Benjamínek Andres čeká na šanci a vzpomíná na Ústí: Roubík je fantom

Foto: Juniorský hokej, Ronald Hansel

V minulé sezoně hrál vcelku pravidelně nejvyšší soutěž a v té letošní byl nejproduktivnější junior WSM Ligy. Přesto Tomáš Andres v baráži plní roli třináctého útočníka. Být zelenáčem není žádný med. Všichni si tím ale musí projít. Aby se stali silnějšími.

„Každý má v týmu nějakou roli. Je hezké, že jsem byl nejproduktivnější junior, ale máme nabitý mančaft a kluci makají. A když se daří, tak jsem za to jedině rád," říká Andres. Horší je to s pověstnou zimou, která panuje ve stařičkém Edenu. Zima je, ale už jsem na to připravený."

Šikovný centr, jenž 12. dubna oslavil dvacáté narozeniny, zatím naskočil do dvou utkání baráže. V těch zbývajících vyčkával na příležitost a mezitím otvíral dvířka u střídaček a klábosil s náhradním brankářem Tomášem Králem. „Většinou se bavíme o tom, co se děje na ledě a komu se daří. Je pravda, že s Králíkem se povídá dobře," směje se. 

V neděli proti Dukle se startu nedočkal, a vítězství 3:2 po samostatných nájezdech tak sledoval ze střídačky. „První dvě třetiny byly celkem slušné, ale poté, co jsme dostali gól, se to celé zhroutilo. Pak jsme zamakali a je škoda, že jsme nerozhodli už v prodloužení. Nájezdy ale kluci odjeli výborně a Saša Hylák to vychytal."

„Je úleva, že to máme ve svých rukou."

Slavia sice ztratila vedení 2:0 a s ním i velmi důležitý bod, díky výhře Vervy nad Energií se jí ale dýchá lépe. Pokud vyhraje zbývající tři duely baráže, vrátí se do extraligy. „Je úleva, že to máme ve svých rukou. Je super, že to Litvínov nevypouští," děkuje na dálku.

Infarktovým výsledkem ze severu Čech, kde úřadující mistři otáčeli nepříznivý stav, se slávisté nezatěžovali. „Onlajny jsme nesledovali. Žili jsme jen tímto zápasem a na nikoho jiného se nekoukali."

Na nikoho jiného už ani koukat nemusí. Devět bodů – přesně tolik zajistí sešívaným postup. První tři chtějí, nebo lépe řečeno musí, získat v úterý na ledě Jihlavy. 

Tomáš Andres odehrál za Ústí nad Labem 18 zápasů, v nichž dal čtyři branky a na pět dalších asistoval.

Tomáš Andres odehrál za Ústí nad Labem 18 zápasů, v nichž dal čtyři branky a na pět dalších asistoval. | Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz

Nedivím se, že to Ústí dotáhlo tak daleko

Tomáš Andres se v základní části první ligy blýskl dvaceti kanadskými body. Devět z nich zapsal na hostování v Ústí nad Labem. „Tohle angažmá mi určitě prospělo. Jsem rád, že jsem tam mohl být. V Ústí mi vyšli vstříc a hrál jsem až až. Snažil jsem se jim za to odvděčit."

Odvděčil se parádně. Pro Slovan byl vítaným osvěžením a pomohl mu v cestě do play off. V něm Severočeši překvapili postupem do semifinále. „Ty jo, super. Měl jsem radost," rozzářil se. „Krásný. Kluci makali a v kabině byli všichni kamarádi. Nedivím se, že to s takhle výbornou partou dotáhli daleko."

Nad všemi ústeckými hráči čněl Jaroslav Roubík, rekordman prvoligového play off. „Jarda, to je fantom. Pan hráč, pan někdo. Už spoustu let dokazuje, jak je skvělý a výjimečný hokejista," smeká Andres. „Snažil jsem se od něj okoukat chytré nahrávky a jak si najíždět do prostoru. Vždy byl tam, kde měl být. Hodně jsem se taky bavil s Tenkym (Petr Tenkrát, pozn. redakce)."

„Angažmá v Ústí mi určitě prospělo. Jsem rád, že jsem tam mohl být."

Ústí nad Labem svou pohádku prožilo. Slavia ji teprve vyhlíží. O tom, zda bude mít šťastný, nebo naopak smutný konec jako od Hanse Christiana Andersena, se rozhodne během příštího týdne. 

I když spíše než pohádku bude zbytek baráže připomínat nervy drásající thriller.

Čím by chtěl být Tomáš Andres, kdyby nebyl hokejistou? Kuchařem!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz