Český hokej schválil oficiální seznam reprezentačních utkání, je jich 1993

Foto: Jan Beneš, Český hokej

11. ledna 2022, 11:58

hokej.cz

Výkonný výbor Českého hokeje schválil oficiální seznam utkání, která jsou považována za reprezentační. Dřívější přehledy vycházely z různých kritérií, uplatňovaly se v nich různé přístupy a uváděly rozdílné počty zápasů. Na základě prvního oficiálního seznamu budou upraveny i další historické statistiky jako počty reprezentačních startů, počty vstřelených branek nebo bilance s jednotlivými soupeři.

Podle schváleného seznamu sehrála reprezentace k dnešnímu datu 1 993 oficiálních utkání. Jubilejní, dvoutisící zápas ji čeká v závěru olympijského turnaje v Pekingu, nebo v některém z přípravných utkání v dubnu 2022.

Při přípravě seznamu bylo s využitím dobových pramenů přezkoumáno 2 011 utkání z období 1909 až 2021. Zvláštní pozornost byla věnována 28 utkáním, jejichž posouzení se v minulosti lišilo.

Pro poválečné období byly jako mezistátní uznány zápasy, které se hrály s oficiálním statusem, obě federace, členové IIHF, k nim nominovaly první mužstva a nastoupili v nich výhradně hráči, splňující podmínku státní příslušnosti pro účast na vrcholných turnajích.

V předválečném období, kdy se pravidla teprve utvářela a měnila, byl status zápasu posouzen podle tehdy platného výkladu, přístupu národních federací a sestav, ve kterých mužstva nastoupila.

Šest zápasů bylo vyřazeno, deset naopak doplněno

Na základě uvedených kritérií bylo vyřazeno šest zápasů z let 1930 až 1948, v nichž v dresu Rakouska, Francie a Československa nastoupili hokejisté nesplňující podmínku státní příslušnosti (v našem případě Harry Bate, Mike Buckna, Stephen Beda).

Doplněna byla čtyři utkání z období 1922 až 1931 se Švédskem, Francií a Kanadou, stejně jako šest zápasů, které sehrál v roce 1940 výběr Protektorátu Čechy a Morava s Německem, Slovenskem, Itálií a Maďarskem.

Na vzniku seznamu se rozhodující měrou podílel historik a publicista Tomáš Kučera, podněty, komentářem a připomínkami k němu přispěli další hokejoví odborníci jako Robert Záruba.

Přehled zápasů považovaných podle rozhodnutí výkonného výboru Českého hokeje za oficiální najdete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz