Zůstane v NHL? Plekanec touží po návratu do Montrealu: Je to můj domov

26. května 2018, 20:05

Jiří Lacina

V dresu Canadiens odehrál 981 zápasů, celkově nastoupil v základní části NHL k 998 utkáním. K dovršení tisícovky schází pětatřicetiletému borci dva starty, nikdo ale neví, jestli tu možnost dostane. Tomáš Plekanec doufá, že to vyjde a kariéru zakončí v týmu, který v zámoří považuje za svůj domov. Tedy v Montrealu.

Tenhle klub ho v roce 2001 draftoval a setrval v něm po celou kariéru. Jedinou výjimkou je krátké období letos na jaře, kdy byl s Kylem Baunem vyměněn za Kerbyho Rychela, Rinata Valijeva a druhou volbu v letošním draftu ke konkurenci do Toronta. Tam odehrál 17 utkání s bilancí 0+2, celkově zakončil základní část s výsledkem 77 utkání a 26 bodů (6+20). Trochu výraznější byl v play off, kde v sedmi duelech přispěl čtyřmi body (2+2).

Marc Bergevin řekl, že by mě rád měl zpátky

To není zrovna kdovíjaká bilance, jenomže Plekancův hlavní přínos dávno netkví jen v nastřílených brankách. Ceněn je především pro pečlivou defenzivní práci a schopnost vymazat největší hvězdy soupeře. Také proto doufá, že by se pro něj v NHL ještě mohlo najít místo. V úterním rozhovoru pro montrealské rádio TSN 690 se svěřil Chrisu Nilanovi, že by byl rád, aby to bylo v Montrealu.

„Teď jsme se o tom nebavili, ale diskutovali jsme tu možnost, když jsem byl v únoru trejdován, takže tam to je,“ objasnil kladenský odchovanec. „Jak jsem řekl už dřív, rád bych se vrátil do Montrealu. Taková je moje priorita a Marc Bergevin řekl, že by mě rád měl zpět. Věci se mohou měnit podle toho, jako budou plány na příští sezonu, takže uvidíme na konci června.“

Plekanec odehrál za Montreal čtrnáct sezon a právě mu skončila dvouletá smlouva na 12 milionů dolarů. Při současných poměrech v NHL, které starším hráčům nepřejí, samozřejmě počítá s výrazným snížením platu. O další rok ve slavné lize by stál.

Kdybych se vrátil, bylo by to jako návrat domů

„Myslím, že Claude Julien mě velmi dobře zná, takže ví, co mohu týmu nabídnout. To samé Marc, samozřejmě,“ řekl na dresu svých přímých nadřízených. „Jsem si jistý, že kdybych tu šanci ještě dostal, tak ví, jako roli mohu zastat. Je to na nich, uvidíme na konci června.“

Kladenský rodák s Montrealem postupně srostl. Tohle město dává možnost přičichnout nejen k angličtině, ale také k francouzštině, což určitě ocenila hráčova jazykově výborně vybavená manželka. Skvělá průprava to byla i pro jejich děti.

„Je to můj domov. Kdybych se vrátil, bylo by to jako návrat domů. Moje děti chodily do francouzské školy, hovoří francouzsky jako svým prvním jazykem, pro nás je to domov,“ zopakoval Plekanec. Jestli zůstane po skončení kariéry v Montrealu, si nicméně v tuto chvíli není jistý. Nilanovi se totiž současně svěřil, že na samý závěr by si rád ještě aspoň rok zahrál za Kladno.

Plekanec: Čas na konec reprezentační kariéry uzrál

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz