Česko je soupeř světové kvality, říká Šatan. Slováci nasadí Tatara či Sekeru

Foto: Lukáš Caha

25. dubna 2019, 15:39

Václav Jáchim

Bitvy bývalých federálních partnerů mají pokaždé říz, nejinak tomu bude i ve dvou utkáních Euro Hockey Challenge. Slovenský výběr vyzve českou reprezentaci v pátek na stadionu v Trenčíně, odveta proběhne den poté v Nitře. Oba zápasy startují od 18 hodin.

Zatímco Češi mají od pondělí kemp v Nitře, slovenští hokejisté se připravují v Piešťanech, Trenér Craig Ramsay už má k dispozici první posily z NHL, ke slovenské reprezentaci se připojili obránci Andrej Sekera (Edmonton), Christián Jaroš (Ottawa), útočníci Tomáš Tatar (Montreal) a Richard Pánik (Arizona).

Další dva hráči nastoupí v příštím týdnu, na srazu v Popradu se budou hlásit zadák Erik Černák (Tampa Bay) a útočník Marko Daňo (Winnipeg). Slovenští hokejisté si před domácím šampionátem zahrají ještě zápasy proti Velké Británii a Norsku, ovšem vrcholem příprav pro ně budou duely proti svěřencům Miloše Říhy.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

„Česku je soupeř světové kvality, prověří nás určitě víc než minulý týden Rakušané. Pro fanoušky budou oba souboje prestižní, ale zatím je to jen příprava na mistrovství světa," řekl pro stránky hockeyslovakia.sk generální manažer slovenského národního týmu Miroslav Šatan (na snímku).

Slováci v předchozích duelech podlehli Švédsku a pak dvakrát Německu, proti Rakousku už slavili vítězství. „Jsem zvědavý na zápasy proti kvalitnějšímu soupeřovi, uvidíme, jak mužstvo bude vypadat," uvedl Šatan. „Všichni očekávají, že hráči NHL budou lídry na ledě i mimo něj. Sami si to uvědomují."

V kádru slovenské reprezentace jsou pouze dva krajánci z české Tipsport extraligy, k hradeckému obránci Mislavu Rosandičovi se přidal brankář Marek Čiliak z Komety Brno. Naši nejvyšší soutěž v minulosti okusili také Július Hudáček, Marek Ďaloga, Michal Čajkovský, Martin Štajnoch, Patrik Koch, Mário Grman, Dávid Buc, Tomáš Zigo, Milan Kytnár a Richard Pánik.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Trenér Ramsay má aktuálně k dispozici 27 hráčů – tři brankáře, devět obránců a 15 útočníků. „Proti Česku si vyzkoušíme něco jiného než proti předchozím soupeřům. Šanci dostanou noví hráči, je dobře, že v týmu máme hokejisty z NHL. Pomohou nám udělat krok dopředu. Máme problém s tím, že v jednom utkání jsme dali víc pěkných gólů, ovšem v tom dalším jsme to nepotvrdili," zmínil Ramsay pro web Šport.sk.

Slováci se na utkání těší, gólman Marek Čiliak většinu protivníků dobře zná. „Viděl jsem jejich sestavu, Češi budou nabití. Čekají nás náročné zápasy. jelikož znám hodně jejich kluků, bude tam motivace navíc. Něco jsem si už napsal s Martinem Zaťovičem, ale nebyly to ty pravé předzápasové hecovačky," poznamenal brankář Komety.

Češi a Slováci se dosud naposledy utkali loni na MS v Kodani. Dramatický duel rozhodla česká reprezentace v prodloužení, gólem Dmitrije Jaškina vyhrála 3:2. 

Nominace Slovenska na zápasy s Českem 

Brankáři (3):
Marek Čiliak (Kometa Brno, Česko), Július Hudáček (Spartak Moskva, KHL), Denis Godla (Kuopio, Finsko).

Obránci (8):
Patrik Koch (Košice), Mário Grman (Slovan Bratislava, KHL), Marek Ďaloga (Mora, Švédsko), Mislav Rosandič (Mountfield HK, Česko), Michal Čajkovský (Dynamo Moskva, KHL), Martin Štajnoch (Norimberk, Německo), Martin Fehérváry (HV 71, Švédsko), Christián Jaroš (Ottawa, NHL), Andrej Sekera (Edmonton, NHL).

Útočníci (15):
Dávid BucAdam LiškaMatúš Sukeľ (všichni Slovan Bratislava, KHL), Dávid BondraPatrik Svitana (oba Poprad), Samuel Buček, Róbert Lantoši (oba Nitra), Mário LunterTomáš Zigo (oba Banská Bystrica), Milan Kytnár (Zvolen), Ladislav Nagy (Košice), Radovan Puliš (Detva), Marián Studenič (Binghamton, AHL), Richard Pánik (Arizona, NHL), Tomáš Tatar (Montréal, NHL).

Trenéři: Craig Ramsay, Róbert Petrovický, Michal Handzuš a Andrej Podkonický.

Program utkání Euro Hockey Challenge:

Pátek 26. dubna:
18:00 Slovensko – Česko (Trenčín)

Sobota 27. dubna:
18:00 Slovensko – Česko (Nitra)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz