21 juniorů na MS: Fin z Chomutova i Reichlův synovec. A jednička draftu?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

20. května 2021, 18:05

Martin Voltr

Víc talentů než v jiných letech budeme moci sledovat na letošním mistrovství světa dospělých. Do akce se může dostat až 21 hráčů juniorského věku, mezi nimiž nechybí prospekty zámořských organizací ani favorité nadcházejících draftů.

Kanada: Braden Schneider (O), Owen Power (O), Cole Perfetti (Ú)

Na Powera bude směřovat hlavní pozornost mezi mladíčky. Ačkoli letošní draft nemá jasného favorita, predikce z posledních měsíců už se shodují, že hlavním kandidátem na pozici jedničky je právě on. Díky obrovité postavě ho na ledě rozhodně nepřehlédnete.

Perfettiho si můžete pamatovat z posledního Hlinka Gretzky Cupu na česko-slovenském pomezí, kde předloni zazářil osmi góly v pěti zápasech. Na loňském draftu si ho vybral z desátého místa Winnipeg, Schneidera zase z devatenácté příčky New York Rangers.

USA: Matthew Beniers (Ú)

Červencový draft by měl patřit obráncům, ale jestli může jejich nadvládu někdo narušit, pak je to právě Beniers – člen zlatého týmu Američanů z posledního MS dvacítek. Stejně jako Power roste na michiganské univerzitě. A pro info: Zámořské derby se hraje už tuto neděli.

Slovensko: Šimon Nemec (O), Samuel Kňažko (Ú), Juraj Slafkovský (Ú)

Při dvojzápase v Praze se na Juraje Slafkovského dívalo obzvlášť parádně, byl skoro nejlepším slovenským útočníkem, jenže... Chyběly mu góly. Šimon Nemec roste v obraně do podobných výšin (byť ne po stránce fyzických parametrů). Pro slovenský hokej to zní jako bláznivá pohádka, ale příští rok můžeme oba dva vidět úplně klidně v elitní desítce draftu!

Kňažko – Slafkovského spoluhráč z TPS Turku – už má tuhle událost za sebou, loni si ho ze 78. příčky vybral Columbus. V očekávané sestavě Slováků na začátku MS figuruje nejvýš Nemec, který trénuje coby „řídící“ bek druhé přesilovkové formace. V sedmnácti letech. Wow!

Německo: Moritz Seider (O), Lukas Reichel (Ú), John-Jason Peterka (Ú)

Slováci silnou generaci teprve čekají, Němcům už přišla. Seider se odmítl zúčastnit šampionátu dvacítek a ve Švédsku se z něj stal definitivní obránce pro NHL, nový ročník tutově zahájí v Detroitu.

O rok mladší spoluhráči budou nejlepší soutěž světa asi zatím jen vyhlížet. Když nepočítáme loňské MS v Česku, Peterku dobře známe z naší juniorské soutěže. A Reichla? Toho zase díky jménu, vždyť jeho strýcem je legendární Robert Reichel.

Švédsko: Albert Johansson (O)

Jeden z favoritů draftu William Eklund reprezentoval na Českých hrách, ale do finálního kádru se nevešel. Johansson, jenž patří Detroitu, už ano. Ve Färjestadu brousí elitní švédskou soutěž dva roky, za seniorský nároďák odehrál dvě utkání na únorovém turnaji. A rovnou rozhodl bitvu s Českem trefou v prodloužení.

Finsko: Anton Lundell (Ú)

V mládežnických kategoriích IFK Helsinky si zvykl vyhrávat, nebo přinejhorším sbírat medaile. Zlato má z mistrovství světa do 18 i 20 let, naposledy dovedl finskou dvacítku k bronzu. Seniorskou Liigu hraje už tři roky. Navíc má i pojítko s Českem – v sezoně 2008/09 hrál v chomutovské mládeži, když jeho táta Jan chytal za áčko tehdejšího KLH.

Norsko: Emil Lilleberg (O), Olle Julian Holm (O)

A co týmy druhého sledu? Holma určitě nepodceňujte! Prospekt Columbusu rostl od roku 2018 za mořem, letos dostal povolání z norské soutěže dospělých do farmářské AHL a za Cleveland odehrál 16 zápasů (1+4). Lillebergův progres je pozvolnější, v létě poprvé vytáhne paty do Švédska.

Bělorusko: Alexej Kolosov (B), Alexej Protas (Ú), Danila Klimovič (Ú)

Dost podobný osud jako Holm měl i Protas. Ve Western Hockey League byl loni mimořádně produktivní, posbíral 80 bodů! Dařilo se mu i po návratu domů do Kontinentální ligy, načež ho Washington pozval na farmu do Hershey (16/2+5). Kolosov letos také velmi zajímavě nakoukl do KHL (9 zápasů / 91,1 %).

Žhavým „zbožím“ z posledních týdnů je ale především poslední jmenovaný. Klimovič zářil na MS osmnáctek, v pěti zápasech dal šest gólů – a všechny v přesilových hrách. Jenom škoda, že v klíčovém čtvrtfinále s Ruskem se už docela vytratil, protože jinak mohlo Bělorusko klidně dokonat otočku a obří senzaci.

Itálie: Damian Clara (B), Davide Fadani (B), Thomas Galimberti (Ú)

Aniž bychom chtěli shazovat italské mladíčky, za normálních okolností by se do Rigy asi nepodívali. Jejich reprezentaci ale skolil koronavirus, a tak třeba mezi trojicí gólmanů figurují rovnou dva bažanti včetně Clary, který se narodil 13. ledna 2005!

Potenciálně nejmladší hráč mistrovství chytá v Rakousku, Fadani už ve Švýcarsku krátce nakoukl i do NLA, zatímco forvard Galimberti zatím působí doma.

Situaci na brankářském postu by přece jen mohl vylepšit potenciální příjezd zkušenějšího Jacoba Smithe.

Dánsko: Frederik Dichow (B)

Ještě jeden gólman. U Dichowa se úplně nečeká, že by se měl dostat do branky, nicméně potenciál určitě má; předloni si ho v pátém kole draftu vybral Montreal. Zatím chytal jen v Dánsku a Švédsku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz