Bednařík o trápení s covidem: Postup bez oslav, karantény ovlivnily start v TELH

Foto: Ladislav Lhota

Českobudějovický klub usiloval dlouhých sedm let o návrat do extraligy, kterou opustil v roce 2013 nikoliv po sportovním neúspěchu, ale rozhodnutím tehdejších majitelů, kteří odstěhovali celý subjekt do Hradce Králové. Narychlo poskládaný „nový“ Motor se nejdřív sotva zachránil ve druhé nejvyšší soutěži, ale potom pravidelně atakoval přední příčky a dvakrát poskočil do baráže.

Postup se vydařil až na konci minulého ročníku, i když poněkud nestandardní cestou kvůli covidu. Ten Jihočechům důkladně zatápí bez ustání.

Ve funkci generálního manažera vzkříšeného Motoru stojí od začátku Stanislav Bednařík, někdejší ligový forvard a odchovanec klubu. „Vůbec nechci brečet, ale my jsme ve sportovním světě postižení covidem strašlivě moc,“ říká.

Aktuálně je stopnutá hokejová extraliga, stejně jako další soutěže v republice. Vyrovnáváte se obtížně s nevšední realitou?
Není to jenom náš pohled, ale zřejmě pro drtivou většinu občanů naší země je situace velmi nepřehledná. Nevíme, co bude zítra, co pozítří. Zprávy, které přicházejí, jsou nejednoznačné. Vláda vydá usnesení, jímž něco zakazuje, a my pořádně nevíme co, protože k jednotlivým bodům existuje celá řada výkladů. Konstatuji to s plným vědomím, že nehodlám nikomu vyčítat současný stav. Čelíme něčemu, s čím jsme se nikdy nesetkali. Je to pro nás naprosto nové a konkrétně v našem klubu to působí obrovské problémy.

Zakázaný je například vstup do hal a vnitřních prostor tvořících zázemí sportovců. Profesionální hokejisté přesto chodí do práce. Jak to řešíte v Motoru?
Trénujeme tak, abychom dostáli všem vládním nařízením. Pár dnů po zveřejnění restrikcí nebylo jasné, zda se smíme shromažďovat pouze v šesti lidech nebo ve větším počtu. Naši hráči a trenéři jsou OSVČ čili osoby vykonávající podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost, tudíž spadají pod jednu z výjimek umožňujících shromažďování větších skupin, než je půltucet. Získali jsme k tomu právní výklad i stanovisko NSA a hodláme se jím řídit.

Foto: Facebook Hokejoví Ultras

Do extraligy jste postoupili administrativním rozhodnutím jako suverénní vítězové základní části Chance ligy. Sezona skončila předčasně. Tím více prostoru zbývalo na oslavy, jenže vám to asi zní ironicky?
Covid nám znemožnil jakékoliv oslavy, ať interní nebo především s fanoušky, kteří jsou pro nás tím nejcennějším, co máme. Postup byl naším snem, šli jsme si za ním, ale mrzí nás, že jsme nemohli hrát play off. Měli jsme tým na úrovni a jsem přesvědčený, že bychom zvládli po základní části rovněž tu vyřazovací. Bohužel, nebylo to naposledy, co nám koronavirus způsobil komplikace. Sotva jsme se začali chystat na extraligu, na níž jsme se těšili tak dlouho, přišla první karanténa, potom druhá. Ze dvou měsíců plánované přípravy jsme trénovali jenom měsíc a ještě ne v kuse, ale přerušovaně. Takže jsme vstoupili do soutěže nedostatečně připravení.

K obnovené premiéře v nejvyšší soutěži vám los připravil soupeře nad jiné žádaného. Doma jste hostili Hradec Králové. Jenže…
Pro jihočeské fanoušky to bylo skutečně šťavnaté sousto, ale nemohli jsme vpustit na stadion ani plný počet těch, kteří si zakoupili permanentní vstupenku. Aby nepříjemných okolností nebylo málo, dostali jsme rychlé góly a prakticky za pár vteřin bylo po zápase. V následujícím domácím utkání jsme se mohli ukázat jenom před tisícovkou diváků a když jsme si prošli onemocněním, začali trénovat a mohli zase hrát, popadali nám soupeři a nebylo proti komu nastoupit. Museli jsme odkládat zápasy a teď je stopnuté všechno. Je to pěkně na houby. Nezbývá, než se s tím vyrovnat a věřit, že zítra bude líp.

„Sotva jsme se začali chystat na extraligu, na níž jsme se těšili tak dlouho, přišla první karanténa. Potom druhá."

Z pěti extraligových soubojů vytěžil Madeta Motor dva body. Představa byla optimističtější?
Vstoupili jsme do soutěže vcelku rozpačitě. Na druhou stranu nelze se moc čemu divit s přihlédnutím k okolnostem, které provázejí náš tým. Škoda bodů ztracených na konci zápasů. Mohlo to být veselejší.

Proměnlivá situace nutí všechny kluby přizpůsobovat se stále novým alternativám. Jak to zvládáte na českém jihu?
Pokud jde o soutěž, to je zodpovědnost a práce jiných. Vedení extraligy pečlivě a usilovně hledá způsob, jak zvládnout a dokončit sezonu. Pokud jde o tým, to je spíše dotaz pro trenéry, jakým způsobem udržují hráče v kondici a mentální svěžesti, aby se těšili, až to zase rozjedeme a že to bude dobré.

Foto: hcmotor.cz

V kondici je však nutné udržovat i klub po ekonomické stránce.
Základ pro finanční zajištění nejbližší sezony se buduje vždy na jaře a řekněme do začátku léta. V té době jsme byli my i naši partneři plní optimismu, že covid už je za námi a neobjeví se další vlna. Uzavřené smlouvy nám v podstatě zajišťují, že tuto sezonu můžeme absolvovat bez nějakého finančního kolapsu. Ale vyvstaly otazníky. Předně, zda druhé přibrždění ekonomiky, které postihlo naši zemi v současné době, najde všechny klubové partnery v takové síle, aby mohli splnit, co slíbili. Velkou neznámou se staly příjmy z návštěvnosti domácích zápasů, které za normálních okolností představují pětadvacet až třicet procent našeho rozpočtu. Pokud by nám vypadla takto vygenerovaná částka, bude to obrovský zásah a přiblížíme se k existenčním problémům.

Momentálně se držíte nad hladinou?
Věci se nevyvíjejí nijak zvlášť dobře, ale ani ne tak, že bychom museli okamžitě zasahovat a přistoupit k nepříjemným opatřením typu snižování odměn pro naše hráče. Samozřejmě nelze vyloučit, že k tomu dojde.

„Velkou neznámou se staly příjmy z návštěvnosti domácích zápasů, které za normálních okolností představují pětadvacet až třicet procent našeho rozpočtu. Pokud by nám vypadla takto vygenerovaná částka, bude to obrovský zásah."

Bude se v Budějovicích rozpouštět druhá tréninková plocha, podobně jako ve Zlíně či Liberci?
Na stadionu jsme pouhými nájemci a nepřísluší nám rozhodovat o těchto záležitostech. Ale nemám žádné zprávy o tom, že by se mělo přestat mrazit.

Složení extraligového kádru vám nečiní starosti? Nebo i v nucené soutěžní přestávce chystáte změny?
Stav, který prožíváme, je velmi zvláštní, přesto musím říct, že personální téma v mužstvu zůstává živou a otevřenou věcí až do konce přestupního období. Není to sice tak, že zrovna v těchto dnech usilovně pracujeme na přivedení nějaké konkrétní posily. Zároveň netvrdím, že se nezabýváme otázkou kádru. Už jenom proto, že vstup do soutěže nebyl úplně povedený. Prozatím jsme domluvení, že si necháme víc času na případná rozhodnutí. Ale nevím, jestli se to nezmění do zítřka.

Partneři Madeta Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz