Češi ladí na Finy: Premiéra pro Willa a Koblížka, Kovář s Gulašem se loučí

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Parádní vstup do Beijer Hockey Games jim zvedl náladu, čeští hokejisté ve čtvrtečním klání se Švédy slavili nejsladší výsledek sezony. Jenomže turnaj pokračuje, v sobotu od 12 hodin čekají na reprezentanty Finové. A trenérský štáb hlásí několik změn.

Týkají se gólmanů a útočníků. „V brance bude Will. Od začátku bylo připravené, že turnaj začne Šimon Hrubec a druhý zápas odchytá Roman Will," informuje asistent Robert Reichel. Zadní řady pokračují ve stejném složení, do útoku nebude k dispozici zraněný Tomáš Filippi, jehož operativně nahradí Rudolf Červený. Ovšem ten naskočí až v neděli proti Rusům.

Místo Filippiho hraje Horák, Koblížek ve formaci bratrů Zohornových 

Poslední zápas na turnaji čeká Jan Kováře a Milana Gulaše. Oba v sobotu po utkání odletí do Česka, hned v pondělí je totiž s Plzní čeká extraligová dohrávka na Spartě. „Soutěže pokračují. Měli jsme nějakou dohodu, kluci to vědí. Takhle to je, víc bych to neřešil. Jde o přípravný turnaj. Hráče jsme chtěli vidět se Švédy a Finy, to je pro nás důležité," vysvětluje Reichel.

Poprvé do akce půjdou na turnaji Roman Horák, Matěj Stránský a také nováček Radek Koblížek, jenž v trojici bratrů Zohornových nahradí nejmladšího Radima. „Vzali jsme 16 útočníků, chceme, aby se všichni dostali do hry. Aby byli vytížení a my měli možnost každého vidět v akci," zmiňuje olympijský vítěz z Nagana. Horák naskočí místo Filippiho s Markem Kvapilem a Martinem Zaťovičem. Stránský vybruslí vedle Petra Holíka a Radana Lence. Třináctým útočníkem bude stejně jako proti Švédsku sparťan Lukáš Rousek.

V sobotu čeká na hokejisty Finsko, další tradiční soupeř v Euro Hockey Tour. „Viděli jsme jejich zápas s Rusy, hráče na ně připravíme. Hrajeme s nimi potřetí v sezoně, víme co čekat. Jsou hodně agresivní, výborně bruslí. To jsou jejich tradiční přednosti. Musíme přijít připraveni na naši hru. S tím, co po hráčích chceme," zdůrazňuje Robert Reichel.

Češi by rádi navázali na čtvrteční výkon proti Tre Kronor. „Zápas se Švédy zahráli všichni hráči výborně. prvním dvěma lajnám vyšly přesilové hry. Od toho se to odvíjelo. V přesilovkách jsme zlomili zápas a ostatní hráči to parádně ubojovali. Kluci z prvních formací potvrdili, že jsou výjimečnými útočníky pro extraligu. Jsem rád, že to přenesli do mezinárodního hokeje," pochvaluje si kolega hlavního kouče Miloše Říhy.

Reichel: Čeká nás možná ještě těžší zápas než se Švédy

Tým si zvedl náladu a sebevědomí. „Myslím, že mužstvo bylo sebevědomé i ve čtvrtek. Žádný velký problém jsem tam neviděl. Sice jsme dostali prvního góla v oslabení, ale pak se mužstvo obrovsky zvedlo. Rozhodují góly, ty jsme dali. Myslím, že Švédové moc šancí neměli," vrací se Reichel ještě k minulé bitvě. Teď stojí v cestě Finové. „Víme, že nás v sobotu čeká další těžký zápas. Možná ještě těžší než se Švédy. Hráči na to budou připraveni, aby to zvládli," dodává.

Druhý duel na švédském podniku Euro Hockey Tour hrají Češi v sobotu od 12 hodin. Soupeř ve čtvrtek potrápil Rusy, tým Suomi bral v Jaroslavli bodík za porážku 2:3 po nájezdech. Během pátku se Seveřané přesunuli do Stockholmu, v kádru mají převážně mladé hráče, ale i několik krajánků z jiných evropských soutěží včetně veterána Janneho Pesonena.

Roman Will před premiérou v národním týmu

Předpokládaná sestava české reprezentace:

Will – Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas – Sekáč, Jan Kovář, Gulaš – Kvapil, Horák, Zaťovič – H. Zohorna, T. Zohorna, Koblížek – M. Stránský, Holík, Lenc – Rousek.

Víkendový program Beijer Hockey Games 2019:

Sobota 9. února:
12:00 Finsko – Česko (Stockholm, ČT2)
15:30 Švédsko – Rusko (Stockholm, ČT sport)

Neděle 10. února:
12:00 Rusko – Česko (Stockholm, ČT2)
15:30 Švédsko – Finsko (Stockholm, ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz