Červenka a Birner hlásí nástup, Češi ladí na Švýcary, Bulíř se omluvil

Foto: Karel Švec, cslh.cz

1. dubna 2018, 15:42

Václav Jáchim

Užili si dva dny velikonočního volna, od nedělního odpoledne už jsou čeští hokejisté zase pohromadě a pokračují v přípravě na mistrovství světa. Hlavní město vyměnili za Příbram, novinkou nadcházejícího týdne bude i skutečnost, že sehrají první přípravné duely. Češi ve středu a ve čtvrtek (pokaždé od 17 hodin vyzvou soupeře ze Švýcarska "Vítám to, ale program zápasů bude celkově dost náročný. Zátěž proto rozložíme," plánuje Josef Jandač.

Hlavní trenér přivítal ovečky podle plánu. V úvahu připadal ještě nástup Michala Bulíře, ovšem liberecký útočník se nakonec nezapojil. "Nedopadlo to. Michal byl na vyšetření u lékaře, v krvi má špatné hodnoty, takže se omluvil," hlásí Jandač. Nově do přípravy nastoupili Roman Červenka a Michal Birner, start obou olympioniků, ale i Michala Řepíka nebo jiných ostřílených bojovníků, je proti Švýcarům zatím s otazníkem.

Trenér totiž zvažují, že by dal některým oporám volno. "Počkám na zdravotní stav. V pátek netrénoval Jakub Orsava. Teď přijel a měl by být dobrý. Chtěl bych dát prostor spíš mladším hráčům, ty zkušenější bych nechal třeba jen jeden zápas. Nebo žádný." Verdikt padne patrně v úterý. "Musíme to rozdělit. Představy byly takové, že jsem chtěl mít devět obránců a 15 útočníků. Ale přišly omluvenky, takže je s námi osm beků a 14 útočníků. Někdo ze zkušenějších hráčů tedy bude muset hrát."

Výběr země Helvétského kříže dorazí s řadou nových hokejistů. Češi hráli se Švýcary naposledy na olympiádě, tehdy soka porazili 4:1, když dvakrát skóroval Michal Řepík. "Těžko předvídat, jak to teď bude vypadat. Ale podle toho, jak jsem viděl jejich soupisku, mají dost pozměněný tým. Hodně mladých kluků. Předpokládám, že to bude spíš bruslivější a živelnější," odhaduje Jandač. Český národní tým se poprvé od loňského prosince představí na domácím ledě. "Mně přijde, že ten pražský zápas s Finy byl nedávno," usměje se hlavní kouč.

Elitní výběr nastoupí dvakrát v Příbrami, kam se mezistátní hokej vrací poprvé od jara 2001. Tehdy Češi zdolali Švýcary 5:3, v reprezentaci zrovna začínal Tomáš Plekanec. "Některé zápasy se dávají do podobných míst, snahou je vzbudit trošku zájem, Přijít mohou rodiny s dětmi, které mohou dostat novou chuť a motivaci," zmiňuje Jandač. Místní zimní stadion dobře poznal jako aktivní hráč  "Zimák si pamatuju ještě z dob, když jsem tady hrával v žákovských kategoriích," potvrzuje.

Zázemí od těch dob prošlo výraznou úpravou. "Co jsem viděl kabiny a všechno kolem, je to výborné," chválí kouč. V Příbrami před lety probíhaly reprezentační kempy mládeže, osmnáctka tu hrává podzimní zápasy s Ruskem. Teď dojde na bitvu národních mužstev elitní úrovně. Jandačovi se prostředí líbí. "Už moc nevím, jak to tady vypadalo před lety. Bývala tu jedna velká skleněná stěna spojená s plavečákem. Stadion mi přijde podobný jako kdysi. I hlavní vrátnice," dodává.

Národní tým stráví v Příbrami pět dní, v dalším týdnu vyrazí ke dvěma zápasům do Francie. Trenérský štáb ve spolupráci s generálním manažerem Jiřím Fischerem sleduje potenciální posily ze zámoří, na bližší informace je stále brzy. "Jsme v úzké komunikaci, všechno probíhá. Mapujeme situaci, kontaktujeme hráče. Někteří jsou mimo play off, další o to hrají, jiní mají postup jistý. Zatím nechci předjímat." První hokejisté z NHL či farem by mohli být k dispozici na Carlson Hockey Games v Pardubicích. "Chtěli bychom, aby se tihle kluci připojili co nejdřív. Aby měli čas na aklimatizaci a my mohli rozložit porci utkání obou turnajů Euro Hockey Tour. Můžeme tam vzít 30 hráčů, rád bych toho využil," uzavírá.

Nominace české reprezentace na utkání Euro Hockey Challenge se Švýcarskem (4. a 5. května 2018, Příbram):

Brankáři (2):
Dominik Furch (Omsk, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Obránci (8):
Vojtěch Mozík (Podolsk, KHL), Adam Polášek (Soči, KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk, KHL), Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec), Jakub Galvas (HC Olomouc), Tomáš Pavelka (HC Sparta Praha).

Útočníci (14):
Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg, Švýcarsko), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk, KHL), Matěj Stránský (Čerepovec, KHL), Adam Musil (San Antonio, AHL), Michal Řepík (HC Sparta Praha), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Jakub Orsava (BK Mladá Boleslav), David Tomášek, Martin Kaut (oba HC Dynamo Pardubice), Jan Ordoš (Bílí Tygři Liberec).

V kádru pro přípravu na MS je i obránce Michal Jordán (Chabarovsk, KHL), ten se ale zapojí až 9. dubna.před zápasy ve Francii.

Realizační tým:

Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Jan Černý.
Video trenér: Denis Havel.
Lékaři: MUDr. Dušan Singer a MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program přípravy národního týmu před MS 2018 v Dánsku:

Euro Hockey Challenge:
4. dubna: Česko – Švýcarsko (Příbram, 17:00)
5. dubna: Česko – Švýcarsko (Příbram, 17:00)

Euro Hockey Challenge:
9. – 11. dubna příprava v Praze
13. dubna: Francie – Česko (Amiens, 19:00)
14. dubna: Francie – Česko (Cergy, 20:45)

Carlson Hockey Games:
16. – 18. dubna příprava v Pardubicích
19. dubna: Česko – Finsko (Pardubice, 19:00)
21. dubna: Česko – Švédsko (Pardubice, 14:20)
22. dubna:  Česko – Rusko (Pardubice, 14:20)

Švédské hokejové hry:
26. dubna: Švédsko – Česko (Södertälje, 19:00)
28. dubna: Finsko – Česko (Södertälje, 12:00)
29. dubna: Rusko – Česko (Stockholm, 12:00)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz