Bývalý český reprezentant hledá hráče pro svůj americký tým

6. července 2017, 7:00

hokej.cz

Získat zkušenosti, zdokonalit se v anglickém jazyce, studovat na velmi dobrých školách a hrát hokej. Takovou možnost nabízí mladým českým hokejistům někdejší bývalý výborný zlínský útočník Tomáš Kapusta (Kapusta Hockey Academy), který se nedávno stal v Americe majitelem juniorského týmu WSHL San Diego Sabers. „Podle mě je každý pobyt v zahraničí pro člověka přínosem. Pokud strávíte v cizině aspoň rok, chováte se pak jinak. Máte mnohem víc porozumění,“ tvrdí bronzový medailista z mistrovství světa v roce 1993.

V Americe žije už spoustu let a už dlouho se zde také věnuje práci s hokejovou mládeží. Jeho rozhodnutí zůstat se svoji rodinou za mořem se zrodilo v době, kdy zkoušel štěstí v tamní nižší soutěži. „Kdo jednou do Ameriky vstoupí, je tím poznamenaný na celý život. Aspoň se to tak říká. A já s tímhle rčením můžu jenom souhlasit,“ přesvědčuje bývalý český reprezentant, který v nejvyšší tuzemské soutěži kdysi nastupoval v dresu Zlína, Vsetína, Trenčína či Jihlavy. „A i když jsem pak hrál taky ještě ve Finsku, věděl jsem, že se chci jednou vrátit do Ameriky a žít tam.“

Na rodnou hroudu však nikdy nezapomněl, do Česka míří každé léto a většinou jsou jeho cesty spojeny s hokejem. Tak, jako i letos. I když tentokrát má jeho cesta domů přece jen oproti předchozím letům trošičku odlišnou podobu. V Brumově totiž pořádá první výběrový kemp, na kterém si hodlá vyhlédnout adepty pro svůj americký tým.

„Nemám dopředu nijak stanoveno, kolik přesně těch kluků bude. Americká WSHL má tu výhodu, že může v jednom týmu hrát až 14 cizinců, takže spíš bude záležet na zájmu kluků,“ vysvětluje Kapusta.

Nabídnout jim prý může působení v kvalitní soutěži a navíc i možnost vzdělání. „Každý hráč, který projeví zájem u nás hrát a bude splňovat naše představy, bude bydlet v rodině, učit se jazyk a studovat,“ nastiňuje program.

Vzdělání totiž považuje za hodně důležitou součást života. Sám si prý vždycky přál hrát hokej za minimálně středoškolský tým, jenže tehdejší poměry v Československu nebyly jeho myšlence příliš nakloněny. „Hokej byl proti škole a škola proti hokeji. Moc to nefungovalo. Já jsem si vzdělání doplnil při hokeji právě až v Americe, a jsem za to moc rád,“ říká Kapusta, který by se díky dokončenému studiu mohl v budoucnu klidně živit i jako učitel.

Zatím ale pořád ještě dává přednost hokeji. I když podle něj se dá hokej se školou docela dobře skloubit. Dokonce to považuje za ideální spojení. „Nikdy není dopředu jisté, zda se hráč hokejem dokáže do budoucna dostatečně zajistit. A proto, aby jednou mohl dělat to, co by ho bavilo, musí mít potřebné vzdělání. Právě to chci na svém kempu v Brumově hráčům nabídnout,“ vysvětluje Kapusta. „Minimálně se kluci v Americe naučí jazyk a získají spoustu zkušeností, které se jim pak budou v životě hodit.“

Univerzitní hokej má podle něj právě v Americe velmi silný zvuk. „Každý kluk tady chce hrát hokej za středoškolský či univerzitní tým. Nikdo nemluví hned o NHL. Samozřejmě je to také jejich sen, ale mladí jsou tady spíš realisti. Vědí, že nejprve musí dostudovat. V tomhle je oproti Evropě hodně velký rozdíl,“ myslí si.

Kapusta Hockey Academy pořádá výběrový kemp v Brumově 22. a 23. července a je určený pro hráče ročníku narození 1997 až 2001. „Jsem připravený všechno klukům pořádně vysvětlit, nastínit jim všechny možnosti, ale také povinnosti, které z působení v našem týmu vyplývají. Kalifornie je krásná. Je tady parádní podnebí, prostředí, oceán a skvělí lidé,“ nešetří chválou. 

„Hlásit se hráči mohou na tomas@jrreign.com, nebo přímo na webových stránkách Kapusta Hockey Academy (www.kapustahockey.com) nebo San Diego Sabers (www.sandiegosabershockey.com)“, vzkazuje případným zájemcům Tomáš Kapusta.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz