Američané zlomili Švédy a vyhráli skupinu. V play off narazí na Slováky

Foto: iihf.com

Hokejisté Spojených států amerických si na juniorském světovém šampionátu v závěrečném utkání základní skupiny poradili se Švédskem rozdílem čtyř branek a stali se vítězem vyrovnané skupiny B. Ve čtvrtfinále tak vyzvou Slovensko. Seveřany čeká derby s Finskem.

Švédský tým přišel v posledním utkání s Ruskem o svou neuvěřitelnou sérii, kdy v základní skupině mistrovství světa hráčů do 20 let prohrál poprvé po 54 vítězných zápasech. Švédové padli po 14 letech a nyní zapsali druhou porážku za sebou. Klíčem k vítězství Američanů byly úspěšné vstupy do úvodních dvou třetin.

Už po 72 vteřinách hry šťastně otevřel skóre Helleson, jehož nahození z takřka nulového úhlu si do vlastní branky srazil švédský gólman Alnefelt. O tři minuty později se výběr USA radoval podruhé – tentokrát se ukázal Zegras. Lídr kanadského bodování turnaje (6+7) se po krátkém obléhání švédské klece dostal k odraženému puku a napálil ho nad ramenem Alnefelta přesně pod horní tyčku.

Tým ze zámoří v úvodní třetině Švédy přestřílel v poměru 15:9 a skvěle mu vyšel i start druhého dějství. Po vyhraném vhazování Zegras posunul kotouč na Johnsona, jenž zamířil přesně do horního růžku branky, a mužstvo Tre Kronor rázem ztrácelo už tři branky.

Seveřané mohli krátce nato snížit, když bylo po faulu na Söderströma nařízeno trestné střílení, jenže i když Söderström rychlými pohyby dokázal Knighta položit, puk mu utekl z hokejky a švédský bek ani nezakončil.

Vzápětí navíc Američané přidali čtvrtý zásah. Po pohotové otočce se prosadil Turcotte a vyhnal Alnefelta ze švédské branky. Do ní se postavil Wallstedt, a i když musel řešit řadu nebezpečných situací, dokázal udržet čisté konto. Další gól v utkání nepadl, Američané po výhře 4:0 vyhráli skupinu B a ve čtvrtfinále narazí na Slovensko. Švédové si to o postup mezi nejlepší čtyři rozdají s Finskem.

Výsledek skupiny B:

ŠVÉDSKO – USA 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Helleson (Farinacci, Brink), 4. Zegras (Faber), 22. Johnson (Zegras, Turcotte), 24. Turcotte (Kaliyev, Zegras).
Rozhodčí: Gouin, Stewart – Mahoney, Vanoosten (všichni Kanada).
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku: 27:37 (9:15, 13:11, 5:11)
Bez diváků.
Nejlepší hráči: Theodor Niederbach – Alex Turcotte.
Švédsko: Alnefelt (24. Wallstedt) – Björnfot, Broberg, Johansson, Söderström, Hedström, Andrae, Brännstam – Holtz, Sundsvik, Raymond – Gunler, Costmar, Holmström – Heineman, Niederbach, Söderblom – Kvist, Bjerselius, Nybeck – Olausson. Trenéři: Rönnmark a Eriksen.
USA: Knight – Sanderson, Helleson, York, Faber, Johnson, Thrun, LaCombe, Kleven – Zegras, Turcotte, Kaliyev – Boldy, Beniers, Caufield – Berard, Farinacci, Brink – Brisson, Slaggert, Colangelo. Trenéři: Leaman, T. Donato, Mayotte a S. Miller.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 4 3 0 0 1 25:5 9
2. Rusko 4 2 1 0 1 16:9 8
3. Švédsko 4 2 0 1 1 14:9 7
4. Česko 4 2 0 0 2 10:14 6
5. Rakousko 4 0 0 0 4 1:29 0

Další program MS do 20 let

Sobota 2. ledna – čtvrtfinále:
18:00 Rusko – Německo (ČT sport)
21:30 Finsko – Švédsko (ČT sport)

Neděle 3. ledna – čtvrtfinále:
1:00 Kanada – Česko
4:30 USA – Slovensko

Úterý 5. ledna:
0:00 1. semifinále (ČT sport)
3:30 2. semifinále
23:30 zápas o 3. místo

Středa 6. ledna:
3:30 finále (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz