Zpátky mezi smetánku? Třebíč udělala změny, pomohou jí talentovaní mladíci

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Říká se, že vše špatné je pro něco dobré. Po nepovedené sezoně, kdy se Třebíč nepodívala do play off, přišly změny.

Vedení A-mužstva se po odvolaném Jiřím Mičkovi ujal Martin Sobotka, loni trenér Žďáru nad Sázavou. Při svém nástupu slíbil atraktivní pojetí hry. 

Podobně jako realizační tým se obměnila také obrana. Přišli Jan Zdráhal, Tomáš Bartejs a v jednání je Martin Lojek. Tým opustili Matič Podlipnik s Petrem Štindlem a Rostislav Malena ukončil kariéru.

Zůstávají naopak zkušení útočníci Roman Erat, David Dolníček, Martin Čech a univerzál Milan Přibyl. Když po této sezoně skončil Rosťa Malena, nechtěl jsem, abychom odešli všichni najednou. To by týmu moc neprospělo. Chci ještě pomoct nějaké kluky vychovat. My zkušenější musíme odcházet nějak postupně, nemůžeme skončit všichni naráz," uvedl pro iDnes.cz Dolníček, který by letos mohl odehrát svůj 700. prvoligový zápas. Čech s Přibylem pak mají nakročeno k překonání šestistovky. 

„Když po této sezoně skončil Rosťa Malena, nechtěl jsem, abychom odešli všichni najednou. To by týmu moc neprospělo."

Třebíči hraje do karet výrazné posílení partnerských klubů – Brna a Olomouce. Právě odsud budou na Vysočině hostovat Radim Zohorna, Adam Raška, Petr Mrázek nebo Tomáš Havránek. 

Zajímavé bude sledovat, zda ještě dorazí posily z Mory. Konkurence v kádru Horácké Slavie je ale velká i tak. 

Výsledky v přípravě zatím moc přesvědčivé nejsou, přesto se zdá, nejen díky posílenému kádru, že se opět blýská na lepší časy. 

Oslaví Horáci dvacet let v první lize úspěchem?

Osobnost týmu – Roman Erat

Sedmatřicetiletý útočník přidá po návratu do Třebíče třetí sezonu. V těch předcházejících nasbírala bývalá opora Znojma a Brna přes čtyřicet kanadských bodů. 

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Analýza

Brankáři: Formou střídavých startů by mohl mateřskému klubu čas od času vypomoci Karel Vejmelka. Rozsah jeho případného účinkování v Třebíči je ale otázkou, zatím nenastoupil ani do jednoho přípravného duelu. V Horácké Slavii by se stejně jako v předcházejících ročnících mohl objevit také Martin Falter, který kryje záda Branislavu Konrádovi v Olomouci. Ale to je jen velké kdyby. Stabilně v Třebíči působí Dominik Svoboda a posila z Techniky Pavel Jekel

Obránci: Jan Zdráhal, Tomáš Bartejs a Martin Lojek – tři velké posily, na kterých bude třebíčská obrana stát. Defenziva Horácké Slavie prošla velkou změnou, zůstává ale poctivý a obětavý zadák Václav Čejka. Pokračují také Jakub Schejbal a Ján Niko. V obraně může nastoupit i univerzál Milan Přibyl, drsný muž sestavy. Z Brna hostuje účastník loňského mistrovství světa juniorů Patrik Koch. Zkušenosti ve WSM Lize by mohli sbírat i další mladíci z Komety – Dalimil Mikyska, Libor Zábranský nebo Filip Král.

Útočníci: Klíčová zpráva jara? Roman Erat a David Dolníček pokračují! I díky zkušenému duu kývl Třebíči Richard Kristl, jenž si loňskou spolupráci nemohl vynachválit. Ze Šumperka pak přišel produktivní Jan Milfait. Pokračují Jan Wasserbauer, Martin Čech, Matěj Psota nebo Silvester Kusko. Šanci v přípravě dostali odchovanci Marcel Juráň a Lukáš Paták. Z partnerské Komety budou Horácké Slavii vypomáhat Adam Raška, Petr MrázekRadim Zohorna, kteří už vyrostli v rozdílové hráče. Čas od času by se mohli v Třebíči objevit i další útočníci Brna. To má doslova zásobárnu juniorských talentů. Jeden z nich, Tomáš Havránek, už za Horáckou Slavii nastupuje. Sečteno podtrženo, v ofenzivě bílých hvězd je velká konkurence. A to je ještě možné, že přijdou posily z Olomouce.

Klub: Spolupráce s Kometou se oproti loňsku prohloubila. Třebíč by dokonce měla s Brnem částečně provázat herní systém. Také nový trenér Martin Sobotka byl vybrán po konzultaci s Liborem Zábranským. To, že má Kometa silný tým a výbornou mládež, tedy může pomoci i partnerské Třebíči. 

Soupiska

Brankáři: Dominik Svoboda, Pavel Jekel, David Svoboda, Roman Šoustal

Obránci: Jan Zdráhal, Tomáš Bartejs, Martin Lojek (v jednání), Patrik Koch, Václav Čejka, Jakub Schejbal, Milan Přibyl, Jiří Wasserbauer, Ján Niko, Lukáš Hort, Dalimil Mikyska, Filip Král

Útočníci: David Dolníček, Roman Erat, Martin Čech, Richard Kristl, Jan Wasserbauer, Jan Milfait, Radim Zohorna, Adam Raška, Petr Mrázek, Tomáš Havránek, Matěj Psota, Marcel Juráň, Lukáš Paták, Silvester Kusko, Jiří Všetečka, Patrik Matov, Radek Kajnar, Jozef Huňa, Marek Škvrně, Tomáš Mlynář, Matěj Novák

Přestupy

příchody: Jan Zdráhal (Pardubice), Jan Milfait (Šumperk), Lukáš Paták (M. Budějovice), Martin Lojek (Žďár n/S, v jednání), Adam Raška (Brno), Petr Mrázek (Brno), Tomáš Bartejs (Žlobin, BĚL), Pavel Jekel (Technika), Jozef Huňa (Benátky n/J), Tomáš Havránek (Brno), Patrik Koch (Brno), Dalimil Mikyska (dor. Brno), Filip Král (dor. Brno), Marek Škrvně (dor. Brno), Tomáš Mlynář (dor. Brno), Matěj Novák (dor. Brno)

odchody: Matěj Pekr (Kladno), Petr Polodna (Basingstoke, EPIHL), Marek Švec (Prostějov, zkouška), Charles Baldwin, Rostislav Malena (konec kariéry), Matič Podlipnik (Lyon, FRA1), Jakub Bartoň (odchod do Polska), Jakub Šaur, Petr Štindl (trénuje ve Vsetíně a čeká na nabídku), Dominik Pokorný (Vsetín)

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Jan Zdráhal
Horácká Slavia obměnila zadní řady. Jednou z nových tváří, lépe řečeno staronovou, je Jan Zdráhal. Zadák z Pardubic by mohl patřit k nejvytěžovanějším hráčům soutěže. 

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Koho sledovat? Richard Kristl
Loni s Třebíčí moc radosti nezažil, Horácké Slavii totiž unikl postup do play off. Po sezoně se přesto vrátil. Zlákala ho mimo jiné spolupráce s Romanem Eratem a Davidem Dolníčkem. Pokoří plzeňský mladíček hranici dvaceti branek?

Citelný odchod – Rostislav Malena
Přínos Rostislava Maleny plně nahradit nelze. Byl duší týmu a mentorem pro mladé hráče. Každá éra ale jednou končí. Fanoušci nyní mohou vzývat nové hrdiny. 

Trenéři – Martin Sobotka a Jaroslav Barvíř
Jak Martin Sobotka, tak jeho asistent Jaroslav Barvíř za Horáckou Slavii kdysi hráli. Teď ji povedou ze střídačky. Pro oba se jedná o první trenérskou zkušenost v profesionální soutěži, mají tak velkou chuť a motivaci do práce. Fanoušci si pochvalují také zlepšenou komunikaci.

Novým trenérem Třebíče se stal Martin Sobotka (vlevo), který podepsal s Horáckou Slavií dvouletý kontrakt s opcí. Štěstí v novém angažmá mu přeje Karel Čapek (vpravo).

Novým trenérem Třebíče se stal Martin Sobotka (vlevo), který podepsal s Horáckou Slavií dvouletý kontrakt s opcí. Štěstí v novém angažmá mu přeje Karel Čapek (vpravo). | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Přípravné zápasy
Třebíč 2:3 Kometa
Nitra 3:4sn. Třebíč
Třebíč 1:3 Jihlava
Žďár n/S 3:4 Třebíč
Kladno 5:1 Třebíč
Třebíč 2:3 Budapešť
Třebíč – Přerov (23. srpen)
Prostějov – Třebíč (25. srpen)
Jihlava – Třebíč (1. září) 

Chronologická umístění
2009/2010 – 5. místo
2010/2011 – 10. místo
2011/2012 – 8. místo
2012/2013 – 4. místo
2013/2014 – 4. místo
2014/2015 – 3. místo
2015/2016 – 11. místo

Předcházející prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek
» HC Most
» HC Benátky nad Jizerou

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz