Cesta, která nemá překážky, nevede nikam, říká Klíma. Proč zastavil tréninky?

Foto: skkadan.cz

Když jeho tým prohrál v Sokolově 0:10, rozhodl se Petr Klíma k netradičnímu kroku – dočasně zastavil tréninky Trhačů. „Hokej je hlavně o psychice, dostali jsme se do situace, kdy jsme měli hodně porážek, chtěl jsem, aby si kluci odpočinuli," říká.

Trhači z Kadaně prožívají další těžkou sezonu. Klub ze severu Čech nasbíral v dosavadním ročníku Chance ligy jen šestnáct bodů, což mu stačí pouze na poslední místo průběžné tabulky.

„Pro nás je to těžká situace. Pravda je taková, že nemáme dostatek svých hráčů. Kvůli tomu nemíváme ani letní přípravu. V podstatě každý rok začínáme s budováním kádru od nuly,“ říká v rozhovoru pro hokej.cz majitel klubu Petr Klíma.

Skepticismu však nepropadá. „Cesta, která nemá překážky, ta nevede nikam,“ dodává někdejší útočník NHL.

Jeden z nejhorších momentů Kadaně v této sezoně byla porážka 0:10 na ledě Sokolova. Po ní se Petr Klíma rozhodl k netypickému kroku – do dalšího zápasu proti Slavii pozastavil tréninky.

„Hokej je hlavně o psychice."

„Hokej je hlavně o psychice. My jsme se dostali do situace, že máme hodně porážek. Pro hráče to není jednoduché. Proto jsem k tomuto kroku sáhl, chtěl jsem, aby si psychicky odpočinuli.“

O druhé variantě, tedy, že by Trhačům na trénincích naopak přidal, Petr Klíma neuvažoval.

„Tohle jsem v hlavě neměl. Víte proč? Mohli jsme sice trénovat třeba i třikrát za den, ale hráči by pak byli unavení a od Slavie bychom dostali patnáct. Chtěl jsem, aby si kluci vyčistili hlavy. Je to můj tým, stojím za nimi.“

Na otázku, jestli dočasné pozastavení tréninků mužstvu pomohlo, Petr Klíma odpovídá: „Myslím si, že ano." A dodává: „Cesta nahoru je strašně těžká. Když to vezmu zpětně, tak i hráči jako Hlinka, Šťastný nebo Růžička ji museli zvládnout, museli tvrdě pracovat."

Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

Právě tvrdou práci u některých mladých hokejistů postrádá.

„Loni, když jsem byl ještě na střídačce, jsme ve Frýdku prohráli 0:8. Po zápase za mnou přišel kluk, kterému bylo dvacet, a jedinou jeho starostí bylo, kde má příbory a ubrousky k večeři… Když jsme za mých mladých let prohráli zápas, tak jsme měli při zpáteční cestě všichni hlavy dole. Na pana Neveselého, který tehdy Jihlavu trénoval, jsme se radši ani nepodívali,“ popisuje Petr Klíma.

„Loni, když jsem byl ještě na střídačce, jsme ve Frýdku prohráli 0:8. Po zápase za mnou přišel kluk, kterému bylo dvacet, a jedinou jeho starostí bylo, kde má příbory a ubrousky k večeři."

Sám patří k trenérům, kteří nemají problém zvýšit hlas. „Myslím si, že to k tomu patří. Když hráč udělá chybu, tak musí počítat s tím, že ho trenér seřve. To je podle mě v hokeji normální.“

Letošní ročník už je pro Kadaň ztracený, pozornost vedení klubu se proto upíná zejména k následující sezoně, která by měla být v Chance lize sestupová.

„Když někam přijeli hráči jako Hrdina, Hlinka nebo Šťastný, všichni obdivovali především naše dovednosti a bruslení. V tom byla naše největší síla, jenže teď přesně v tomhle ztrácíme.“

Petr Klíma by si však přál, aby se nesestupovalo. Svůj názor zdůvodňuje nedostatkem míst pro mladé hráče.

„Opět to vezmu zpětně: když jsem byl na dvacítkách jako hráč já, tak se tehdejší nejvyšší hokejová soutěž pozastavovala a čekalo se na náš návrat. Většina z nás totiž tu nejvyšší soutěž hrála. Dnes je to tak, že dvacítka přiletí z Kanady a dejme tomu sedm nebo osm hráčů nemá kde hrát. Kde budou hrát, když navíc z Chance ligy sestoupí další tři nebo čtyři týmy?“ ptá se.

Situace v českém mládežnickém hokeji není bývalému skvělému útočníkovi lhostejná. Také on totiž vnímá, jak velké manko za absolutní světovou špičkou momentálně český hokej má.

„Byl jsem 32 let v Americe. Tam je to tak, že každý den musíte makat na 100 procent, každý zápas, každý trénink."

„Před nějakou dobou jsem četl rozhovor s panem trenérem Vůjtkem. On v něm říkal, že Češi už nebruslí jako kdysi a že už nehrají tak dobře s pukem. Souhlasím s ním. Otázkou je: Kde se stala chyba? Když někam přijeli hráči jako Hrdina, Hlinka nebo Šťastný, všichni obdivovali především naše dovednosti a bruslení. V tom byla naše největší síla, jenže teď přesně v tomhle ztrácíme,“ glosuje.

Cesta ke zlepšení? Znovu pracovitost.

„Byl jsem 32 let v Americe. Tam je to tak, že každý den musíte makat na 100 procent, každý zápas, každý trénink… Jinak přijde někdo lepší, kdo vás o vaše místo připraví.“

Závěrem si majitel Kadaně přeje světlejší zítřky také pro svůj klub.

„Věřím, že se postupně zvedneme. Moje hráčská kariéra už je samozřejmě minulostí, ale chtěl bych ještě něco dokázat coby majitel klubu,“ přeje si Petr Klíma.

Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz