Budujeme tým od nuly. Kluci si musí zvyknout na rychlost, ví Kalous

Foto: Martin Voltr

7. února 2023, 17:56

Martin Voltr

Před pěti týdny smetla česká dvacítka ve čtvrtfinále mistrovství světa Švýcary 9:1. Teď se oba protivníci utkali znovu, ale už v úplně jiných sestavách – a Češi na turnaji ve Švédsku prohráli 2:3.

Výsledek je obzvlášť mrzí vzhledem k tomu, že po devíti minutách vedli 2:0. Start měli vynikající.

„Přesně tak, měli jsme perfektní vstup do zápasu a hráli jsme dobře. Na to, že tým absolvoval pouze jeden krátký trénink po celodenním cestování. Vyráželi jsme v šest ráno a dorazili jsme v šest večer rovnou na zimák. Dneska jsme šli bez rozbruslení hned na zápas,“ líčí trenér Jiří Kalous, který při absenci Radima Rulíka vede český tým.

„Hráli jsme aktivně, vstřelili jsme branky a měli i další šance,“ říká ještě na adresu úvodní pasáže.

Pak se ale postupně zápas zlomil. „Bohužel, ve druhé třetině jsme inkasovali tři branky po nepovedených akcích, kdy se nám Švýcaři dostali do předbrankového prostoru a skórovali. Byť jsme si ve třetí třetině vytvořili šance, tak už se nám to tam nepodařilo dotlačit. To byla škoda, mohli jsme ještě srovnat nebo otočit,“ pokračuje Kalous v hodnocení duelu.

„Spousta kluků je tady nově, začínají se seznamovat s mezinárodní úrovní hokeje, s tou rychlostí, kde je na všechno míň času.“

Jak už bývá v únoru zvykem, po mistrovství světa dostávají v nové dvacítce prostor i nováčci. Češi jich na turnaj přivezli sedm – dva brankáře a pět debutantů v poli.

Na některých bylo hodně znát, že mezinárodní tempo zatím neznají. A mnohdy mu nestačí.

„Začali jsme budovat tým úplně od nuly. Spousta kluků je tady nově, začínají se seznamovat s mezinárodní úrovní hokeje, s tou rychlostí, kde je na všechno míň času. Soupeř má mnohem rychlejší přístup a hraje tvrději, důrazněji do těla. Není moc času na nic,“ ví Kalous. „Kluci si na to musí zvyknout a zadaptovat se. Nic jiného než takové zápasy jim to neposkytne.“

I proto trenéři během úvodního duelu nijak nezasahovali do sestavy. „Nechali jsme hrát úplně všechny kluky, vůbec jsme s tím nemíchali. Točili jsme je pravidelně i na přesilových hrách a oslabeních. Pro nás je prioritní vytipovat si hráče, jak reagují v určitých situacích. Potřebujeme kluky poznat,“ zdůrazňuje český trenér.

U obou českých gólů v úvodu zápasu byla třetí útočná formace. Nejprve se po kombinaci celé trojky prosadil v přesilové hře Samuel Šmajda, následně forvardi přenesli hru na beky: Vít Beran zaznamenal při svém debutu první asistenci, Matěj Vovsík ve dvanáctém reprezentační startu první gól.

Dvě nahrávky zapsal Jan Gaspar, který měl ve třetí třetině i nejblíže k vyrovnání. Celkově působil velmi živým dojmem, nejmenší český hráč se ve švýcarském pásmu staral o rozruch.

„Určité situace si pustíme, aby hráči viděli sami sebe, jak je řeší. Ukážeme si dobré i horší věci a půjdeme krůček po krůčku.“

„Hrál výborně a byl vidět, prosazoval se individuálně, ale nebyl sám. Všichni kluci se snažili,“ nehledá Kalous velké rozdíly mezi jednotlivými formacemi. „Spíš nám jde celkově o organizaci hry a individuální činnosti. Zajímá nás, jak kluci reagují na to, co chceme hrát, a jak si plní taktické povinnosti,“ doplňuje.

Ve středu čeká národní mužstvo zápasový oddech, poté absolvuje trojboj Finsko – Německo – Švédsko. Do akce teď svým způsobem půjde i nový videotrenér Patrik Stehno z Hradce Králové, který absolvuje u české dvacítky rovněž premiéru.

„První zápas máme nahraný, takže si určité situace pustíme, aby hráči viděli sami sebe, jak je řeší. Ukážeme si dobré i horší věci a půjdeme krůček po krůčku,“ dodává Jiří Kalous.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz