Barážové drama rozhodovaly nájezdy. Těsné výhry mají Dukla a Energie

Foto: hcverva.cz

15. dubna 2018, 18:52

Václav Jáchim

Baráž o Tipsport extraligu je mimořádně vyrovnaná a dramatická, potvrdilo to i 9. kolo. Oba duely rozhodovaly až nájezdy, výhry nakonec slaví hokejisté Dukly a Energie. Jihlava doma přemohla Litvínov, v sedmé sérii nájezdů určil výsledek domácí Straka. Na kladenském ledě sahali po plnohodnotnémvítězství Rytíři, ovšem 16 vteřin před třetí sirénou vyrovnal Beránek. A obrat Karlových Varů pak v nájezdech dokonal Skuhravý. Energie vede tabulku se 16 body, další týmy dělí minimální odstupy. Do konce baráže zbývají poslední tři kola, to nejbližší se hraje v úterý 17. dubna.

Přetahovaá pro Duklu. Rozhodl Straka

Baráž míří do rozhodující fáze, oba extraligové týmy po osmém kole zůstávaly mimo postupové pozice. Jihlava brala v Karlových Varech bod, Litvínov povzbudilo vítězství z Kladna. Ve vzájemné bitvě šlo o hodně, a na ledě to bylo vidět. Dominoval důraz na obranu a důslednost, nicméně ačkoli skóre zůstávalo bezbrankové, hezké akce se našly. Dukla hrozila při šancích Skořepy a Diviše, na opačné straně se kotouč odrazil do tyče jihlavské brány po zakončení Martina Hanzla.

První gól viděli fanoušci až ve 29. minutě. Verva hrála přesilovku (na trestné lavici pykal Zeman), Sörvik přistrčil Juraji Mikúšovi a zkušený slovenský útočník mířil přesně. Pak Kořenář pokryl nebezpečné přečíslení hostů, ve 33. minutě mířil do tyče Jiránek. Domácí se dočkali v čase 35:10, kdy početní výhodu využil Matěj Stříteský. Dramatický a náročný duel ve zbytku normální hrací doby nic podstatného nenabídl, na Horáckém zimním stadionu se tedy prodlužovalo.

Posléze muselo dojít na nájezdy, i ty byly vyrovnané. Na pokus Čachotského odpověděl Hübl, po trefě Lukeše zase vyrovnal Anděl. Pět sérií nerozhodlo, verdikt padl až v sedmé. Nejprve Lukeš nedal, poté Petr Straka ano. Dukla tedy nakonec brala bodík navíc

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): "Odehráli jsme nesmírně těžké utkání, po fyzické i psychické stránce. Jsme rádi, že jsme ho zvládli za dva body. V baráži je důležité každé vítězství. Dvou bodů si samozřejmě ceníme, ale opět platí, že do půlnoci radost, od půlnoci práce. Zítra se sejdeme a přichystáme se na další utkání, které nás čeká v úterý se stejným soupeřem. Každé utkání je na krev.."

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): "Byli jsme si samozřejmě vědomi vážnosti utkání, proto jsme do Jihlavy přicestovali už po pátečním utkání v Kladně, a připravovali jsme se. Nepodařilo se nám zvítězit, ačkoli to bylo vyrovnané utkání, se spoustou chyb i šancí. Zápas dospěl do prodloužení a samostatných nájezdů, ve kterých dal soupeř o gól více než my. V úterý se pokusíme vyhrát. Barážové zápasy se hrají na dno sil, fyzických i psychických, a každé utkání je strašně důležité."

HC DUKLA JIHLAVA – HC VERVA LITVÍNOV 2:1 po nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Stříteský (Kajínek, Hubáček), rozhodující nájezd P. Straka – 29. J. Mikúš (Sörvik, Lukeš)
Rozhodčí: Hribik, Kika – Hynek, Lhotský.
Vyloučení: 5:5, navíc Seman (Jihlava) na 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 4025.
HC Dukla Jihlava: Kořenář – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Váňa, J. Zdráhal – P. Straka, Skořepa, Diviš – Čachotský, Zeman, Anděl – D. Čermák, Hubáček, Jiránek – Rys, Hlinka, Seman. Trenéři: Vlk a Zeman st.
HC VERVA Litvínov: Kantor – Sörvik, Baranek, Gula, Frolo, Sklenička, Čutta, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, Marek Růžička – Jánský, Hübl, Lukeš – Řehoř, Gerhát, Trávníček – J. Černý, Válek, Matoušek. Trenéři: Šlégr, Stránský, Skuhrovec a Weissmann.

Rytíři sahali po výhře, obrat Energie ukončil Skuhravý

V předchozím utkání doma selhali, hokejisté Kladna věděli, že mají-li posílit postupové šance, potřebují proti Energii uspět. Jenomže Západočeši mají také maximální motivaci, na domácím hřišti přemohli za dva body Duklu a po 8. kole baráže vedli tabulku. V brance hostů dostal před Filipem Novotným přednost Tomáš Závorka, do klece Rytířů nastoupil Lukáš Cikánek. Oba maskovaní muži poté vládli utkání, na první branku se totiž čekalo až do 55. minuty.

O šance přitom nouze nebyla. V první třetině hrozil kladenský Kubík, pak byli blízko radosti Kverka se Stloukalem. Ve 36. minutě vytvořila Energie velký tlak a Cikánek měl co dělat, aby odolal. Následně nebezpečně dotírali hostující Flek a Beránek, ovšem hráči Karlových Varů neměli optimální koncovku. Zápas se proměnil ve velkou přetahovanou, skóre se měnilo až v čase 54:34. Do vedení šli Rytíři: David Štich vypálil od modré čáry a kotouč do brány Energie tečoval Tomáš Redlich. 

Ale rozhodnuto nebylo. Hosté totiž v závěru odvolali Závorku, hráli se šesti bojovníky v poli. A dokázali vyrovnat. V čase 59:44 se trefil Ondřej Beránek a utkání poslal do prodloužení. Jelikož rozhodnutí nepadlo, následovaly nájezdy. A ty vyšly podobně jako v pátek Energii. Zatímco Rytíři nepředvedli jediný přesný pokus, na straně hostů skórovali Václav Skuhravý a Stanislav Balán. Kladno sahalo po třech bode, ale má jen jeden. Další cennou výhru slaví Karlovy Vary.

Pavel Patera (asistent trenéra Kladna): "Zápas se nám líbil, kluci tam nechali úplně všechno. Po šedesáti minutách byla remíza spravedlivá. V prodloužení pak moc šancí nebylo, penalty se nám nepovedly. To, že na ně pošleme Míru Kopřivu, jsme měli připravené dlouho dopředu. Získaný bod se možná bude ještě počítat. Uvidíme, v úterý se hraje další zápas. Je to ohromně vyrovnané a věřím, že do toho ještě hodně promluvíme."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): "Viděli jsme další velmi vyrovnané a velmi těžké utkání. V první třetině měli domácí trochu navrch, měli víc příležitostí. Ve druhé jsme hru vyrovnali a začali si vytvářet nějaké příležitosti. Třetí třetina byla velmi vyrovnaná. Stejně jako celý zápas. My bychom si nezasloužili prohrát tím gólem, který jsme dostali. Jsem rád, že se k nám trochu přiklonilo štěstíčko, že jsme si za tím šli a dokázali vyrovnat. Na dovednostní soutěž máme výhodu, že máme Tomáše Závorku, který je v tom momentálně excelentní. On nám pomohl ke druhému bodu."

RYTÍŘI KLADNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 po nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 55. Redlich (Štich) – 60. O. Beránek (Krejčí), rozhodující nájezd Skuhravý.
Rozhodčí: Hejduk, Lacina – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití:
Střely na branku: 30:27.
Diváci: 4526
Rytiří Kladno: Cikánek (na nájezdy Kopřiva) – Zelingr, Štich, Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák, Matula – Redlich, T. Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava ml., Machač, Zikmund – Strnad, Přikryl, Pekr. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Podlipnik, Šafář, M. Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič – T. Rachůnek, Balán, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Skuhravý, Rulík – Stloukal, Kverka, Vrdlovec. Trenéři: Pešout a Mariška.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Energie Karlovy Vary 9 3 3 1 2 25:20 16
2. HC Dukla Jihlava 9 3 1 2 3 22:19 13
3. Rytíři Kladno 9 4 0 1 4 14:17 13
4. HC VERVA Litvínov 9 3 1 1 4 18:23 12

Další program baráže o Tipsport extraligu

Úterý 17. dubna – 10. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno

Pátek 20. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov
18:00 Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno
16:00 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz