontrakt s rizikem možného poslání na farmu.

Ovšem i to by byla pro Ruttu výhra v loterii. Obránce, který nestartoval na MS osmnáctek ani dvacítek, neprošel draftem NHL a pro ligu má totiž status volného hráče. To znamená, že se může upsat komukoli dle svého přání. Chomutov o svoji oporu nejspíš přijde, byť Rutta má s Piráty ještě roční smlouvu.Pokud si ale plácne s některou zámořských organizací, proběhne vyrovnání mezi týmy na základě platné dohody hokejového svazu s NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz