Český hokej smutní. Zemřel Miroslav Fryčer, bylo mu 61 let

Foto: hcorli.cz

27. dubna 2021, 15:14

Adam Bagar

Po krátké nemoci zemřel v úterý 27. dubna Miroslav Fryčer, bývalému vynikajícímu útočníkovi a později trenérovi bylo 61 let. O úmrtí svého sportovního manažera a hlavního kouče informoval znojemský klub na svých webových stránkách.

Bývalý vítkovický hokejista si už v mladém věku zahrál na dvou světových šampionátech či na olympijských hrách v Lake Placid. O rok později, v roce 1981, se rozhodl emigrovat. Za dramatických okolností utekl z turnaje ve Švýcarsku za svým snem v podobě NHL.

V Quebecu mu v adaptaci na nový život pomáhali slovenští bratři Šťastní, dres Nordiques ale Miroslav Fryčer oblékal jen necelý rok. Poté se přesunul do Toronta, se kterým už slavil mnohem větší úspěchy. V roce 1985 si jako první Čech zahrál NHL All Star Game.

V nejlepší hokejové lize světa si to užíval. Dohromady v ní odehrál osm sezon, během 432 utkání včetně play off nasbíral 341 bodů za 150 branek a 191 nahrávek. Nastřílel celkem devět hattricků, víc jich dal v prestižní zámořské lize z Čechů pouze Jaromír Jágr.

V roce 1989 se vrátil zpátky do Evropy, aktivní hráčskou kariéru dohrál v Německu a Itálii, kde pak dlouhé roky působil i jako kouč. Oblast Jižního Tyrolska se nesmazatelně zapsala do jeho srdce, postupně trénoval v Brunecku, Meranu, Renonu, Cortině a Fasse.

Za hranicemi si to na trenérském postu vyzkoušel i v Polsku a ve Francii, u nás koučoval Vítkovice, Havířov a od února 2018 působil na střídačce Orlů v mezinárodní rakouské lize. Kromě postu hlavního trenéra zastával ve Znojmě i funkci sportovního manažera.

Fryčer se nebál říkat věci tzv. na plnou pusu, svou upřímnou a bezprostřední povahou si získával všechny kolem sebe, fanoušci i novináři jej měli moc rádi. Další zápasy už ale na znojemské lavičce nepřidá, tím posledním byl pro něj říjnový proti rodné Opavě.

Svou bohatou hokejovou kariéru, na jejímž startu získal titul s Vítkovicemi a stříbro i bronz z mistrovství světa, před čtyřmi lety zmapoval v životopisné knize Můj divoký hokejový život. Další její kapitoly už ale bohužel nikdy nepřidá, Fryčer podlehl krátké nemoci.

Čest jeho památce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz