<

Češi na Karjale: Bublina, 3 testy a záložní plán. Bude MS v Bělorusku bezpečné?

Český národní tým čekají na turnaji Karjala nejpřísnější opatření v historii mezistátních startů. Pandemie nákazy nemocí covid-19 zrušila tradiční pražský sraz, svěřenci trenéra Filipa Pešána mohou začít trénovat až v Helsinkách poté, co budou mít dva negativní testy na koronavirus.

Podmínky účasti jsou jasné, finský podnik bude první akcí hokejového národního týmu od vypuknutí koronavirové krize. „Velice si vážíme finského svazu, který u tamní vlády vyjednal velmi striktní podmínky pro hráče i všechny členy realizačních týmů," konstatuje Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje.

Pandemie zatím neumožnila osobní schůzku zástupců jednotlivých účastníků Euro Hockey Tour. „Naše dřívější smlouva skončila po minulé sezoně. Intenzivně jednáme prostřednictvím online videokonferencí. I když novou smlouvu nemáme podepsanou, dohodli jsme se, že budeme respektovat pravidla z té staré, přičemž platí stejný herní řád," potvrzuje.

3 povinné testy: doma, v Helsinkách a po turnaji

Česká republika přišla o domácí akci, dubnový turnaj byl nejprve přesunut na přelom srpna a září, i v tomto termínu ale musel být zrušen. Všichni věří, že příští České hry proběhnou na jaře 2021, součástí reprezentační sezony bude také prosincový Channel One Cup, únorové Beijer Hockey Games ve Švédsku a projekt Euro Hockey Challenge, v jehož rámci má národní tým nastoupit proti Rakousku, Německu a Slovensku.

Elitní výběr zatím v roce 2020 nesehrál žádné mezistátní utkání na domácí půdě. 5. listopadu měla Praha hostit duel se Švédskem, jenomže koronavirová situace záměr škrtla. Všechny souboje turnaje Karjala proběhnou v Helsinkách, hokejisté tam budou v tzv. bublině. Trenérský štáb zároveň eviduje záložní plán pro případ, že by se kdokoli z hráčů nakazil a nemohl být k dispozici.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Fotbalová reprezentace měla v tomto ohledu velké potíže, domácí zápas Ligy národů se Skotskem musel v září sehrát rychle sestavený náhradní tým plný nováčků. Také v říjnu byl kádr trenéra Jaroslava Šilhavého operativně doplňován v návaznosti na nakažené hráče. Vedení hokejové reprezentace věří, že podobné komplikace nenastanou, pro případ nutnosti ale Filip Pešán oznámil podstatně širší kádr, než bývalo v minulosti zvykem.

„Musíme nominovat poměrně velké množství hráčů a mít jich dost v záloze," informuje Urban. Všichni hokejisté postupně podstoupí tři testy na koronavirus. „S jedním dorazí, další bude po příletu do Finska. Jeho výsledky bychom měli znát v průběhu noci z pondělí na úterý, kdy reprezentaci čeká v Helsinkách úvodní trénink. Po našem nedělním utkání s Ruskem pak proběhnou výstupní testy. Hráči se budou moci vrátit do klubů jedině v případě, že budou negativní," upřesňuje.

Dvacítka na Karjale? Jednáme, aby ruská strana reagovala

Členové realizačního týmu půjdou na testy už v pátek, hráči dorazí do finského hlavního města na etapy. „Část se jich sejde v pondělí na letišti, druhá letí z Ruska. Tamní hráči se nejprve dopraví do Moskvy a odtud malým charterovým letem pokračují do Helsinek," informuje Urban. Hokejisté z finských klubů přijedou po vlastní ose, Mozík a Ordoš coby krajánci ze švédských týmů by měli letět speciálem s reprezentací Tre Kronor.

Všechna mužstva budou ubytována ve stejném hotelu, který je vyhrazen výhradně účastníkům turnaje. „Půjde o režim tzv. bubliny. Hráčům bude umožněn pouze pohyb mezi hotelem a arénou." Zástupce Švédska, Finska a Česka rozladilo, že Rusové hodlají nasadit dvacítku. „Je těžko akceptovatelné, že na seniorský turnaj pošlou juniorské mužstvo. Navíc jsme se to dozvěděli jen z médií. Od té doby jednáme, aby ruská strana na situaci reagovala."

Představitelé hokejových svazů zároveň řeší otázky spojené s mistrovstvím světa 2021. Jelikož NHL chystá start nejdřív na počátek ledna, a farmářská AHL odstartuje v únoru, bude turnaj velmi pravděpodobně bez hvězd zámořských soutěží. Zásadnější otázkou ovšem je, jestli jedním z organizátorů zůstane Bělorusko. 

Jak známo, turnaj má hostit Minsk a Riga, jenomže v Bělorusku už víc než dva měsíce panuje nejistota spojená s protesty vůči prezidentovi Lukašenkovi. „Je to seriózní problém spolu s pandemií koronaviru," reaguje Urban. „Mezinárodní hokejová federace (IIHF) to vnímá, jen ona rozhoduje o přidělení i odebrání mistrovství světa. Řeknu svůj osobní názor: země by měla být otevřená, sport může všem procesům jenom pomoci. I my měli šampionát před revolučním rokem 1989 a možná to byly tyhle akce, které pomohly napravit spravedlivý řád," zmiňuje Urban.

Bojkot MS nelze vyloučit. Příští šampionát bude v bublině

Zároveň upozorňuje na zásadní věc: „Pokud bude situace nebezpečná, pro šampionát by to byl problém. Pro mě je kritické zajištění bezpečnosti," dodává. Jde o citlivé téma. Kouč švédské reprezentace Johan Garpenlöv například řekl, že on by MS v Bělorusku nehrál. Je možné, že pokud by turnaj dál náležel Minsku, přistoupí některé země k bojkotu? „Řeší se to na mezinárodní úrovni, nelze to vyloučit. Poslední videokonferenci jsme měli před deseti dny, je to otevřená záležitost."

Lotyšský premiér kupříkladu uvedl, že si za stávajících okolností nedokáže představit organizaci MS společně s Běloruskem. Mohla by tedy celá akce proběhnout pouze v Minsku? „Nedokážu příliš odpovědět. Vnímáme problémy, které oba pořadatelé mají. Nicméně mi nedá říci jednu poznámku: mistrovství světa bylo přidělené dvěma zemím, které o to před čtyřmi až pěti lety požádali. A všechno bylo v pořádku."

Ať už to s dějištěm šampionátu dopadne jakkoli, lze předpokládat, že se turnaj bude muset uskutečnit za nutných opatření vůči nákaze koronavirem. „V březnu jsme si říkali, že za pár měsíců bude lépe. Potom, že bude lépe někdy v únoru. Nikdo neví, jak to bude vypadat v květnu. Myslím, že z hlediska nebezpečí pandemie bude muset proběhnout v podobné bublině jako play off NHL," uzavírá Martin Urban.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz