Češi budou hrát o medaile! Proti Německu řádila Krejčího lajna

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 17:33

Josef Prášek

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Deset let čeká česká reprezentace na medaili z mistrovství světa. Letos budou mít Češi možnost tohle dlouhé prokletí prolomit: ve čtvrtfinále přešli přes Německo i díky skvělým početním výhodám.

Do čtvrtfinále se postavil do branky Karel Vejmelka, který v první třetině přihlížel, jak jeho spoluhráči válí v početních výhodách.

Davidové Pastrňák a Krejčí, Tomáš Hertl, Roman Červenka a Filip Hronek se postarali o první dvě branky Čechů.

Nejprve po kombinaci Červenky s Krejčím skóroval David Pastrňák už ve 3. minutě, když se z levého kruhu nemýlil. Perfektně ho našel jeho bývalý parťák z Bostonu.

A to nebylo vše.

I druhá přesilovka byla využita!

Filip Hronek vybídl Davida Krejčího, ten ale místo střely posunul puk na pravou stranu, kde stál Roman Červenka. Český kapitán se opřel do puku z první a trefil se dokonale – 0:2! Možná to byl jeden z nejhezčích gólů na tomhle mistrovství světa.

Pohádkový start, že?

Nicméně nechybělo málo a mohlo být sníženo. V předposlední minutě první třetiny ujel do úniku Lukas Reichel a jeho pokus se otřel o tyčku české branky.

Na startu druhé části bylo Německo dlouho pod tlakem, ale několikaminutový zámek dalším gólem neskončil.

Grubauer ovšem později kapituloval.

A hádejte, jak padla branka... Opět v přesilové hře. Třetí početní výhoda – třetí gól elitní formace!

Tentokrát byl nahrávačem David Pastrňák, kterému smolně nevyšla střela. Jenže to nevadilo: kotouč se odrazil přímo na hůl Davida Krejčího a ten rozvlnil síť.

Němce to ale nepoložilo. Vejmelka musel při přečíslení čarovat, když vytěsnil střelu do poloprázdné branky na horní tyčku. Noebels se tak radoval předčasně...

Přesně v čase 51:00 mělo Německo přesilovku, a dokonce odvolalo brankáře. Česku se dařilo v oslabení, ovšem v 54. minutě se opřel do puku od modré Moritz Seider a snížil na rozdíl dvou branek.

Pastrňák s Krejčím pak ujeli dva sami na brankáře, po několika přihrávkách vzal zakončení na sebe Pastrňák, ale Grubauer ho skvěle vychytal.

Na druhé straně pak opět zvonila tyčka! Už potřetí tak měli Češi velké štěstí...

Definitivní tečku za utkáním nakonec dal Jiří Smejkal v 59. minutě, který trefil ze středního pásma prázdnou německou branku a zvýšil vedení na 4:1.

Češi loni chyběli v semifinále, jelikož ve čtvrtfinále podlehli Finsku 0:1, ale letos se to už povedlo.

Národní tým se tak bude rvát o medaile. Na cenný kov čeká česká reprezentace přesně deset let. Prolomí se to letos? Soupeřem o finále bude Kanada, souboj začíná v sobotu od 17:20 českého času.

NĚMECKO – ČESKO 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Seider (Noebels, Plachta) – 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf).
Rozhodčí: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Chaput (CAN), Synek (SVK).
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 22:24.
Diváci: 4 290.
Nejlepší hráči: Matthias Plachta – Michal Jordán.
Německo: Grubauer – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke – Plachta, Michaelis, Ehliz – Pföderl, Reichel, Noebels – Karachun, Loibl, Fischbuch – Soramies, Kastner, Schmölz – Ehl. Trenér: Söderholm.
Česko: Vejmelka – Kempný, Hronek, Ščotka, Kundrátek, Šimek, Sklenička, Jordán – Červenka, Krejčí, Pastrňák – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Kämpf, Vrána – Flek, Černoch, Stránský. Trenér: K. Jalonen.

Další zápasy play off MS

Sobota 28. května – semifinále:
13:20 Finsko – USA (Tampere)
17:20 Kanada – Česko (Tampere)

Neděle 29. května – zápas o bronz:
14:20 ? – ? (Tampere)

Neděle 29. května – finále:
19:20 ? – ? (Tampere)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz