Češi v generálce na MS podlehli Rusům, Carlson Hockey Games vyhráli Švédové

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

5. května 2019, 20:28

Václav Jáchim

Předvedli sympatický výkon, proti ruským hvězdám z NHL ukázali Češi zajímavý hokej. Ale napodobit sobotní skalp Švédů se jim nepovedlo. Soupeř rozhodl ve druhé třetině, trefy Kuzněcova a Orlova daly hostům náskok, který si pak sborná pohlídala. Češi se v domácí generálce na MS loučili porážkou, letošní Carlson Hockey Games vyhráli Švédové.

Trenérský štáb české reprezentace s ohledem na blížící de mistrovství světa rozložil síly, volno dostali Radko Gudas, Filip Hronek nebo Jakub Voráček. Ostatní hokejisté z NHL proti Rusku nastoupili, do branky se podruhé na turnaji postavil Jakub Kovář. Soupeř oba předchozí duely prohrál, trenér Vorobjov do sledované bitvy nasadil všechny ofenzivní hvězdy Ovečkina, Malkina, Kučerova nebo Kuzněcova.

Minule proti Švédům začali hokejisté aktivně, chuť jim vydržela i v duelu se sbornou. Už v první minutě musel být brankář Vasiljevskij pozorný proti dorážce Chytila. Následně nezakončil přečíslení dvou na jednoho Ovečkin, na opačné straně měl velkou příležitost Hynek Zohorna, jehož hezky vyzval Jan Kovář. Bohužel mířil do tyče.

V čase 11:14 šli do vedení hosté, Ovečkin posunul na Kirilla Kaprizova, který bekhendovou střelou k tyči nedal Jakubu Kovářovi šanci –  0:1. Také Češi si pak vytvořili přečíslení, bleskově ujel Simon, škoda, že jeho nahrávku nestihl zakončit Frolík. V čase 15:40 bylo vyrovnáno. Od modré vypálil obránce Musil a na brankovišti se přesně zorientoval Michal Řepík – 1:1. Těsně před sirénou měl ještě solidní příležitost Kuzněcov, ovšem na Kováře si nepřišel.

Bitvě nechyběly ostré souboje ani emoce, v prostřední třetině rozhodčí začali vylučovat. Když na trestné lavici pykal Kuzněcov, v přesilovce nebezpečně dorážel Frolík. Jakmile se pak Jevgenij Kuzněcov vrátil na led, dostal přesnou přihrávku a samostatný únik proměnil – 1:2. Útočník Washingtonu měl záhy další možnost, mířil ale do Kovářova betonu. Gólman Vasiljevskij z posledních sil vytěsnil tvrdou pumelici obránce Rutty, po vyloučení Zajceva prověřil pozornost ruského brankáře Palát. Ve 33. minutě trefil tyč Kubalík.

V čase 34:49 sborná odskočila na rozdíl dvou gólů, Kuzněcov nádherným pasem našel na zadní tyči Dmitrije Orlova a zkušený bek neměl problém zakončit – 1:3. Po druhé pauze se Češi snažili odpovědět, ve 44. minutě si Vasiljevskij poradil s pokusem Simona. Poté se hra přelévala z jedné strany na druhou, aniž by došlo k nějakým zajímavým situacím.

Hezkou akci s tvrdým zakončením ukázal Palát, Jakub Kovář posléze skvěle pokryl střelu Barabanova, jemuž přihrával Dadonov. Trenér Říha v 58. minutě odvolal Jakuba Kováře, jenže power play neklapla. Trefou do prázdné klece pečetil radost soupeře Jevgenij Kuzněcov – 1:4. Češi si tedy na domácím turnaji připsali druhou porážku. Kdyby Rusy zdolali za tři body, brali by prvenství, takhle ve vyrovnaném soupeření končí poslední. Letošní Carlson Hockey Games vyhráli Švédové.

Výsledek

ČESKO – RUSKO 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Řepík (Musil) – 12. Kaprizov (Ovečkin), 28. Kuzněcov (Anisimov), 35. Orlov (Kuzněcov), 58. Kuzněcov (Kaprizov, Ovečkin).
Rozhodčí: Harnebring, Holm – Hynek. J. Svoboda.
Vyloučení: 2:4, navíc Kolář (Česko) na 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 24:23 (11:4, 6:12, 7:7).
Nejlepší hráči: Dmitrij Jaškin – Jevgenij Kuzněcov.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Česko: Jakub Kovář – Zámorský, Jeřábek, Rutta, Kolář, Kundrátek, Krejčík, D. Sklenička, D. Musil – T. Zohorna, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, Jan Kovář, Zaťovič – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – Fořt. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.
Rusko: Vasiljevskij – Sergačev, Nestěrov, Orlov, Zajcev, Chafizullin, Jelesin, Zub, Blažijevskij – Grigorenko, Malkin, Kučerov – Ovečkin, Kuzněcov, Kaprizov – Gusev, Anisimov, Dadonov – Kovalčuk, Andronov, Plotnikov – Barabanov. Trenéři: I. Vorobjov, Žamnov, Kudašov a Gatiatullin.

Tabulka Carlson Hockey Games

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 3 2 0 0 1 8:8 6
2. Finsko 3 2 0 0 1 7:5 6
3. Rusko 3 1 0 0 2 9:10 3
4. Česko 3 1 0 0 2 6:7 3

Konečná tabulka Euro Hockey Tour

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 12 6 2 0 4 41:27 22
2. Finsko 12 5 1 2 4 27:29 19
3. Švédsko 12 5 0 2 5 29:37 17
4. Česko 12 4 1 0 7 30:34 14

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz