Češi v USHL: Skromná stopa, ale i dvě přijetí na univerzitu

Foto: Twitter Lone Star Brahmas

Zatímco v Kanadě několik českých krajánků ještě bojuje o juniorský Memorial Cup, ve Spojených státech už má nejvyšší mládežnická soutěž dohráno. United States Hockey League nicméně letos nenabídla výrazné české zastoupení.

USHL letos přesně po dvaceti letech opanoval tým Sioux City Musketeers, jenž sice ve finálové sérii s Madisonem první zápas prohrál, ale vývoj pak obrátil třemi výhrami. Na posledního českého vítěze Clark Cupu, tedy brankáře Aleše Stezku z roku 2017, žádný z krajanů nenavázal.

Do uplynulého ročníku soutěže se zapojilo pět českých hokejistů, neměli ovšem zásadnější roli. Nejdál – až do páté bitvy semifinále – došel Muskegon gólmana Jana Škorpíka, jenž ale odchytal pouze čtyři zápasy základní části. Víc prostoru pak dostal v nižší NAHL, konkrétně v celku Lone Star Brahmas.

Sparťanský odchovanec i tak dosáhl na svůj velký cíl: Na podzim uzavřel dohodu s Long Island University a v příští sezoně tedy bude chystat elitní divizi NCAA.

O kolo dřív skončila cesta dvěma Čechům. Omaha nestačila na favorizované Tri-City a vypadnutí nezabránil ani útočník Tomáš Trunda, jenž v sedmnácti letech patřil k nejmladším hráčům. Ve 38 utkáních základní části měl šest bodů (1+5).

Waterloo skončilo na hokejkách pozdějších šampionů, gólman Jakub Tichý přitom do play off nezasáhl. Po svém zimním přesunu z Hradce Králové dostal šest zápasů, ze čtyř kompletních startů slavil jedno vítězství.

Zbývající dva krajánci hráli za týmy, jenž skončily v osmifinále. Hugo Haas už sledoval počínání svých bývalých parťáků jen z velké dálky, neboť Fargo vyměnil v listopadu za Vallentunu, a tedy nižší švédské soutěže. Člen známého brankářského rodu zaznamenal v USHL také jednu výhru ze čtyř pokusů.

Naopak obránce mládežnických reprezentací Tomáš Machů odešel z Vítkovic za moře až na přelomu roku, jakmile měl v kapse přijetí na Colorado College. Za Youngstown odehrál 34 duelů, v nichž neskóroval a zaznamenal šest asistencí. V soutěži bude ještě pokračovat, neboť na univerzitu zamíří až za rok.

I když se mohou v příští sezoně přihlásit o slovo někteří Češi z nižších zámořských soutěží, nelze příliš očekávat, že by počet krajánků v USHL narostl. Letošním draftem totiž prošel pouze plzeňský útočník Marek Soukup, na něhož ukázali Sioux Falls Stampede.

„Už jako malý jsem chtěl hrát univerzitní ligu v Americe a tento draft umožňuje hrát USHL, což je takový mezikrok. To, že jsem byl draftovaný, mě příjemně překvapilo, vše se to seběhlo hodně rychle. Ale co bude dál, to se ještě uvidí,“ řekl Soukup klubovým stránkám po šampionátu osmnáctek.

Statistiky Čechů v United States Hockey League

Tomáš Trunda (Ú, Omaha Lancers) – 38 z, 1+5, 0 TM, -2
v play off: 4 z, 0+0, 12 TM, -2
Tomáš Machů (O, Youngstown Phantoms) – 34 z, 0+6, 10 TM, -4
v play off: 1 z, 0+0, 0 TM, -1

Jakub Tichý (B, Waterloo Black Hawks) – 6 z; prům. 3,07; úsp. 88,4 %; 0 ČK
Hugo Haas (B, Fargo Force) – 4 z; prům. 3,53; úsp. 86,9 %; 0 ČK
Jan Škorpík (B, Muskegon Lumberjacks) – 4 z; prům. 4,73; úsp. 83,0 %; 0 ČK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz