Bitva gigantů: Kanada chce zlatý hattrick, Rusko titul po třech letech

Foto: Michal Eger

20. května 2017, 8:15

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Semifinálové bitvy v Kolíně nad Rýnem odstartují velice atraktivním soubojem dvou gigantů. Úřadující šampión z Kanady narazí na Rusko, které zámořskému výběru může zabránit v tom, aby vyrovnal jeho rekordní sbírku sedmadvaceti titulů. Střetnutí vypukne už v 15:15 na ledě LANXESS areny.

Kanaďané vyhráli už předchozí dva šampionáty v Česku a Rusku, v Kolíně nad Rýnem tak útočí na zlatý hattrick. Zámořský tým navrch zvládl poslední dvě důležitá utkání, když nejdřív slavil po výhře 6:1 titul v Praze a následně vystavil sborné stopku v semifinále Světového poháru v Torontu. "Když se vrátíme do historie, je tento zápas velká věc," ví kouč Jon Cooper.

Jeho svěřenci začali letošní turnaj skvěle, první tři duely ovládli při skóre 17:3, ale pak už tolik suverénní nebyli. S domácími Francouzi museli otáčet výsledek, se Švýcary dokonce padli a ve čtvrtfinálové bitvě s Německem brali těsnou výhru 2:1, přestože byli po celých šedesát minut jasně aktivnější a houževnatého soupeře přestříleli jednoznačným poměrem 50:20.

Skvěle hrají na MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem také Rusové, kteří po šesti výhrách prvně padli až v posledním duelu základní části s Američany. Ve čtvrtfinále narazila Znarokova družina na Čechy a po jasné výhře 3:0 je poslala domů. Rusové tak dál mohou snít o nejcennějším kovu, na nějž po předloňském stříbru a bronzu z domácího MS čekají už tři roky.

"Rusové mají velice silný tým, hlavně v ofenzivě jsou nesmírně nebezpeční. Ale víme o tom, musíme se na to připravit a předvést náš nejlepší výkon," velí v rozhovoru pro tsn.ca kapitán Claude Giroux. Dva jeho spoluhráči už překonali metu deseti bodů. Kanadské produktivitě vévodí s dvanácti body Nathan MacKinnon, o bod méně zaznamenal Mitch Marner.

Kanadská útočná síla je velká, ale javorové listy si musejí dát pozor i na zadní vrátka. "Už jsem proti Rusům několikrát hrál. Když si nedáme pozor na přechod z obrany do útoku, můžou nás zničit. Musíme být disciplinovaní v obraně a nenechat jim prostor. Chceme ukázat nejlepší hru a dostat se do finále," hlásí Matt Duchene, který slavil už triumf na kanadském SP.

Rusové, kteří mají na turnaji nejlepší obranu, budou zase spoléhat na útočné umění Artěmije Panarina, jenž se čtrnácti body vládne produktivitě MS. Druhý Nikita Kučerov nastřílel už šest gólů a má o bod méně. "Zápas s Kanadou všichni očekávají, bude to hodně zajímavé," líčí pro championat.com zadák Dmitrij Orlov. Duel gigantů začne v LANXESS areně v 15:15.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz