Přerov se na první ligu vyzbrojil posilami a odmítá roli otloukánka

Foto: Jiří Miklas

Po dlouhých sedmnácti letech se hokejisté Přerova opět představí v první lize. Mnoha fanouškům Zubrů se tak splní sen – uvidí svůj tým v profesionální a hlavně mnohem kvalitnější soutěži. Celek z Hané udělá vše pro to, aby se na první ligu mohli věrní příznivci těšit i za dvanáct měsíců. Jakožto nováček soutěže nebude mít Přerov snadnou pozici, vzhledem k zajímavému letnímu posílení však nemusí mít důvod k přehnanému pesimismu.

Když se na konci dubna zimní stadion v Přerově otřásal v základech, panovala mezi hráči a klubovým vedením těžko popsatelná euforie. Už tehdy ovšem funkcionáři věděli, že postup do 1. ligy je pro ně závazkem a přidělá jim spoustu starostí. Na oslavy tedy moc času nebylo. Vedení Zubrů raději zahájilo náročná jednání se sponzory, aby mělo co nejdříve jistotu, že je druhá nejvyšší soutěž skutečně v jejich možnostech.

Po několikaměsíčním pracovním zápřahu se mohou kluboví činovníci konečně pochválit. Jestliže jsou natolik skromní, že sebechválu odmítají, uděláme to za ně. Vedení Zubrů opravdu odvedlo výbornou práci. Ta pochopitelně není ani zdaleka u konce, vždyť do startu základní části zbývají tři týdny, přesto se zdá, že bude přerovský návrat do první ligy důstojný.

„Myslím, že to tady má hlavu a patu. Působí to tu na mě moc dobře. Hráči jsou tu zkušení a kvalitní, takže by to mělo šlapat."

Ačkoliv bylo bezpodmínečnou prioritou naplňování klubové kasy, vedení nezapomnělo ani na budování kádru, který z pochopitelných důvodů prošel obměnou. Zůstaly v něm loňské opory včetně zkušeného brankáře Vojtka a ex-reprezentačního forvarda Sedláka, které doplnily zvučné posily (R. Pšurný, Grof, Chmelíř, T. Sýkora) a extraligoví hráči na střídavé starty, respektive hostování (Kovařík, Popelka, Šnajnar či Vágner).

Sečteno podtrženo, současný tým Přerova nevypadá vůbec špatně, alespoň tedy na papíře. Ve hře jsou navíc další posily. „Myslím, že to tady má hlavu a patu. Působí to tu na mě moc dobře. Hráči jsou tu zkušení a kvalitní, takže by to mělo šlapat,“ doufá Petr Přindiš, nová akvizice s extraligovými zkušenostmi.

Záchrana ve druhé nejvyšší soutěži bude ovšem letos zřejmě mnohem těžší, než tomu bývalo v předcházejících sezonách. Prostějov vydatně posílil a už by ho neměly trápit sestupové starosti. Ani loňští účastníci play-out Šumperk s Mostem nebudou snadnými soky. Strašák v podobě přímého sestupu tedy slibuje opravdu napínavou podívanou.

Osobnost týmu – Martin Vojtek

Největší pozornost z přerovských hokejistů na sebe bude poutat Martin Vojtek. Není tomu totiž vůbec dávno, co ho mohli fanoušci vídávat na televizních obrazovkách během extraligových zápasů. Za výkony v sezoně 2007/2008, kdy vytlačil z pozice třinecké jedničky slavného Romana Čechmánka, byl dokonce vyhlášen nejlepším gólmanem naší nejvyšší soutěže. Od té doby sice uteklo spoustu času, přesto se na něj mohou Zubři stále spolehnout.

Foto: Karel Vaculík

Analýza

Brankáři: Přerov sází na osvědčenou brankářskou dvojici z loňského ročníku. Jedničkou by měl být opět čtyřicetiletý Martin Vojtek, jenž ve 2. lize dominoval a oslňoval perfektními statistikami. Těžko však odhadovat, jak si povede v o mnoho kvalitnější soutěži. Nároky na fyzickou kondici jsou totiž v 1. lize zcela odlišné. Příležitost určitě dostane i jeho kolega Jiří Slovák. Chytí svou šanci za pačesy?

Obránci: Přerov sází na zkušenost i v obraně. Pokračují třicátníci Polák a Pala, nováček soutěže navíc získal dva nadprůměrné ligové zadáky – Lukáše Chmelíře a Jakuba Grofa. Druhý jmenovaný je juniorským mistrem světa, dvakrát postoupil do extraligy, má stříbro s Karlovými Vary a pravidelně sbírá přes dvacet kanadských bodů za sezonu. O jak cennou posilu se jedná, tak není třeba diskutovat. Zubři vkládají naděje i do Jakuba Ference, dvoumetrového navrátilce z Polska, a do strach nahánějícího vousáče Petra Přindiše. Z Komety Brno budou Přerovu vypomáhat mladíci Lukáš Vágner a Rostislav Šnajnar.

Útočníci: Hanáci se nebáli investovat tučný peníz i do útočných posil. Důkazem budiž příchody Tomáše Sýkory a Romana Pšurného, kteří loni nastupovali v extralize. Právě na těchto dvou zkušených forvardech by měla celá ofenziva Přerova stát. Na střílení branek však rozhodně nebudou sami. V loňském ročníku zazářil Vlastimil Dostálek, jenž by na své výkony rád navázal i v první lize. To samé platí i o Jiřím Goišovi, Zdeňku Sedlákovi či Davidu Šebkovi. Zajímavou posilou je Filip Stoklasa, autor 34 kanadských bodů z loňského ročníku polské nejvyšší soutěže. Ve hře je i návrat Davida Šťastného, jenž se momentálně uchází o místo v sestavě extraligového Zlína.

Klub: Přerov zůstává skromným klubem bez přehnaných ambic. Vedení si je vědomo, že první liga je o mnoho kvalitnější soutěží. Jasným cílem je tedy záchrana, vše ostatní by bylo nadstandardem a úspěchem. Zubři mají oproti některým svým konkurentům velkou výhodu – bouřlivé domácí prostředí. V Přerově totiž zavládla hokejová horečka. Není to však horečka, která hráče sklátí a sebere síly, ba naopak jim pomůže a požene je za vítězstvím.

Soupiska

Brankáři: Martin Vojtek*, Jiří Slovák*, Jakub Grigárek      

Obránci: Jakub Grof*, Lukáš Chmelíř*, Jakub Ferenc*, Radomír Pala*, Jiří Polák*, Martin Novotný*, Petr Přindiš, Lukáš Vágner, Rostislav Šnajnar, Mikuláš Zbořil, Jiří Běhal, Jan Andrýsek

Útočníci: Roman Pšurný*, Tomáš Sýkora*, Jiří Goiš*, Filip Stoklasa*, Vlastimil Dostálek*, David Šebek*, Matěj Blinka*, Zdeněk Sedlák, Lubomír Kovařík, Michal Popelka, Šimon Kratochvíl, Matouš Kratochvíl, Tadeáš Král, Petr Školoud

* hráči označení hvězdičkou již mají v Přerově platné kontrakty  

Přestupy

příchody: Jakub Grof (Znojmo, EBEL), Lukáš Chmelíř (Č. Budějovice), Jakub Ferenc (Tychy, POL), Martin Novotný (Šumperk), Petr Přindiš (Sokolov), Lukáš Vágner (Brno), Rostislav Šnajnar (Brno), Jiří Běhal (K. Vary), Roman Pšurný (K. Vary), Tomáš Sýkora (Plzeň), Filip Stoklasa (Krakov, POL), Lubomír Kovařík (Prostějov), Tadeáš Král (Brno)

odchody: Michael Janota, David Kudělka (konec kariéry), Jiří Osina, Tomáš Vlček, Jan Kolář, Matěj Málek (Polonia, POL), Radek Procházka, Petr Sakrajda

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Koho sledovat? Jiří Polák
Na svém kontě má takřka 500 odehraných zápasů v extralize či vítězství v Kontinentálním poháru, přesto je jeho výkonnost velkým otazníkem. Vždyť bývalému obránci Karlových Varů nebo Vsetína je již 38 let a sezonu 2012/2013 strávil v krajském přeboru. Hned v nadcházejícím ročníku však slavil triumfální návrat a také postup Prostějova do první ligy. Rok nato si oslavy zopakoval i v barvách Přerova. Ten narozdíl od Jestřábů vložil do Jiřího Poláka důvěru i pro první ligu. Udělal správně?

Citelný odchod – David Kudělka
David Kudělka, loňský kapitán Zubrů, ukončil hráčskou kariéru tím nejlepším možným způsobem. Jeho přehled na ledě sice bude chybět, naštěstí pro Přerov však bude své zkušenosti předávat alespoň z pozice asistenta trenéra.

Trenéři – Petr Dočkal, Vladimír Kočara a David Kudělka
Přerov hledal pro první ligu ostříleného trenéra, nakonec však žádného vhodného kandidáta nenašel a rozhodl se vložit důvěru do Petra Dočkala, tedy muže, který Zubry do druhé nejvyšší soutěže dovedl.

Foto: Přerovská internetová TV

Přípravné zápasy
07.08. HC AZ Havířov 2010 2:3 HC ZUBR Přerov (turnaj v Havířově)
08.08. HC ZUBR Přerov 2:4 GKS Jastrzebie (turnaj v Havířově)
09.08. HC ZUBR Přerov 3:2 Francie "23" (turnaj v Havířově)
14.08. LHK Jestřábi Prostějov 2:6 HC ZUBR Přerov
20.08. HC ZUBR Přerov 8:3 Hokej Šumperk 2003
25.08. HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov
27.08. Hokej Šumperk 2003 – HC ZUBR Přerov
03.09. HC ZUBR Přerov – MsHK DOXXbet Žilina

Chronologická umístění
2008/2009 – 2. liga (předkolo play-off)
2009/2010 – 2. liga (semifinále)
2010/2011 – 2. liga (semifinále)
2011/2012 – 2. liga (semifinále)
2012/2013 – 2. liga (semifinále)
2013/2014 – 2. liga (finále)
2014/2015 – 2. liga (postup)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz