Cesty mládežnických mistrů: Když Hertl, Jaškin a spol. obhájili zlato

Foto: Archiv HC Slavia Praha

Druhou zastávkou v seriálu o mládežnických mistrech poslední dekády jsou starší dorostenci Slavie. Jejich zlato v sezoně 2009/10 bylo dosud posledním triumfem sešívaných napříč českými soutěžemi a při zpětném pohledu na soupisku rozhodně nepatřilo mezi překvapivé.

Slavia vstupovala do sezony coby obhájce titulu z dorostu, který se následně vlivem reorganizace rozdělil na dvě kategorie. Ze soutěže U17 se stala U18, pro mistrovský titul si tak došel až na pár výjimek úplně stejný tým. Ovšem s jiným trenérem – Jiřího Vebra, jenž se posunul k juniorce, nahradil Miloslav Pecka.

Jeho svěřenci ročníků 1992 až 1994 vyhráli základní skupinu těsně před Spartou, dobře se jim vedlo i v nadstavbě, kde nestačili pouze na Vítkovice. Play off je ale navzdory úvodnímu kanáru v Hradci Králové dost prověřilo. Druhý zápas osmifinále rozhodli až minutu před koncem, sérii s Olomoucí pak museli dokonce otáčet.

Nejlepší čtyři týmy premiérově zamířily na závěrečný turnaj do Prostějova, a i tam měli slávisté na kahánku. Začali totiž porážkou 2:4 se Spartou. Jenže když Vítkovice přetlačili 4:3 a Pardubice smetli 6:1, v minitabulce s městským rivalem a Východočechy měli nejlepší skóre a připadl jim tedy další titul.

Mladí slávisté znovu triumfovali. Hráči zúročili loňské zkušenosti, míní kouč Pecka »

„Rozhodně jsme chtěli titul obhájit, i když první zápas se nám ne úplně vydařil. Pak už jsme předvedli dobré výkony. Zejména zápas s Vítkovicemi řešil docela dost, protože nás ponechal ve hře o zlato. Třetí utkání bylo perfektní, přestože úvodní třetina nebyla ideální. Zato druhá nám sedla a ve třetí už se kluci nenechali vyprovokovat,“ hodnotil Pecka, jenž zlato postavil na vrchol své dosavadní kariéry.

Oceňoval i to, že junioři skončili ve stejné sezoně druzí. „I když pracuji ve Slavii prvním rokem, tak vím, že se zde pracovalo s mládeží vždy velmi dobře. Myslím, že velký podíl na tomto má Vláďa Růžička, který ví o každém nejen dospělém hráči ve Slavii a spolupracuje s námi trenéry mládeže. Toto si myslím, že v každém klubu není,“ uvedl.

A jak viděl budoucnost svého kádru? „V ročníku 1993 mám šikovné hráče, ale nerad bych někoho jmenoval. Nicméně dva až tři kluci by extraligu hrát mohli,“ tipoval tehdy skromně. Kdyby místo „extraligu“ řekl „NHL“, byl by přesnější...

Foto: Archiv HC Slavia Praha

Brankáři

Václav Mouček
Strůjce mistrovského titulu. Odchytal většinu základní části, celé play off i celý závěrečný turnaj, jednička z předešlého roku Jan Dlouhý se totiž přesunula do juniorky. Mouček se pak díky výkonům v Kobře dostal do první ligy, kde za Kadaň a Most nastoupil k padesátce zápasů.

Adam Uhlík
Už v patnácti letech měl utkání ve starším dorostu za odměnu. Jenže do juniorky se neprosadil, pouze do té ligové ve Velkých Popovicích. Kromě krajské soutěže se mihnul i v univerzitní EUHL.

Obránci

Ladislav Hruška
Drsný zadák nasbíral v sezoně víc než dvě stovky trestných minut! Ale k tomu i bodoval. Za dva roky slavil titul rovněž v kanadské nižší soutěži GMHL, zkusil i Spojené státy a od roku 2013 hraje v německém podpalubí. Těžko říct, zda je na tom s kulinářskými dovednostmi lépe než jeho jmenovec...

Štěpán Jeník
Jedna z velkých klubových nadějí už hrála víc za juniorku než za mistrovský tým. Účastník šampionátů do 18 i 20 let vsadil při přechodu do seniorského hokeje na Finsko, ale výš než do soutěže Mestis a následně české první ligy to nedotáhl. Ve dvou letech po sobě pomohl k postupu Frýdku-Místku a Vsetínu, pak ještě zkusil Francii.

Ronald Knot
K titulu přispěl ještě coby mladší dorostenec, později si také zahrál na obou mistrovstvích. Ovšem svou kariéru piloval výhradně doma. S áčkem prožil hořký sestup a s první ligou se nespokojil, tak se do extraligy vrátil v dresech Mladé Boleslavi, Chomutova a Liberce. U Tygrů bude působit i nadále.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Daniel Krejčí
Za starší dorost naskočil v jediném utkání play off – v této sezoně už byl nejproduktivnějším obráncem celé juniorské extraligy! O rok dřív patřil mezi benjamínky na osmnáctkách. Nejvyšší mužskou soutěž hrál ovšem jen dva roky v Třinci a Slavii, po postupu s Karlovými Vary se rychle vrátil na Slovensko. Letos vystřídal Ústí a Porubu.

Patrik Löbl
Mládežnické kategorie sešívaných prostřídal s GMHL, do níž ještě zavítal v sezoně 2014/15. Jeho další záznamy sahají už jen do hokejové exotiky: Löbl si vyzkoušel ligu na Islandu v hlavním městě Reykjavíku!

Matej Moravanský
Mohutný Slovák si do Česka odskočil jen na rok, a rovnou v mistrovské sezoně. Potom šel zpátky domů, kde na vyšší soutěže nedosáhl.

Richard Nedomlel
Se 221 minutami nejtrestanější hráč soutěže byl dalším velkým talentem, po titulu odešel do Kanady a za rok si ho na draftu zamluvil v šestém kole Detroit. Jeho maximem však bylo 17 startů na farmě, a tak od roku 2016 brousí extraligu za Spartu, Boleslav a Hradec Králové. Pozor, už se vypracoval do hledáčku reprezentačních trenérů.

Foto: mountfieldhk.cz, Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Marek Novák
Další z mladíčků se do staršího mužstva posunul až v play off. Když se neprosadil do áčka, zkusil kromě druhé ligy také Polsko, Švédsko a naposledy třetí nejvyšší soutěž ve Francii.

Otto Novák
Po prvním titulu odehrál ve druhé sezoně jen deset zápasů, než zamířil do Karlových Varů. A odtamtud už se později hnul pouze do tehdy druholigového Sokolova.

Antonín Růžička
Ke zlatým medailím pomohl jen v základní části, jinak hrál za juniorku a s parťáky pak zamířil na MS U18. Bohužel v premiérové extraligové sezoně nezabránil sestupu, i tak ale zůstal Slavii věrný až do roku 2018.

Tomáš Semrád
Do Slavie se z rodného Havlíčkova Brodu dostal přes Pardubice. Po konci mládežnické kariéry nabral zpáteční směr a na Vysočině od té doby patří mezi stabilní články druholigového kádru s průměrem bodu na zápas. Jen na pár měsíců si odskočil do Polska.

Dominik Šteiner
Ani on si extraligu nikdy nezahrál, naopak figuroval u poslední prvoligové sezony Berouna před jeho zánikem. Pak se mihnul v pražském týmu šampionů EUHL, aby se usadil na Kobře, kde v loňském ročníku nosil i kapitánské céčko. Do Edenu už chodí jen fandit mladšímu bráchovi Davidovi.

Útočníci

Lukáš Brzák
Po třech startech v základní části naskočil až na finálovém turnaji. Seniorskou kariéru načal v Nymburce, dva roky strávil také ve druhé slovenské lize a ten poslední v Příbrami.

Christoffer Cikánek
Ve druhé mistrovské sezoně atakoval průměr bodu na zápas. Ovšem mezi dospělé už jeho kariéra nepokračovala.

Michal Hellar
A téměř to samé lze říct také o Hellarovi, jen s drobnou odchylkou, že on zmiňovaný průměr pokořil. V play off byli produktivnější jen dva budoucí hráči NHL! Tím prvním byl Tomáš Nosek...

Tomáš Hertl
...a tady máme druhého. Hertl se z juniorky rád vrátil, aby znovu pomohl mladší kategorii. Předtím stihl v sedmi zápasech základní části dorostu 23 bodů! V áčku ještě sebral trofej pro nováčka sezony, potom extraligový bronz a dalších sedm let už řádí v San Jose.

Foto: NHL.com

Filip Hlinka
Jednomu z týmových benjamínků zbývalo ještě pět mládežnických let. Vzápětí se na Kobře přidal ke Šteinerovi a spol., ve druhé lize má bod na zápas.

Dmitrij Jaškin
Druhá budoucí superstar. Šikula s ruskými kořeny měl jinak taky už starosti hlavně v juniorce, do áčka nakoukl hned další sezonu. Na rozdíl od Hertla se do NHL propracoval přes quebeckou ligu a farmářsou AHL, pět let v organizaci St. Louis poté vyměnil za krátkou zastávku ve Washingtonu. Teď ho čeká druhý ročník v Dynamu Moskva, letos byl nejproduktivnějším cizincem KHL.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Jakub Kadlec
Bez něj by sešívaní na druhý titul nedosáhli – vítězství 4:3 nad Vítkovicemi ve druhém utkání finálového turnaje zařídil Kadlec hattrickem! Svůj talent dál piloval v Salcburku, jenže víc než první ligu si nezahrál. Přes několik štací se loni obloukem vrátil domů do Havlíčkova Brodu.

Martin Kotyra
Ač v dalším roce ovládl týmové bodování, do vyšších hokejových pater se vinou zpřetrhaných vazů nedostal a skončil v Letňanech. Letcům v sezoně 2017/18 velel coby kapitán, teď je zpátky ve Slavii – coby trenér žáčků.

Tomáš Moravec
Další dvojnásobný šampion to za rok dotáhl dokonce na mistrovství světa osmnáctek. Jenže mezi seniory má zapsané pouhé dva duely na Kobře.

Jan Müller
Stabilně dobré výkony v mládeži ho vystřelily do EBEL, ve Znojmě strávil dvě sezony. Od roku 2014 až dodnes působí v Kadani, krátce si však odskočil do Švédska – tam dokonce slavil postup do druhé nejvyšší soutěže –, do Popradu a také do mateřské Slavie.

Richard Nejezchleb
Ještě jeden, co získal zlato už v patnácti letech a předpovídala se mu velká budoucnost. Nejezchleba si po dvou letech ve WHL vyhlédli na draftu Rangers, nejblíž ke slavné soutěži ale přičichl jen ve 13 utkáních AHL. Svůj boj vzdal, ani výkony v Litvínově pak nepřesvědčil a přes Nové Zámky to vzal do Poruby.

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Dominik Patočka
Ze Slavie známe lépe dvojčata Matouše a Barboru Patočkovy, o čtyři roky starší Dominik pravděpodobně není jejich příbuzný. Pochází totiž z Regensburgu. Díky dvojímu občanství reprezentoval nejprve Česko, ale od kategorie U17 už Německo, kde nyní putuje mezi týmy třetí nejvyšší soutěže. Vrcholem jeho kariéry bylo pět startů za Ingolstadt v DEL.

Václav Tomek
V soutěži patřil mezi nejproduktivnější hráče mimo dorazový ročník, zahrál si i na World U17 Hockey Challenge a po druhém titulu na Memoriálu Ivana Hlinky. Víc než 13 extraligových startů za Slavii však ze své kariéry „nevymáčkl“.

Lukáš Tůma
Sezonu nedokončil a po listopadu 2009 se jeho další záznamy objevily až o sedm let později v Kobře.

Martin Vacek
Ze staršího dorostu se do juniorky neprobojoval, vzít tak musel zavděk místu ve Velkých Popovicích, kde hraje dodnes. Během studií vyzkoušel evropskou univerzitní ligu.

Trenér: Miloslav Pecka.

Poznámka: Uvádíme pouze hráče, kteří nastoupili v play off či na závěrečném turnaji, nebo odehráli v základní části alespoň 10 zápasů. Do tohoto počtu se nevešli brankáři Jan Dlouhý a David Hamal, obránce Lukáš Burian a útočníci Adam Chlapík, Jan Janoušek, Jakub Jedlička, Václav Kafka, Jan Nádvorník a Daniel Vlach.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz