Česku stojí v cestě USA. Tohle je TOP 5 amerických hvězd

Cutter Gauthier | Foto: IIHF.com

25. května 2023, 12:44

Marek Hedbávný

(RIGA, od našeho zpravodaje) Američtí hokejisté prolétli základní skupinou bez prohry, pod sebou nechali i favorizované Finsko a tradičně silné Švédsko. O koho se Spojené státy mohou opřít?

Casey DeSmith (G, 31 let)

Letošní sezona: Pittsburgh (NHL), 38 zápasů, 90,5 %, 3,17 G/Z

Při čtyřech startech na mistrovství světa inkasoval pouze šestkrát a úspěšnost zákroků vyšponoval na 94,23 %. Pro mladý americký tým představuje ohromnou jistotu, o svých kvalitách ostatně přesvědčuje i v NHL: v Pittsburghu tvoří vyrovnanou dvojici s Tristanem Jarrym.

Lane Hutson (O, 19 let)

Letošní sezona: Boston University (NCAA), 39 zápasů, 15+33

Protože měří na obránce podprůměrných 178 centimetrů a váží jen 73 kilo, šel loni na draftu až z 62. pozice. Montréal však sázkou na Hutsona trefil jackpot! Na univerzitě letos sbíral přes bod na zápas a společně s Adamem Fantillim a Loganem Cooleym byl ve finálové trojici na prestižní Cenu Hobeyho Bakera. Skvěle si zatím vede i na mistrovství světa, kde v šesti zápasech zapsal pět bodů.

Alex Tuch (Ú, 27 let)

Letošní sezona: Buffalo (NHL), 74 zápasů, 36+43

Američané tradičně nevzali na mistrovství světa ty nejlepší, ale... Zrovna Alex Tuch je výjimkou, po trejdu z Vegas do Buffala si totiž v zámoří buduje pověst hvězdy. Skvěle mu sedla souhra s Tagem Thompsonem a Jeffem Skinnerem, tahle lajna patří v NHL k nejproduktivnějším. Tuch váží skoro metrák, má ohromnou sílu a od puku ho těžko odstavíte. V Tampere dosud vstřelil čtyři góly, dva připravil spoluhráčům.

Conor Garland (Ú, 27 let)

Letošní sezona: Vancouver (NHL), 81 zápasů, 17+29

Před dvěma lety nadchnul Garland na mistrovství světa třinácti body v deseti duelech, dokonce se tehdy dostal až do All-Star týmu turnaje. Skvěle hraje také letos – americký štírek se po sedmi zápasech základní skupiny chlubí bilancí 2+5. 

Cutter Gauthier (Ú, 19 let)

Letošní sezona: Boston College (NCAA), 32 zápasů, 16+21

Se šesti góly jde o druhého nejlepšího střelce na mistrovství světa, víckrát skóroval jen Čech Dominik Kubalík. Ukazuje se, že Philadelphia neprohloupila, když po urostlém powerforvardovi loni na draftu sáhla už z páté příčky. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz