<

Češi musí skolit obra. Tohle je TOP 5 ruských hvězdiček

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Rusové jsou hlavním favoritem Hlinka Gretzky Cupu. Potvrzují to i v základní skupině. Nyní stojí v cestě české reprezentace za postupem do semifinále.

Sergej Ivanov (G, jun. Petrohrad)

Je zřejmé, jaký je dnes u brankářů trend: čím vyšší, tím lepší. Čím víc zabere gólman místa, aniž by se musel pohnout, tím lépe. Sergej Ivanov musí jít proti proudu – se svými 180 centimetry mu nezbývá nic jiného než v brance létat ze strany na stranu. A jde mu to! Je neskutečně mrštný a nedostává laciné góly. Ostatně – přestože chytal ve starší kategorii, na květnovém mistrovství světa do osmnácti let byl zvolen do All-Star týmu.

Michail Guljajev (O, jun. Omsk)

Ve dvou duelech základní skupiny stihl získat čtyři body (1+3). Přitom se narodil až v roce 2005, patří tedy k nejmladším hráčům sborné. Pochopitelně těží z toho, s jakými spoluhráči nastupuje, na druhou stranu se s nimi dobře doplňuje: i útočné hvězdy typu Matveje Mičkova potřebují podporu od obránců. A od Guljajeva se jim jí dostává – je to rychlonohý ofenzivní bek. 

Matvej Mičkov (Ú, jun. Petrohrad)

„Troufnu si říct, že mají výborné přesilovky. Co jsem se díval, tak co střela od Mičkova, tak to je gól. To si musíme pohlídat," říká před večerním soubojem s Rusy český útočník Eduard Šalé. Má pravdu. Matvej Mičkov je největší hvězdou nejen v ruském týmu, ale obecně na celém turnaji. Předpokládá se, že v roce 2023 skončí na draftu na prvních dvou místech. Hlinka Gretzky Cup zahájil stylově: ve dvou dosavadních duelech zapsal sedm bodů a útočí na historické rekordy. Má opravdu neuvěřitelnou chuť po gólech, i za rozhodnutého stavu proti Švýcarsku chtěl přidávat další a další body. Při bránění už tolik aktivní není, v mezihře má co zlepšovat, na druhou stranu v útočné třetině je prostě nezastavitelný.

Ivan Mirošničenko (Ú, jun. Omsk)

Mezi svými vrstevníky působí jako vyspělý chlap. Nejen postavou, ale hlavně svým stylem hry: je všestranný a zodpovědný. S Mičkovem se skvěle doplňuje, hodně toho za něj odbruslí. Dobře brání a má ohromnou sílu. Navíc je lídrem nejen na ledě, ale i v kabině – oprávněně nosí kapitánské céčko. V květnu pomohl Rusku šesti góly v sedmi zápasech ke stříbru na MS U18. Na příštím draftu do NHL by jeho jméno mělo zaznít v první desítce, klidně už v elitní trojce.

Ruslan Gazizov (Ú, jun. Omsk)

V zápase se Švýcarskem se ruští trenéři rozhodli pro zajímavou variantu: rozdělili Mirošničenka a Mičkova. Prvně jmenovaný šel dělat centra Ruslanu Gazizovi. A vyplatilo se! Právě tahle dvojka byla při demolici Švýcarů vidět nejvíc. Nastoupí Mirošničenko s Gazizovem i proti Česku? Tak či tak, na Gazizova si musí dávat národní tým pozor. Je sice v Mičkovově stínu, to mu však může vyhovovat: útočit bude z takzvané druhé vlny. Podsaditý křídelník je typickým kanonýrem: například v sezoně 2019/2020 dal za ruskou šestnáctku hned jedenáct gólů ve dvanácti duelech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz