Byli jsme mrtví a oni jako vosy, uznává Kubalík. Drama může Čechům pomoci

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

13. dubna 2019, 20:55

Václav Jáchim

(LINEC, od našeho zpravodaje) Kráčeli za vítězstvím, domácí Rakušany drželi dlouho na uzdě. Po dvou třetinách vedli čeští hokejisté o dvě branky, ovšem pak dovolili sokovi vyrovnat a dramatickou bitvu horko těžko zlomili v nájezdech. Rozhodl pokus Dominika Kubalíka v deváté sérii. „Naštěstí to tam spadlo, výhra se počítá," uleví si.

Na domácím ledě Češi vládli, odveta v Linci nabídla trošku jiný scénář. Domácí se snažili, ovšem kdyby Říhův tým proměnil aspoň něco z hromady šancí, nebylo by o vítězi pochyb. Takhle se Češi museli bát historicky první porážky s Rakouskem: ve 12 předchozích duelech nebral soupeř ani bod, teď sahal po vítězství. „Byla by škoda, kdybychom tu bilanci pokazili. Ale oni hráli vážně dobře," uznává Kubalík. 

Slušně rozjetý zápas se proměnil v přetahovanou a posléze v dramatické nájezdy. Jak jste utkání viděl?
Těžko se to hodnotí. Byli jsme takoví mrtví, trošku jsme tahali nohy. První třetina nebyla úplně dobrá. Tam nás Rakušané chvílemi i přehrávali. Dobře se tlačili do brány, napadali nás a my si s tím nevěděli pořádně rady. Po pauze jsme se zvedli a bylo to mnohem lepší. Dostali jsme se do dvougólového vedení, do třetí třetiny jsme šli za stavu 4:2. Ale bohužel jsme se vrátili k tomu, co jsme hráli v úvodu. Udělali jsme chyby, dvakrát i já. Špatně jsem vyhodil puk, to je zbytečné. Tyhle chyby se prostě nesmějí stávat.

Co bylo příčinou nepřesností v české defenzivě?
Rakušané hráli dobře. Pro mě osobně to byl velice těžký zápas. Domácí jezdili, byli jako vosy. Opravdu těžké! Jsem rád, že jsme to zvládli. I když až v nájezdech.

„Rakušané hráli dobře. Pro mě osobně to byl velice těžký zápas."

Pokud rakouští statistici počítali přesně, měli jste 57 střel na bránu. Neříkali jste si, jaká je škoda, že jste neproměnili aspoň nějaké velké šance? Zápas by byl potom v klidu.
Přesně tak! Šance tam byly, měli jsme jich iks. Mohli jsme Rakušany srazit na kolena, ovšem nepovedlo se nám to. Vlastními chybami jsme domácí vrátili do zápasu. Jak říkáte, sice přes 50 střel, ale i když tam byly šance, pořád si myslím, že tlak ani pořádný předbrankový prostor tam od nás nebyl. Protože gólman hodně viděl. Tohle musím zlepšit.

Co říci k závěru třetí třetiny? Váš klubový spoluhráč Zwerger vyrovnal necelých deset vteřin před koncem.
Udělal to hezky. Zase to začalo moji chybou. Zbytečně vyhozený puk. Já to tam měl zašlápnout a držet, co to jde. Ale místo toho jsem to hodil na svého beka, jako levé křídlo jsem si měl hlídat svého obránce a dostat se do rohu. Hodil jsem to jemu... Takže hrozně zbytečná chyba, která by se neměla stávat. Pak přišla střela od modré čáry a Zwergy si s tím poradil, jak on to umí. Vždycky vymyslí nějakou parádu. Myslím, že na konci třetí třetiny byli Rakušané hladovější. 

„Naštěstí to tam padlo. Ale my měli rozhodnout dřív."

Bitvu jste nakonec rozhodl v deváté sérii nájezdů, přičemž jste proměnil už předtím v osmé. Když jste pod tlakem, penalty vám jdou, co říkáte?
V reprezentaci jo, v klubu moc ne (směje se). Jel jsem hned jako první, tam jsem zkoušel střelu, ale nevyšlo to. Před dalším pokusem jsem si řekl, že půjdu do kličky, i když led nebyl úplně skvělej. Proteklo to do brány, ani nevím jak. Jestli pod beton? Nevím. Když pak následoval třetí pokus, rozhodl jsem se, že zkusím vystřelit z druhé strany. Těžko říci, zda gólman čekal něco jiného, naštěstí to tam padlo. Ale my měli rozhodnout dřív.

Věděl jste, že česká reprezentace dosud nikdy s Rakouskem neprohrála? Byla by škoda, kdybyste v Linci tuhle bilanci pokazili?
Určitě, to by samozřejmě škoda byla. Já myslím, že každá výhra se počítá. Tohle nás může jenom posílit. Jestli si někdo myslel, že to s Rakouskem bude snadné, tak bohužel není. Dneska se to všechno vyrovnává. Podle mého máme kvalitu na to, abychom je přehrávali, ale musíme bojovat a pořád se cpát do brány.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz