Češi půjdou na Rusy bez Šmída, Mertl s otazníkem. Chytat bude Mazanec

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

11. listopadu 2017, 12:01

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) V minulosti býval finiš turnaje Karjala pořádně našlapaný, Češi hráli víkendové bitvy s Finy a Rusy rychle za sebou, letos je ale program příznivější. Před očekávaným soubojem se sbornou mají hokejisté volný den. Před polednem místního času si zatrénovali ve vedlejší hale, kterou obklopuje masivní skála. Naplno už běží příprava na závěrečné utkání. "S Rusy to bude hodně těžký zápas. Jejich sestava je ze 70 až 80 procent podobná té olympijské," odhaduje asistent Jaroslav Špaček.

Sestava elitního výběru dozná několika přesunů, ty v poli si vyžádaly zdravotní potíže. V neděli nebude k dispozici Ladislav Šmíd. "Má zranění v horní části těla. Bohužel nás opustí a dnes poletí domů. Je dobře, že jsme vzali jednoho obránce navíc, do utkání půjdeme s osmi, které máme k dispozici," zmiňuje Špaček nasazení mladých zadáků Moravčíka a Němečka.

Otazník znovu visí nad účastí Tomáš Mertla. Útočník Plzně není fit od utkání ve Švédsku. Poctivě rehabilituje a pracuje s fyzioterapeutem Radovanem Sakalášem, je v péči lékaře Dušana Singera. "Tomáš to byl dneska zkusit. Je to lepší než v pátek nebo ve čtvrtek. Uvidíme zítra. V neděli ráno se půjde sklouznout a před zápasem se rozhodne. Pokud bude Mertl připraven, tak by začal jako třináctý útočník," připomíná Špaček.

Trenér gólmanů Petr Jaroš o českých brankářích

Složení obran a útoků je v podstatě stejné jako proti Švýcarsku. Pohyb nastal pouze na pozicích centrů. Jan Kovář bude hrát znovu s Gulašem a Kubalíkem, vedle Birnera a Řepíka by měl naskočit Horák. Lev přešel do formace s Klepišem a Zaťovičem. "Když Tomáš Mertl nehrál, potřebovali jsme tam někoho dosadit. Nechtěli jsme do sestavy úplně zasahovat, po utkání se Švýcarskem jsme jen prohodili Romana Horáka a Jakuba Lva. Spíš kosmetická úprava. Hráči si sedli, jde o to, abychom viděli další varianty," vysvětluje asistent Josefa Jandače.

Hokejisté se už chystají na velkou nedělní bitvu, soupeření s Rusy je pro český národní tým pokaždé pikantní. Historická zkušenost velí jasně, řada reprezentantů navíc působí v Kontinentální lize. "Rusové tu mají sestavu, která podle mě bude z 80 až 90 procent podobná té olympijské. Moc jiných hráčů doma nenechali. Chtějí se na olympiádu připravit, dělají tréninkový kemp v Koreji. Pro nás to teď bude velký test a zápas cti. Utkání s Ruskem jsou vždycky vyhecovaná," potvrzuje Špaček.

Je to pro mě obrovská zkušenost, hlásí Němeček

Pět posledních vzájemných duelů Češi prohráli, reprezentační asistent upozorňuje, že sborná se na turnaji Karjala uvedla poněkud jiným hokejem než v minulosti. "Trošku mě překvapilo, že proti Finsku hráli Rusové trošku odlišným stylem. Budeme se na to připravovat. Dřív vytahovali dva hráče na vysokou útočnou modrou, teď se spíš stahovali dolů. Mají dva tři systémy, které chtějí zkoušet. Pro nás jedině dobře, že to vidíme," kvituje. 

Podle původního plánu se měl do brány postavit Pavel Francouz. Trenér Jandač chystal nasadit gólmana Traktoru Čeljabinsk, aby mu poskytl větší zatížení a herní praxi než v klubu. Ovšem záměr se změnil. "Neplatí to, do branky půjde znovu Marek Mazanec, který chytal se Švýcary. Byli jsme příjemně překvapeni, uvidíme, jak to bude vypadat," dodává Jaroslav Špaček. Velký zápas tradičních soků vypukne na ledě Hartwall arény v neděli od 12:30 hodin.

Předpokládaná sestava české reprezentace:

Mazanec –  Nakládal, Šulák, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Moravčík, Němeček – Radil, Nestrašil, Sekáč – Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík – Řepík, Horák, Birner – Klepiš, Lev, Zaťovič – Mertl.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz