Béčko beru jako plus. Kluci jsou pod tlakem každý den, říká Fousek

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V minulé sezoně bojovali jen o záchranu v extralize, letos by dorostenci Českých Budějovic rádi měli ve druhé polovině sezony větší klid. Minulý týden obhájili prvenství na turnaji v Přerově, ale tam se přece jen nepotkali s elitními celky. Pomůže trenéru Romanu Fouskovi, že Motor má jako jeden z mála klubů B-tým na stejném stadionu?

Potěšily vás výkony na turnaji?
V první řadě nás velice mrzí, že jsme se nemohli ve stejný termín účastnit turnaje v Třinci, protože jsme měli několik testovaných hráčů na covid a nevěděli jsme, jak to dopadne, tak jsme se museli ze silně obsazeného President Cupu odhlásit. Nakonec testy dobře dopadly a byli jsme rádi, že jsme mohli jet aspoň do Přerova, protože jsme tam byli loni a byli jsme tam spokojeni.

Prověřil vás tedy Přerov dostatečně?
Jsme sportovci a chceme vyhrávat, ale prvotní věc je ta, že jsme do hráčů chtěli dostat systém. Proto jsme rádi, že jsme si mohli zahrát taková utkání. Byla tam spousta dobrých věcí, ale taky pochopitelně nějaké nedostatky, které většinou pramenily z únavy, protože jsme měli náročný program. Ve čtvrtek jsme hráli v Jihlavě, přijeli jsme v noci, v pátek jsme měli náročný kondiční trénink a v sobotu jsme jeli čtyři hodiny do Přerova, kde jsme za 36 hodin hráli čtyři utkání. Kluci tam podali slušné výkony.

„Pro nás je prioritní vychovávat hráče pro dospělý hokej a aby ti, kterým se to nepovede, odcházeli z klubu jako slušní lidé, kteří mají průpravu do života.“

Líbí se vám formát přerovských turnajů, kde je v každé polovině o co bojovat a ještě následuje prodloužení?
Ano, beru to pozitivně, protože pořád bylo o co hrát. Odehráli jsme 25 minut a začínali jsme od nuly a znova jsme to utkání museli uhrát. A prodloužení jsou dobrá průprava pro sezonu. Myslím, že pro turnaj je to dobrý systém.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nejpřínosnější pro vás byl určitě zápas s Hvězdou. Věděli jste, co potřebujete, a kluci si mohli vyzkoušet, když jde o všechno.
Souhlasím. Kluci cítili, že když to uhrajou, už ten turnaj vyhrajeme a nemusíme se ohlížet na jiné výsledky. Podle toho k tomu taky přistoupili a odbjovali to, i když ve velké únavě. Tam nás podržel gólman Michal Kalista výborným výkonem a kluci to oddřeli až do poslední chvíle. Měli toho plné zuby, takže dostali zasloužené dva dny volna a od středy už jsme zase začali normálně trénovat.

„Samozřejmě záchrana je nejdůležitější věc, protože jsme zodpovědni za klub a je to závazek vůči dalším generacím, aby měly nejvyšší soutěž.“

V loňské sezoně jste bojovali o záchranu. Můžete říct, kam budou mířit vaše letošní ambice? Tušíte, jak by mohla soutěž vypadat?
Těžko odhadovat, protože týmy se mění. Starší ročníky odešly, přišly mladší, a když někdo hrál loni o titul, neznamená to, že letos nemůže hrát o záchranu. A obráceně. Je tam hodně znát, jaké hráče zrovna v tom ročníku kvalitativně máte. Pro nás je prioritní vychovávat hráče pro dospělý hokej a aby ti, kterým se to nepovede, odcházeli z klubu jako slušní lidé, kteří mají průpravu do života. Chceme udělat výsledek, každý chce vyhrávat, a já z kluků cítím, že se chtějí poprat o co nejlepší výsledek. Jsme pokorní a nebudeme nic vyhlašovat. Samozřejmě záchrana je nejdůležitější věc, protože jsme zodpovědni za klub a je to závazek vůči dalším generacím, aby měly nejvyšší soutěž. Půjdeme ale zápas od zápasu a pokud se nám podaří postoupit do play off skupiny, budeme hrozně rádi. Uděláme pro to maximum v tréninku i utkáních.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Oproti většině ostatních akademií máte svůj B-tým, a to přímo na stadionu. Berete to jako velkou výhodu?
Pro konkurenci kluků je to dobře, protože konkurence je ve sportu nejdůležitější věc, aby hráči byli pořád pod tlakem. Beru to jako plus. Letos nám trošku nepřejou pravidla, protože když hráč odehraje v A-týmu určitý počet zápasů, tak už potom nemůže nastoupit za B-tým, což nikdy nebylo. To považuju za naprostý nesmysl, protože my potřebujeme mít hráče připravené, aby bojovali o místo v áčku a kdykoli jsme je mohli vytáhnout. A ne že když je dám do A-týmu, tak se nemůžou vrátit zpátky. Ale pracujeme s těmi podmínkami, které jsou dané, a musíme se jim přizpůsobit. Kluci jsou pod tlakem každý den, musí dobře trénovat a starat se o sebe, aby měli výkonnost. A když budou mít výkonnost, tak mají šanci zahrát si velký hokej.

„Po vzoru áčka se chceme prezentovat aktivním, moderním útočným hokejem.“

Na konci srpna vás ještě čeká domácí turnaj. Po něm už kádry oddělíte?
Kádr zúžíme podle naší představy, budeme trénovat ve čtyřech pětkách. Už teď trénujeme na dvě party a pak už to rozdělíme úplně na A a B. S tím, že když ale někdo nebude pracovat podle našich představ, tak může jít do béčka. A naopak.

A jakou tváří se chcete v sezoně prezentovat?
Po vzoru áčka se chceme prezentovat aktivním, moderním útočným hokejem. Budeme zapojovat dopředu obránce a budeme aktivní v systému 2-1-2. To je filozofie našeho klubu. Venca Prospal jako trenér áčka to preferuje a já s tím naprosto souhlasím. Myslím, že je to jenom dobře pro výchovu hráčů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz