Červenka s Medvědy, Hertl má nový útok. A chemie z osmnáctek?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

19. května 2022, 11:26

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Po prohrách se Švédskem a Rakouskem čeká na mužstvo Kariho Jalonena důležitý duel s Lotyšskem. Tým potřebuje restart, novou energii, nadšení. Realizační tým proto vymyslel v sestavě hned několik pikantních změn.

Historická prohra s Rakouskem (porazili elitní tým na MS po 21 letech, Čechy vůbec poprvé) a příjezd Davida Pastrňáka do Tampere spustily lavinu výměn. Především mezi útočníky, kde se dotkly i některých hvězd z NHL.

Beze změny v českém týmu zůstane zřejmě jen brankoviště, což by znamenalo, že Kari Jalonen najde turnajovou jedničku – věří Karlovi Vejmelkovi. 

Přestože se rodákovi z Třebíče nepovedl jeho úvodní zápas se Švédy, kdy ze čtrnácti střel inkasoval čtyři branky a po 29 minutách hry střídal. Poté si nepřipsal výhru ani proti Rakousku.

„Poslední zápas jsem si analyzoval a Vejmelka se mi líbil.“

„Poslední zápas jsem si analyzoval a Vejmelka se mi líbil. Odchytal opravdu dobré utkání a dal nám šanci zvítězit,“ vysvětlil Kari Jalonen.

Pravdou je, že ve zmíněném duelu pochytal Vejmelka šestnáct střel s úspěšností 94,44 procent. A především v závěru šlo o nebezpečné situace, kdy si brankář Arizony poradil s přehledem.

NHL pár zůstává 

Po celé mistrovství spolu dosud zůstali v jedné obranné dvojici jen dva rodáci z Moravy – Jan Ščotka a Tomáš Kundrátek. Po příletu z Washingtonu totiž do první lajny k Hronkovi naskočil Michal Kempný.

Tím vzal místo Šimkovi, zkušenému obránci (za sebou má už čtvrtou sezonu v San Jose), který teď bude mít po boku podobně ostříleného Skleničku.

„Karty jsou rozdané jasně, musíme teď sbírat body,“ ví Šimek. Do čtvrté obrany kvůli změnám po Rakousku zbyli Jiříček s Jordánem, původním sedmým bekem.

První útok se rozpadá

Nejlépe fungující trojici se trenéři rozhodli oddělit. „Krejčího lajna je zatím naše nejlepší na turnaji, ale teď ji musíme trochu změnit. Chci, aby Pasta hrál s ním,“ popsal už včera Jalonen. 

Jak řekl, tak udělal – do druhé formace se přesouvá Matěj Blümel. I tenhle tah už zkušený Fin naznačoval. „S Hertlem se mi líbil Zohorna, jeho lajně přinesl rychlost. Zítra se ji pokusíme dostat také na druhé křídlo.“  Pomůže Hertlovi k rozjezdu energický mladý útočník, který má na turnaji už pět bodů?

„Chci vidět hráče víc bojovat, hrát fyzicky a šedesát minut tvrdě makat.“

A co lajna Čechů ze stříbrných osmnáctek v roce 2014 – Jakuba Vrány, Jiřího Černocha a Jiřího Smejkala? I s touhle trojicí by měli mít Lotyši problém.

Také čtvrtý útok by měl předvést to, co se od něj očekává. Přesně tak, jak v předchozích duelech. Karlovarské spojení je sice rozdělené, ale fungující souhru Fleka se Špačkem tentokrát doplňuje Matěj Stránský, průbojný střelec.

Jalonen tím sleduje jasný cíl. „Chci vidět hráče víc bojovat, hrát fyzicky a šedesát minut tvrdě makat,“ vzkazuje šéf české lavičky.

Předpokládaná sestava Česka pro zápas s Lotyšskem:

Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Šimek, Sklenička, Jiříček, Jordán – Pastrňák, Krejčí, Červenka – Zohorna, Hertl, Blümel – Smejkal, Černoch, Vrána – Flek, Špaček, Stránský.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz