Češi proti Slovákům. Kdo vybojuje páté místo na Hlinka Gretzky Cupu?

Foto: Rob Wallator, Hockey Canada Images

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) O půlnoci z pátku na sobotu hrají Češi v Edmontonu poslední zápas Hlinka Gretzky Cupu. Souboj se Slováky rozhodne o konečném umístění: vítěz derby bude pátý.

Slováci postoupili do bojů o páté místo poprvé od roku 2009. Od té doby vždy končívali ve skupině poslední, v roce 2013 dokonce v souboji o sedmé místo prohráli se Švédskem 0:11.

Nynější generace okolo Maxima Čajkoviče a Michala Mrázika má potenciál – ukázala to už na dubnovém mistrovství světa, kde mimo jiné porazila Česko. 

Na letošním Hlinka Gretzky Cupu Slovensko prohrálo se Švédskem (2:4) a Kanadou (2:4), v posledním utkání pak porazilo Švýcarsko (5:3). Slováci byli tedy důstojným účastníkem turnaje.

A jistě nedají nic zadarmo ani Česku. „Může to být záludný soupeř. My si na něj ale věříme!" hlásí útočník Martin Beránek.

Tým má charakter, říká Hadamczik

Zatímco Slováci byli v Edmontonu od začátku Hlinka Gretzky Cupu, Češi odehráli základní skupinu v Red Deeru. Souboj o páté místo se odehraje v Rogers Place, ne však v hlavní hale, kde působí Oilers, ale v menší tréninkové. „Každého by potěšilo, kdyby mohl hrát v aréně NHL. Ale musíme se smířit s tím, že budeme jen v té menší," smutní útočník Adam Raška.

Češi v základní skupině hráli s USA (0:6), Ruskem (0:3) a Finskem (4:3pr.). Jedním z důvodů, proč se český tým neprobojoval do semifinále, je únava po náročném cestování a potíže s časovým posunem o osm hodin. „Je to pravda, jsme unavení. Třeba já se s tím doteď skoro nesrovnal," přiznal Beránek.

„Proti Slovákům to je derby. Budou v tom určitě velké emoce. Zase to ale bude složité: čeká nás čtvrtý zápas v pěti dnech. Uděláme ale vše pro to, abychom ho zvládli," řekl trenér Alois Hadamczik.

Hvězda soupeře – Maxim Čajkovič

Objev dubnového mistrovství světa U18. Čajkovič tehdy zazářil jedenácti body v pěti zápasech. Dříve hrál i za mládežnické týmy Komety, působil ve Švédsku a příští rok stráví v zámořské QMJHL. Na draftu 2019 by měl přijít na řadu už v prvním kole.

Foto: iihf.com

Předchozí výsledky Slovenska na turnaji

2017: 8. místo
2016: 7. místo
2015: 8. místo
2014: 8. místo
2013: 8. místo

Další program Hlinka Gretzky Cupu

Pátek 10. srpna:
20:00 Švýcarsko – Finsko (Edmonton – malá hala)
23:00 Rusko – Švédsko (Edmonton)

Sobota 11. srpna:
0:00 Česko – Slovensko (Edmonton – malá hala)
3:00 Kanada – USA (Edmonton)
23:00 zápas o 3. místo (Edmonton)

Neděle 12. srpna:
3:00 finále (Edmonton)

Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Kanadě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz